Ons huidige uitgebreide stelsel van gasleidingen is sinds de jaren 60 in de Nederlandse bodem aangelegd. Dat was een immense operatie, zoals te zien is op beelden van het Polygoonjournaal:
Waterstof
“Met kleine aanpassingen is een aardgasleiding geschikt te maken voor waterstof
Op Goeree-Overflakkee verwacht men 30 procent meer duurzame energie op te wekken in 2020 dan het eiland zelf gebruikt. Daar werkt de Gasunie met 27 andere partijen mee aan het ontwikkelen van een waterstofeconomie, met onder meer een plan om huizen te verwarmen met waterstof. Ook in de Groningse Eemshaven komt straks veel windstroom van zee aan land. “We zijn aan het verkennen of we een deel van de aardgasleidingen die van de Eemshaven naar het Duitse Ruhrgebied gaan, kunnen herbestemmen voor waterstof.”
Biovergisting
“We onderzoeken of we de infrastructuur kunnen inzetten in de energietransitie
Energy Valley, 1 onlangs opgegaan in de New Energy Coalition, onderzoekt of de locaties rond de GZI Emmen gebruikt kunnen worden voor biovergisting. Het relatief vuile gas dat ontstaat door vergisting van mest en ander organisch materiaal kan op de nieuwe GZI Emmen gezuiverd worden, of worden gebruikt om elektriciteit en warmte te maken. De Gasunie inventariseert de mogelijkheden voor biovergassing, een proces dat uiteindelijk groen gas oplevert: schoon gas met dezelfde eigenschappen als aardgas. En de NAM zelf kijkt naar de mogelijkheid om de locatie te gebruiken voor waterstof, bijvoorbeeld gemaakt met overschotten windenergie uit het nabijgelegen Duitsland.
Of hij al een idee heeft of de toekomst van de GZI Emmen in biovergisting, -vergassing of waterstof ligt? Jansen: “Nee, daar hopen we in de komende maanden duidelijkheid over te krijgen. Maar het is goed om te zien hoe enthousiast men binnen en buiten de NAM is over het hergebruik van de infrastructuur voor de energietransitie. Iedereen lijkt het erover eens dat het zonde is om de boel zomaar op te ruimen en een bord ‘te koop’ in de tuin te zetten.”
De overheid (vertegenwoordigd door Energie Beheer Nederland, EBN) en de olie- en gasindustrie, verenigd in Nogepa, startten in oktober 2017 het nationale platform NexStep. Dat platform ziet voor de komende twintig jaar een grote opgave in het opruimen of hergebruiken van de olie- en gasinfrastructuur. NexStep inventariseert welke putten, pijpleidingen en platforms nog opnieuw zijn te gebruiken en op welke manier. Voor het vervoeren van waterstof bijvoorbeeld, of het injecteren van CO2 in de bodem. En als hergebruik onmogelijk is: hoe kan de infrastructuur dan zo netjes en veilig mogelijk worden opgeruimd? In juni dit jaar komt Nexstep met een compleet overzicht welke pijpleidingen, putten en platforms de komende jaren worden ontmanteld en welke worden hergebruikt voor de energietransitie.
- Dit is een van de deelnemers aan GZI Next. Verder doen mee: de NAM, de gemeente Emmen, het Emmtec (beheerder van het bedrijventerrein in Emmen), de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM), de Gasunie. ↩︎
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand