Beeld: Ruby Cruden
Column

‘Adieu, X! Ik wil niet immuun worden voor je racisme’

Wat online racisme en seksisme betreft, is schrijver en ex-actrice Maryam Hassouni ‘wel wat gewend’. Maar na haar vorige column voor OneWorld kreeg ze zóveel haat over zich heen op social medium X, dat ze het er voor gezien houdt. ‘X verhardt me en ik wil juist mijn menselijkheid en gevoeligheid behouden.’

Deze column verschijnt in juni 2024 ook in OneWorld Magazine.
Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Al ruim twee decennia ben ik een publiek figuur, dus wat betreft online geweld ben ik wel wat gewend. Het doet me weinig meer; ik voel geen pijn, geen verdriet, geen angst, geen boosheid. Als ik het moet omschrijven zou ik het onverschilligheid noemen. Toch gebeurde er iets met me nadat OneWorld mijn vorige column plaatste, die over de ramadan ging. 

Tweet dit

De reacties op mijn column waren zo extreem dat de redactie de mogelijkheid om te reageren uitzette

Tweet dit

 

Ik werd overspoeld met racistische opmerkingen; ik werd uitgemaakt voor ‘naffersloof’1, ‘tapijtenkruiper’ en ‘nazi’. Iemand met de accountnaam De Zwijgende Meerderheid schreef op X: ‘Vroeger had je moffenh**ren en nu de hamash**rtjes’, ene Nothing-Burger reageerde met: ‘Voor mijn part sterft ze van de honger.’ Dit is slechts een greep uit de opmerkingen die ik in een weekend over me heen kreeg. Het was zo extreem dat de redactie van OneWorld de mogelijkheid om op de column te reageren uitzette. Instagram, waar ik ook op zit, is naar mijn ervaring eveneens giftig, maar minder dan X.

 

Ook al raakt het me niet meer persoonlijk, ik wil niet immuun zijn voor racisme en misplaatst superioriteitsdenken. Ik wil mezelf niet herhaaldelijk horen zeggen: ‘Ah, het maakt niet uit, dat hoort er nou eenmaal bij.’ Dit soort taal en gedrag wil ik niet normaal gaan vinden, want het ís niet normaal. Het is niet oké dat mensen die je niet kennen en die niet eens verder lezen dan de titel van je tekst, je dood wensen.

 

Tweet dit

Ik wil mijn menselijkheid en gevoeligheid behouden

Tweet dit

 

Ik begon me af te vragen: zijn de mensen die ik tegenkom in de bus, de supermarkt, de wachtruimte van de tandarts, dezelfde mensen die mij vanachter hun telefoon voor van alles en nog wat uitmaken? Is X, het zogenoemde afvoerputje van de samenleving, een weerspiegeling van onze maatschappij? Ik denk het niet. Is het goed dat X bestaat? Zeker! Met name voor gemarginaliseerde groepen en activisten die in de mainstream media zelden een podium krijgen. Maar voor je mentale gezondheid is het belangrijk dat je je er niet in verliest. X is niet de echte wereld, maar het kan wel je echte leven beïnvloeden. Ik merkte dat X mij verhardt en ik wil juist mijn menselijkheid en gevoeligheid behouden.

 

Na lang wikken en wegen sluit ik me aan bij de mensen die mij voorgingen en verlaat ik dit normloze domein. Dat was geen makkelijk besluit, omdat ik X voornamelijk gebruikte om mijn werkzaamheden te promoten en bang was om belangrijke informatie mis te lopen. Maar mijn FOMO neem ik voor lief, want ik weet inmiddels wel wat ik níet ga missen. Adieu!

 

Deze column verschijnt in juni 2024 in OneWorld Magazine.

  1. Een ‘naffer’ is een denigrerend woord voor mensen met een Noord-Afrikaanse afkomst (of uiterlijk). Het komt van ‘naf’, een afkorting voor Noord-Afrikaans, en werd vroeger vooral denigrerend door de politie gebruikt. Sommige Nederlanders met een Noord-Afrikaanse afkomst gebruiken het juist als geuzennaam. ↩︎

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons