'Er is genoeg vegan ijs en koek'
“Hebben de kinderen een feestje, dan zorg ik dat zij een vegan gebakje mee kunnen nemen
“Ik ben blij dat de kinderen toen nog jong waren en makkelijk mee bewogen met het gezin. Als ze een feestje hebben, vraag ik van tevoren aan de ouders wat ze zullen eten en zorg ik dat mijn kinderen iets soortgelijks kunnen meenemen, bijvoorbeeld een veganistisch gebakje of plakje cake. Aan het begin was ik bang om een last te zijn voor anderen, maar iedereen is altijd bereid om er rekening mee te houden. Wat het nog makkelijker maakt, is dat mijn zussen en moeder ook plantaardig eten.”
“De huisarts was bijna verbaasd dat de bloedwaarden van mijn zoon perfect waren
Ze raadt andere ouders aan zich goed in te lezen over mogelijke tekorten. Zo nemen zij een B12-supplement. Moeilijke fratsen uithalen om een maaltijd te bereiden is niet nodig. “We eten afwisselend en hebben veel nieuwe smaken ontdekt. En er blijft nog genoeg koek snoep en ijs in vegan varianten voorhanden.”
'Ik was dat irritante nichtje'
Vrindts keek dan ook reikhalzend uit naar de dag dat ze twaalf werd, en vegetariër mocht worden. “Mijn ouders waren bang dat ik als kind essentiële voedingsstoffen zou missen.”
Haar familie begreep maar weinig van haar nieuwe menu. En ook op school lukte het niet om mede-vegetariërs te kweken, hoeveel slachthuisfilmpjes ze in haar spreekbeurten ook liet zien. Ze zette door en wisselde gaandeweg van tactiek: in 2010 organiseerde ze als student het eerste Viva Las Vega’s Festival, waar bezoekers werden verleid met vega-lekkers en niet geshockeerd met dierenleed. Het leverde in één dag vijfhonderd inschrijvingen op voor de Veggie Challenge die ze met haar man Pablo Moleman had opgezet, waarbij je dertig dagen plantaardig of vegetarisch eet.
“Ze werkt ook samen met bedrijven: de appelkruimeltaart van de HEMA is nu plantaardig
Er is in twintig jaar tijd veel veranderd. Waar Vrindts’ familieleden haar menukeuze vroeger maar vreemd vonden, sturen ze haar nu artikelen door over de vee-industrie. “Ze zeggen soms: ‘Ik weet dat jij het daar toen al over had, maar nu zijn er meer vleesvervangers en die zijn best lekker.’ Ik denk ook dat zede boodschap vanuit de media eerder accepteren dan die van hun irritante nichtje.”
Hoe Zit Het Met Vegan? is onafhankelijk tot stand gekomen en financieel mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN. De overeenkomst tussen OneWorld en deze organisatie is openbaar en in te zien.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand