Het idee voor de vleesvrije maandagen is niet goed aangeslagen bij een groep studenten. Als protest hebben zij afgelopen maandag 700 gehaktballetjes gebakken en uitgedeeld op de campus. De studenten gebruiken vooral het argument dat ‘studenten aan de universiteit in staat moeten zijn hun eigen keuzes te maken’. Volgens de actievoerders past het inperken van de keuzevrijheid niet bij een universiteit. Bovendien mist er volgens hun achtergrond informatie bij het invoeren van de regel. Met het uitdelen van gehaktballen proberen de tegenstanders een discussie te starten.
Een groenere campus
Het initiatief voor de vleesloze maandag komt van Green Office Wageningen, een organisatie binnen de universiteit die zich bezighoudt met het duurzamer en groener maken van de campus. Een van de manieren om dat te doen is het gedrag van studenten en medewerkers groener proberen te maken. Meatless Monday is een van de manieren om dat te doen. Volgens Green Office dragen alle mensen die een keer per week minder vlees eten op een positieve manier bij aan ‘huidige belangrijke problemen in onze samenleving’. Voorbeelden daarvan zijn klimaatverandering, CO2 uitstoot, menselijke gezondheid, dierenleed en de wereldvoedselproblematiek.
Het Forum, het hoofdgebouw van de Wageningen UR
Het aanbod in de kantines in Wageningen is niet helemaal vegetarisch. Kroketten en frikandellen blijven en sommige broodjes bevatten nog vlees of vis. Alle warme maaltijden zijn wel vegetarisch en er komt een bredere keuze in vegetarische snacks. De cateraars zijn positief over het initiatief en verklaren zelfs dat hun omzet licht is gestegen. In kader van de vleesvrije maandag wordt er geëxperimenteerd met hamburgers gemaakt van paddenstoelen en zeewier.
Is vlees niet duurzaam dan?
Nee. Er is voor vlees ontzettend veel energie, grondstoffen en land nodig. Zo kost het produceren van vlees ontzettend veel water, zo’n 15.000 liter water voor een kilo rundvlees. Daarnaast zorgt het produceren van veevoer voor veel boskap, zodat er ruimte is voor meer sojaplantages. Veehouderij is bovendien een belangrijk onderdeel van de uitstoot in CO2 en methaan. Zowel de CO2 uitstoot door het vervoeren van het veevoer en het vee, als de methaan uitstoot van de dieren zelf. Het belangrijkste is misschien wel dat voor elke kilo vlees 2 tot 25 kilo voer nodig is. Al dat voer staat op land die ook gebruikt zou kunnen worden voor de productie voor plantaardig voedsel voor mensen. Door de groeiende wereldbevolking vormt dit een probleem voor de voedselzekerheid in steeds meer delen van de wereld.
Nazi’s in de kantine
Meat Free Monday zo heet het initatief dat sinds november definitief is ingevoerd op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ook in Nijmegen werd geprotesteerd. Tijdens de testperiode van de vleesvrije maandag werden bitterballen uitgedeeld. Een professor politicologie schreef op zijn Facebook dat de kantine op de universiteit door ‘de nazi’s zou zijn overgenomen’. In Nijmegen is de vegetarische dag overigens in slechts één van de drie kantines ingevoerd. Studenten en leraren die per se vlees willen eten kunnen dus ergens anders op de universiteit terecht om hun vleesbehoefte te voldoen.