Social media, dé uitlaatklep van menig onbekende en bekende Nederlanders. Helaas worden sommige tweets en andere uitlatingen op sociale media niet door iedereen even goed ontvangen.
Hieronder 7 voorbeelden van tweets die veel ophef veroorzaakten.
1. Nicolette van Dam postte deze foto tijdens het WK, waarop twee Colombiaanse voetbalspelers cocaïne snuiven. De Colombiaanse media reageerden woedend, en naar eigen zeggen heeft van Dam ook doodsbedreigingen ontvangen uit Colombia. Ze bood haar excuses aan en besloot haar functie als ambassadrice bij Unicef neer te leggen.
2. Paypal heeft Rakesh Agrawal, directeur strategie, ontslagen naar aanleiding van zijn beledigende tweets die waren gericht aan zijn collega's. Veel van zijn tweets waren amper te lezen en zaten vol spelfouten. Agrawal claimde dat hij leed aan slaaptekort en bood via Twitter zijn excuses aan. Paypal reageerde met een tweet waarin stond dat iedereen met respect behandeld moet worden en dat het bedrijf een hard beleid voert als dit niet wordt nageleefd.
3. Rihanna reageerde via Twitter fel op een artikel dat in het Nederlandse tijdschrift Jackie verscheen in 2011. Hierin werd de kledingstijl van de zangeres 'Niggabitch' genoemd. "Jullie blad is een trieste weergave van de ontwikkeling van de mensenrechten!'', reageerde de zangeres verontwaardigd. Hoofdredactrice Eva Hoeke besloot na alle ophef en reacties van over de hele wereld, haar functie op te zeggen.
[[{“fid”:”28791″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]
4. Justine Sacco, hoofd PR van het Amerikaanse internetbedrijf InterActivCorp, stapte eind vorig jaar op het vliegtuig naar Zuid-Afrika, en dacht nog een leuk grapje te maken over aids via Twitter. Doordat Sacco onbereikbaar in het vliegtuig zat, merkte ze niks van de ophef die was ontstaan door haar tweet.
Nadat ze was geland, poste ze onmiddellijk: "Hey guys, just landed in South Africa. I sincerely apologize for my ignorant tweet and hope you guys can forgive me". Een dag later meldde haar leidinggevende dat ze was ontslagen.
5. De gemeente 's-Hertogenbosch heeft in juli een medewerker op non-actief gezet die op Facebook beledigende teksten publiceerde over slachtoffers van de ramp met vliegtuig MH17. Eerder ontkende de gemeente dat Esmer voor hen werkte.
6. Acteur Thijs Römer veroorzaakte in maart ophef op Twitter, naar aanleiding van zijn tweet als reactie op Wilders' speech over 'minder Marokkanen'. Daarin schreef hij: "Volkert, waar ben je als je land je nodig heeft..'' Veel twitteraars reageerden verontwaardigd op het bericht waarin volgens hen naar de moord op Pim Fortuyn werd verwezen.
Thijs Römer reageerde op Twitter: "Ik wil jullie doorverwijzen naar de laatste scène uit 06/05 van Van Gogh. Uiteraard hoop ik dat de geschiedenis zich niet zal herhalen".
7. Quinsy Gario, initiatiefnemer van de actie 'Zwarte Piet is racisme', raakte in juli in opspraak op sociale media. Vlak nadat premier Mark Rutte had laten weten diep geschokt te zijn door de crash van vlucht MH17, twitterde Gario:
De activist trok de tweet in, en bood later zijn verontschuldiging aan: 'Mijn tweet was onvolledig en onhandig geformuleerd. Het werd als kwetsend richting de nabestaanden ervaren. Daarvoor nogmaals mijn excuses."
Afbeelding: Jason Howie