“NAM wil bijna 2x meer gas winnen dan veilig is”

Onderzoeksjournalisten Heleen Ekker, Reinalda Start en Margriet Brandsma schreven een boek over de Groningse gasproblematiek, dat net herdrukt is. Heleen Ekker nodigt PowerSwitch-lezers uit voor een thema-avond over gas, komende zaterdag in Amsterdam. Met Freek de Jonge, Marjan Minnesma en Jan de Jong.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Hoeveel gas kan er veilig uit de Groningse bodem gehaald worden? Over die vraag gaat het nu al weer 5 jaar in politiek Den Haag. De NAM – lees Shell en Exxon – willen in ieder geval niet minder winnen dan jaarlijks 20 miljard kuub. Dit is bijna twee keer zoveel dan de 12 miljard kuub die door de toenmalige toezichthouder als veilig werd vastgesteld, toen de discussie over de Groningse aardbevingen in 2013 begon.

De 20 miljard staat zwart op wit in documenten die wij als auteurs van De gaskolonie recent verkregen met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Dit nieuwe feit is opgenomen in een geactualiseerde herdruk van ons boek De gaskolonie, dat dezer dagen verschijnt. Ook wordt daarin duidelijk dat er inmiddels honderden meldingen van ‘acuut onveilige situaties’ zijn binnengekomen bij het Centrum Veilig Wonen in Groningen.

Bron: twitter.com
 

In De gaskolonie leggen we de problematiek van het Groningse gas bloot en de aardbevingen en bodemdaling die daarvan het gevolg zijn. Vooral wordt duidelijk hoe groot de belangen zijn bij de winning van het gas, niet alleen van grote multinationals, maar ook van de Nederlandse staat. Het boek biedt een uniek kijkje achter de schermen van de machtsstrijd die nu alweer jaren gaande is.

Over de auteurs van de Gaskolonie: Heleen Ekker en Reinalda Start werken voor het NOS Journaal, Margriet Brandsma tot voor kort ook. Voor hun werk houden ze zich onder meer bezig met de gaswinning en aardbevingen in Groningen.

Uitnodiging

Ter gelegenheid van het verschijnen van de nieuwe herdruk is er op 16 december een thema-avond over het gas in Amsterdam. Freek de Jonge zal over zijn reiservaringen door de laatste kolonie van Nederland – de gaskolonie – vertellen.

Naast Freek de Jonge zal er ook aandacht zijn voor de relatie gas en klimaat, met Marjan Minnesma van Urgenda. Zij zal ingaan op de vraag of en wanneer we moeten stoppen met gas. Ook zal aanwezig zijn de voormalige inspecteur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen, Jan de Jong. Voordat hij bij de inspectie begon, werkte De Jong lang bij Shell. Met hem gaat het over de vraag of het in Groningen inmiddels veilig is.

Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30); Locatie: Pied a Terre, Overtoom 135, Amsterdam

De avond wordt georganiseerd door reisboekhandel Pied a Terre i.s.m. Uitgeverij Passage. Aanmelden via www.piedaterre.nl/lezingen. Entree vanaf € 7,50.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons