Het breed bekeken nieuwskanaal CNN-IBN heeft een campagne onder de naam #StopThisShame. Advocate Karuna Nundy van het Indiase Hooggerechtshof krijgt veel bijval wanneer zij twittert dat de nieuwe premier Narendra Modi veiligheid van vrouwen in zijn net gepresenteerde tienpuntenplan moet opnemen. Wat overheerst is schaamte – en vreselijke woede – dat dit kan gebeuren.
Monsters
Een lokale krant in India laat een foto zien van twee meisjeslichamen bungelend aan een boom, omstanders eromheen. Sommigen staan, anderen zitten en praten, er zijn zelfs kinderen bij. Het ene meisje was 14, de andere 16, de twee nichtjes zijn groepsverkracht en daarna opgehangen. Drie broers uit het dorpje zijn beschuldigd van de gruwelijke daad. Wat voor monsters doen dit soort dingen? Dat is wat mensen, vooral vrouwen, in India zich afvragen. Verkrachtingen zijn opnieuw het gesprek van de dag.
De twee meisjes werden gegrepen door de mannen toen zij het veld inliepen om hun behoefte te doen bij hun dorpje in de Noord-Indiase provincie Uttar Pradesh. Daarna werden zij verkracht en aan een mangoboom gehangen.
Media-aandacht
Is het aantal verkrachtingen toegenomen in India of lijkt dat maar zo? “Het wordt meer gerapporteerd in de media”, zegt Phrableen Tuteja van maatschappelijke organisatie Jagori. Ook is het zo dat vrouwen door de verhoogde media-aandacht eerder aangifte durven te doen dan vroeger, ondanks het sociale stigma dat eraan kleeft. Maar volgens de organisatie ActionAid doen nog lang niet alle vrouwen aangifte en ligt het daadwerkelijke aantal verkrachtingszaken veel hoger. Zij schatten dat er elke 22 minuten een vrouw wordt verkracht in India.
kwamen naar buiten
met hun verhalen
over verkrachting
Sinds de groepsverkrachting die leidde tot de dood van de 23-jarige studente Nirbhaya in december 2012 zijn mensen in India massaal de straat opgegaan. Massademonstraties, artikelen in de kranten, maar ook artistieke projecten zoals installaties, sari-verfprojecten, een theaterstuk over Nirbhaya. Grote aantallen Indiërs deden mee aan de wereldwijde ‘One billion rising’ campagne voor vrouwenrechten. Beroemdheden kwamen naar buiten met voorheen verzwegen verkrachtingsverhalen omdat zij vonden dat het hun plicht was ze te vertellen. In lokale kranten wordt bijna elke dag wel melding gemaakt van een aanrandingszaak, waarbij het slachtoffer steevast ‘the survivor’ wordt genoemd. Bij een schrijfcursus aan het Saint Xavier’s College in Mumbai gaat een groot deel van de persoonlijke essays over de verkrachtingszaken. Het zit de mensen hoog.
Boos op de maatschappij
De gruwelijke moord op de meisjes heeft de discussie weer aangewakkerd. Volgens een onderzoek van het PEW Research Centre vinden 9 op de 10 Indiërs verkrachting een ‘heel groot probleem’ in India. Sommige vrouwen zien een terugkerend profiel in de plegers van de verkrachtingen: begin twintig, zonder werk, afkomstig uit een familie waar huiselijk geweld gewoon was en boos op de maatschappij. Zij hebben nooit geleerd om vrouwen met respect te behandelen. Wat kan er gedaan worden om dit soort mannen van de straat te houden?
SMS van uit de taxi
De overheid werkt er zeker aan om veiligheid van vrouwen te vergroten. In Mumbai is er een speciaal nummer dat vrouwen kunnen SMS'en wanneer zij de taxi waarin zij stappen niet vertrouwen. Het nummerbord wordt dan geregistreerd door de politie. Campagnevoerders pleiten voor veilige plaatsen voor vrouwen om naar de WC te gaan.
Respect voor vrouwen
Maar veiligheid begint al bij de opvoeding van jonge jongens en meisjes, en een omslag in bepaalde patronen is nodig. “We moeten onze zonen van jongs af aan bijbrengen om respect voor vrouwen te hebben”, zei Meera Sanyal, kandidate voor de Aam Admi partij tijdens de recente verkiezingscampagne. “En onze dochters moeten we leren dat ze net zo goed zijn als jongens”. Een eerder gemaakte schampere opmerking van een Indiase politicus wordt zwaar onder vuur genomen. Mulayam Singh Yadav van de socialistische Samajwadi Partij zei een paar maanden geleden dat “jongens nu eenmaal vergissingen begaan”.
V-day is een wereldwijde organisatie die geweld tegen vrouwen en meisjes wil stoppen.