Weet je wel hoeveel water dat kost?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Waterschaarste, grondstoffentekort, klimaatverandering: het zijn problemen die door de enorme complexiteit  en reikwijdte soms ongrijpbaar en onoplosbaar lijken. Toch kan iedere Nederlander in kleine alledaagse handelingen op zijn of haar manier bijdragen aan een schonere en eerlijkere wereld. Het onderzoek ‘Nederlanders & de Wereld 2014’ registreert voor het derde jaar op rij dit dagelijkse gedrag en de opvattingen  van Nederlanders over de wereld.  Hoe dragen zij met hun keuzes voor bijvoorbeeld fairtrade producten of type vervoersmiddel bij aan een betere leefomgeving, hier en daar? 

Nederlanders en watergebruik
‘Nederlanders & de Wereld 2014’  geeft ook een klein beetje  inzicht in hoe zuinig Nederlanders omgaan met water.  Zo laat 14 procent van de volwassen Nederlanders de kraan lopen tijdens het tandenpoetsen. Dit percentage is gelijk aan vorig jaar. Het overgrote deel van de Nederlanders doet de kraan dus dicht. Dit is natuurlijk maar een kleine bezuiniging op de  12 volle emmers per dag die Nederlanders gebruiken aan direct water. Het meeste daarvan gaat op aan douchen en het doorspoelen van de toilet. Daarnaast is 98 procent van het waterverbruik van Nederlanders indirect, zoals water dat nodig is om kleding te  produceren of voedsel. Vooral voor het produceren van vlees kost veel water. Uit hetzelfde NCDO onderzoek blijkt dat nog altijd 80 procent van de Nederlanders  zeer regelmatig vlees eet. Dit percentage is al drie jaar nagenoeg ongewijzigd. 

Het onderzoek is uitgevoerd door TNS NIPO onder 2.312 Nederlanders die – na weging – een representatieve afspiegeling vormen van de Nederlandse samenleving. Bovengenoemde/deze cijfers zijn afkomstig uit het nog niet gepubliceerde rapport "Nederlanders en de wereld 2014", dat op 10 oktober verschijnt op www.oneworld.nl/research

Foto: cc

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons