Youth Ambassador Sanne Thijssen wil gezondheidszorg voor jongeren verbeteren

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Sanne’s multiculturele achtergrond heeft ervoor gezorgd dat ze net een andere kijk op de wereld heeft dan haar leeftijdgenoten. Haar moeder is Keniaans, haar vader Nederlands. Zelf is ze geboren in Kenia en woonde ze voordat ze naar Nederland kwam in Oeganda en Indonesië. “Ik werd al op jonge leeftijd geconfronteerd met problemen als aids en vrouwenbesnijdenis”, vertelt Sanne.

Voordat ze ambassadeur werd, was ze naar een vluchtelingenkamp in Lesbos geweest waar ze zich realiseerde dat in humanitaire situaties vrouwen en meisjes zich in kwetsbare posities bevinden. Vooral wanneer het gaat om hun seksuele en reproductieve gezondheidsrechten. Zo is het moeilijk om aan anticonceptiemiddelen te komen of damesverband.

Dit inspireerde haar om te solliciteren op het ambassadeurschap. Al heeft ze daar lang over getwijfeld. “Op het laatste moment heb ik toch besloten om te solliciteren op de functie. Ik twijfelde heel erg, omdat ik niet zeker was of ik kans zou maken”, blikt ze terug.

Sanne bekleedt deze functie voor een jaar waarin ze zich samen met verschillende partners gaat inzetten om SRGR en het toegankelijk maken van de gezondheidszorg voor de jeugd onder de aandacht zal brengen. Zo gaat ze eind november een project van Amref Flying Doctors bezoeken in Kenia waar ze een alternatief ritueel op vrouwenbesnijdenis hebben geintroduceerd. Sanne zal voor OneWorld Love verslag uitbrengen van haar belevenissen. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons