Wie is het eerste aan de beurt voor water, als de nood aan de man is?
1. De dijken
Die mogen besproeid worden om een verschuiving te voorkomen. De laatste grote dijkdoorbraak in Nederland was eigenlijk een verschuiving, in Wilnis in 2003, en werd veroorzaakt door droogte. Veendijken lopen dat risico, dijken van bijvoorbeeld kleigrond hebben dat minder. Op dit moment worden in het beheersgebied van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (in de provincie Utrecht) al veendijken besproeid, op andere plekken zoals bij het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard leggen ze er klei op. Waterschappen in het hele land doen inspecties van dijken, onder andere met drones.
“Zorgen dat dijken niet verdrogen is eerste prioriteit. De laatste grote dijkdoorbraak, een verschuiving, werd veroorzaakt door droogte
Deze moeten op peil blijven en de energiebedrijven in Nederland moeten koelwater kunnen gebruiken, anders valt de stroomvoorziening uit. Het belang van drinkwater is voor iedereen duidelijk.
3. De kwetsbare natuur
In geval van onherstelbare schade. Dan gaat het uiteraard niet over gras dat geel wordt en dor wordende gebieden, de natuur kan zich voor een groot deel weer herstellen van droogte. Maar onherstelbare schade dient voorkomen te worden.
4. De economische functies
Bedrijven en landbouw die water nodig hebben staan lager op de prioriteitenlijst. Dit laatste wordt door de provincies bepaald, de punten hierboven zijn zó belangrijk, dat er op nationaal niveau over wordt besloten. Wat betreft droogte en de invloed op de economie, maakt het ook nogal verschil of je als bedrijf in het oosten van het land, op de hoge zandgronden bent gevestigd, of bijvoorbeeld in het Westland.
Burgers houden zich goed aan de oproep van drinkwaterbedrijven en van minister Van Nieuwenhuizen. De landbouw houdt zich aan het beregeningsverbod. Blijven we zo gezagsgetrouw?
“Het vergoeden van eventuele schade door de overheid ligt niet voor de hand. Partijen kennen hun plek op de verdringingsreeks in de Waterwet
Wat doet de lange droogte met onze grond?
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand