Van den Hengel gaf op het Qtopia Queer Arts Festival in Nijmegen een lezing over ecoseksualiteit. Hij doet onderzoek naar hedendaagse kunst en gender, met de vermaarde Servische kunstenares Marina Abramović als belangrijkste studieobject. “Maar mijn collega’s zeiden: ‘schrijf je nou alweer over Abramović?’, vertelt hij lachend. “Dus toen ben ik toch eens naar andere onderwerpen gaan kijken.” Een van die onderwerpen is ecoseksualiteit, een thema dat hij tijdens zijn onderzoek naar performancekunst tegenkwam.
Zo kwam hij in aanraking met Beth Stephens en Annie Sprinkle. Dit Amerikaanse kunstenaarsechtpaar benadert ecoseksualiteit vanuit de conceptuele kunst. Ze organiseren bruiloften met de natuur en probeerden tijdens een manifestatie de ‘E’ toegevoegd te krijgen aan het rijtje LGBTQIA+. Ook maakten ze de film Goodbye Gauley Mountains: an ecosexual love story, die na de lezing van Van den Hengel op Qtopia te zien was. “Een van hun stellingen is ‘we want to make environmentalism more sexy, fun, diverse’”, aldus Van den Hengel. “Beth Stephens is professor en kunstenaar, Annie Sprinkle was pornoster en regisseur. In de jaren 90 zijn ze perfomancekunstenaars geworden en in die rol geven ze uitdrukking aan hun ecoseksualiteit.”
Groen in de slaapkamer
“Ook ecoseksualiteit: het licht uitdoen tijdens de seks, afbreekbare condooms gebruiken, opletten wat voor soort speeltjes je koopt
“In de media wordt dit onderwerp vaak een beetje belachelijk gemaakt”, zegt Van den Hengel. “Alsof het een soort doorgeschoten boomknuffelen is. Maar het is een verbreding van het begrip seks, het gaat hier vaak niet letterlijk om seks hebben met de aarde. Het gaat om een verschuiving in denken. Wat verandert er als wij de aarde niet meer behandelen als een bron die maar blijft geven, maar als een partner of minnaar? Als iedereen dat uiteindelijk zou gaan doen, en met voeten in de aarde zou gaan wroeten of naaktzwemmen in plaats van de aarde te vervuilen en verwoesten, zou ecoseksualiteit zomaar eens onze planeet kunnen redden.”
Het Qtopia Queer Arts Festival in Nijmegen duurt nog tot 14 oktober.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand