Achtergrond

100.000 demonstranten de straat op in Zuid-Korea

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In Zuid-Korea zijn opnieuw protesten uitgebroken waarbij 100.000 Zuid-Koreanen de straat op gingen.

Al langer heerst er onrust in Zuid-Korea. De roerigheid is aangewakkerd door een actie van een Koreaanse student die  Zuid-Koreanen opriep hun ongenoegen op posters te zetten. Deze actie sloot aan op eerdere protesten door studenten op 14 december.

Kookpunt
De Zuid-Koreaanse krant The Kyunghyang Shinmun meldt dat verschillende waarnemers de explosie van protesten zien als bewijs dat de woede van het volk bijna het kookpunt heeft bereikt.

Vanaf het middaguur tot laat in de nacht op 28 december zijn verschillende protesten uitgebroken. Studenten, arbeiders, burgerrecht advocaten en andere Zuid-Koreanen gingen de straat op onder meer vanwege  de in hun ogen gemanipuleerde presidentsverkiezingen in 2012, de privatisering van spoorwegen en  de harde aanpak van vakbonden door de politie op 22 december. 4000 politieagenten bestormden het gebouw van een Koreaanse vakbond om een handvol vakbondsleiders te arresteren die het gebouw al waren ontvlucht.

Ontslagen
Reden voor de arrestatie zijn de stakingen van spoorwegmedewerkers die 9 december het werk neerlegden uit protest tegeneen beslissing van Korail, de nationale spoorweg exploitant. Korail heeft namelijk besloten om een apart bedrijf op te zetten om de nieuwe hogesnelheidslijn te beheren. De medewerkers vrezen volgens The Wallstreet Journal dat de actie zal leiden tot privatisering van Korail en ontslagen.

Les Miserables
In het hele land werd een flashmob uitgevoerd. In Seoul, Pusan, Gwangju, Daejeon en Daegu zongen Zuid-Koreanen een protesttekst op de melodie van het lied ‘Do you hear the people sing’ uit de musical Les Miserables. In de musical werd het nummer gezongen om de revolutionairen een hart onder de riem te steken. Hieronder is een clip te zien van de flashmob bij de Yonsei Universiteit in Seoul.
[[{“fid”:”23313″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:360,”width”:480,”alt”:”Dec 28, 2013″,”class”:”media-element file-default”}}]]
“Illegaal nieuws”
De Koreaanse Communicatie Commissie, een bureau van de regering dat de media reguleert, heeft 30 december een rapport uitgebracht waarin staat dat verscheidene nieuwsbronnen “niet-legitiem nieuws” naar buiten hebben gebracht. De Commissie heeft een waarschuwing gestuurd naar de omroepen die zich schuldig maakten aan het “illegale nieuws”.  Ze dringt er bij hen op aan belangrijke  aanpassingen te maken in hun formats.

Volgens de regering mogen  omroepen met een speciaal doel (bijv. religiekanalen) geen “nieuws, nieuwslezers of journalisten” gebruiken. Sommige lokale zenders kregen een waarschuwing dat ze geen algemeen, of sociale zaken op staatsniveau mogen behandelen, enkel lokaal nieuws.

Onderzoeksjournalist Choi Kyung-young van Newstapa, dat ook een waarschuwing ontving reageerde als volgt: “Als een regering mag beslissen wat nieuws is en wat niet, zullen nieuwsvberichten in zo’n landen verdwijnen en is propaganda het enige wat overblijft.”

Lees meer op Globalvoices
Foto: 좌린

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons