John Howard |
Na het verschijnen van een rapport over grootschalig kindermisbruik kondigde premier John Howard afgelopen week aan dat de regering de controle zou overnemen in 60 townships in de Northern Territory. Ook kondigde hij een verbod op alcohol en porno af en een verplichte gezondheidscontrole van kinderen.
De als 'shock and awe' omschreven maatregelen komen na een vorige week verschenen, schokkend rapport over wijdverbreid kindermisbruik in Aboriginal-gemeenschappen. De onderzoekers troffen seksueel misbruik aan in alle onderzochte gemeenschappen. Kinderen worden geprostitueerd voor drugs en geslachtsziekten komen al voor bij kleuters.
Drank- en drugsmisbruik
De onderzoekers wijzen armoede en drank- en drugsmisbruik aan als voornaamste oorzaak. Minister van Aboriginalzaken Mal Brough omschreef de uitkomsten als 'rampzalig' en 'een nationale schande'.
De stamoudsten vinden de plannen echter te ver gaan. "Deze grootschalige inbreuk op de privacy van onze vrouwen en kinderen schendt onze mensenrechten," aldus een verklaring. Het controversiële plan stuit ook elders in Australië op forse kritiek.
Valse crisis
De critici geven toe dat er een probleem is, maar wijzen erop dat de regering Howard elf jaar lang de gezondheidsproblemen onder Aboriginals heeft genegeerd, en dat hij nu alleen handelt uit politiek opportunisme.
Een van hen is senator Lynn Allison, aanvoerder van de oppositionele Australische Democratische partij. "Het is een ernstig probleem, en dat is het al jaren. Dus de suggestie van de regering dat er nu opeens een crisis is, is vals. Je zou kunnen zeggen dat het iets te maken heeft met de komende verkiezingen, dat de premier nu op dit gebied leiderschap moet tonen.
Maar er zijn ook voorstanders, zoals Greg McLean, burgemeester van het kleine Aboriginalstadje Hope Vale in Queensland: "Ik denk dat de wet gehandhaafd moet worden als het gaat over kindermisbruik in Aboriginalgemeenschappen. Sommigen zouden dit kunnen opvatten als racisme, maar hoe moet je anders dit soort uit de hand gelopen zaken oplossen?"
Foto: CC |
Paternalisme
Velen noemen het regeringsplan echter racistisch of zeggen dat er sprake is van machtsmisbruik, omdat één enkele groep eruit wordt gepikt. Zij vinden dat het anders zou zijn als Howards sociale gedragsstrategie op elke Australiër werd toegepast, en niet alleen op Aboriginals. Volgens Lynn Allision is het plan daarom niet alleen racistisch, maar ook nog onwettig.
Nationale en regionale politici die ongelukkig zijn met de interventie door de regering eisen meer overleg. Die oproep wordt gesteund door de leiders van de Aboriginals. Zij zeggen dat de Aboriginalbevolking geen inspraak heeft in beleid dat ingrijpt in hun leven.
Anderen, onder wie ex-premier Malcolm Fraser, beschuldigen Howard van het opnieuw tot leven wekken van het soort paternalisme waardoor Aboriginals vroeger werden gedwongen om te leven van kerkelijke liefdadigheid: "Mensen moeten met respect worden behandeld, en dat gebeurt hier niet. Ik zou zeggen dat dit een terugval is naar het paternalisme van vroeger omdat de gemeenschap zelf niet is geconsulteerd.
Ayer's Rock Foto: CC |
Gestolen generaties
De paternalistische benadering van eerdere regeringen leidde ertoe dat Aboriginalkinderen werden weggehaald bij hun families. Deze praktijk begon in de 19e eeuw en duurde voort tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Meer dan 50.000 kinderen zouden zijn weggehaald bij hun ouders en zijn opgevoed in kindertehuizen of bij niet-Aboriginalfamilies. Deze kinderen staan bekend als de 'gestolen generaties'.
Een door de regering aangewezen commissie schreef in de jaren negentig een rapport over deze praktijken onder de naam: 'Hen thuisbrengen'. Daarin werd aanbevolen excuses te maken en compensatiemaatregelen te treffen. Premier Howard heeft tot op heden geweigerd formeel excuses te maken.
Ontwenningsverschijnselen
Howards conservatieve regering heeft lange tijd een ongemakkelijke relatie met Aboriginal Australië gehad, wat leidt tot veel wantrouwen ten aanzien van de recente, verreikende maatregelen. Het regeringsrapport dat aan de basis ligt van de huidige koerswijziging, bevat talloze aanbevelingen over gezondheidsopvoeding en huisvesting die niet worden opgevolgd.
Volgens critici zullen het korte-termijnverbod op alcohol, samen met de gedwongen gezondheidscontroles voor kinderen contraproductief werken. Opnieuw senator Lynn Allison: "Het is een botte benadering die op de lange termijn niet per se nut zal afwerpen. Het alcoholverbod van zes maanden gaat, denk ik, voor grote problemen zorgen. Er is geen enkele maatregel getroffen voor de ontwenningsverschijnselen, dus mensen zullen tijdelijk erg ziek en ongelukkig worden, en dan gaan we vermoedelijk terug naar de situatie van daarvoor."
Dit artikel is grotendeels overgenomen van de Wereldomroep.