Afghanistan: een veilige haven voor terreurgroepen

Afghanistan is ’s werelds veiligste haven voor terreurgroepen. Trump probeert het tij te keren, maar ondertussen weigeren Pakistan en Europa nog langer Afghaanse asielzoekers op te nemen.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Volgens de Amerikaanse commandant John W. Nicholson verschansen zich momenteel meer militante bewegingen in het land dan ooit tevoren. Na de aanvallen op 9/11 in Amerika zei president Bush stellig dat Afghanistan nooit meer een broedplaats van terroristen mocht worden. President Trump probeert nu het tij te keren door begin volgende maand, als het lente-offensief begint, meer troepen uit te zenden. Zowel Pakistan als Europa weigeren nog langer Afghaanse asielzoekers op te nemen. Ze sturen ze zonder pardon terug naar de burgeroorlog die daar hevig woedt.

Uit VN-rapporten blijkt dat er tussen januari en november 2017 in totaal 21.105 incidenten waren – een record, in vergelijking met de jaren daarvoor.

Afghanistan is onveilig voor burgers, concluderen verschillende internationale hulp- en nieuwsorganisaties. Volgens het Afghaanse persbureau Pajhwok Afghan News, dat alle doden telt, sterven er in het land gemiddeld 68 mensen per dag door terreuraanslagen. Het nieuwsoverzicht van maandag 19 maart spreekt boekdelen:

· 5 politieagenten dood, 2 gewond bij aanval in Ghazni
· 6 studenten gewond bij granaatontploffing in Kaboel
· Nieuw geweld doodt 1 burger, 6 gewonden
· 62 dorpen in Faryab gezuiverd van aanwezigheid Taliban
· ALP-personeel dood bij gevechten in Faryab
· 2 kinderen dood, 9 gewond bij explosie in Khost

Ook de VN-missie in Afghanistan (UNAMA) die sinds 2009 burgerslachtoffers registreert, komt tot eenzelfde hoge dodental. Uit VN-rapporten blijkt dat er tussen januari en november 2017 in totaal 21.105 incidenten waren – een record, in vergelijking met de jaren daarvoor.

Hij vroeg asiel aan in Duitsland. Eind vorig jaar keerde hij terug in zijn geboorteland, onder dwang, met handboeien om.

Niettemin stuurden de Europese landen in diezelfde periode 10.000 uitgeprocedeerde asielzoekers terug naar Afghanistan. Elham is een van hen. Hij ontvluchtte zijn land in 2010, nadat de Taliban zijn vrouw en twee kinderen hadden vermoord. Hij vroeg asiel aan in Duitsland. Eind vorig jaar keerde hij terug in zijn geboorteland, onder dwang, met handboeien om. Oxfam noemt Afghanistan in een rapport een snelkookpan. Toen hun onderzoek verscheen, waren er net vier aanslagen in anderhalve week tijd geweest; ruim 150 mensen hadden daarbij de dood gevonden.

Het gevaar huist niet alleen in Kaboel. Het bloedige conflict heeft zich uitgespreid over heel Afghanistan, dat volgens de BBC inmiddels voor 70 procent in handen is van de Taliban. Directeur Abdul Ghafoor van het Afghaanse Centrum voor Migranten, dat teruggestuurde asielzoekers helpt, noemt het Europese uitzettingsbeleid om die reden onbegrijpelijk. Geen enkel deel van het land is nog veilig.

Vanuit de provincie Nangarhar, bij de grens met Pakistan, waar de militanten na een militaire operatie in het buurland naartoe zijn gevlucht, belagen de extremisten de bevolking. Ze zaaien er terreur, samen met de guerrillagroep Haqqani en diverse IS-gelieerde groepen. Volgens dezelfde VN-rapporten hebben

de Taliban in de eerste helft van 2017 meer aanslagen gepleegd en meer slachtoffers gemaakt. Militanten winnen duidelijk aan invloed.

Ze worden gesteund door de jihadisten van ISIS, die na hun nederlaag in het Midden-Oosten een nieuwe uitvalsbasis vonden in de Afghaanse provincie Khorasan, dichtbij de Iraanse grens. In een 25 minuten durende video die deze ‘Khorasan militanten’ onlangs vrijgaven, zegt hun hoofdcommandant vanuit de grotten in Tora Bora, ooit het hoofdkwartier van Osama Bin Laden, van Afghanistan een nieuw kalifaat voor alle moslims te willen maken. Het waren deze extremisten die recent een aanslag pleegden op een compound van de internationale hulporganisatie Safe the Children in Jalalabad.

Het land is dermate onveilig dat sinds het eind van de NAVO-gevechtsmissie en de terugtrekking van het grootste deel van de internationale troepenmacht in december 2014, ook het aantal binnenlandse vluchtelingen in Afghanistan enorm is toegenomen.

Wanneer de sneeuw in Afghanistan begin april is ontdooid, opent Amerika een nieuwe lente-offensief.

Wanneer de sneeuw in Afghanistan begin april is ontdooid, opent Amerika een nieuwe lente-offensief. De 4000 extra soldaten bovenop de al aanwezige 11.000 militairen moeten een einde aan de oorlog in Afghanistan maken. “Het conflict duurt al zolang dat het bijna oud genoeg is om te mogen stemmen”, zei een Amerikaanse commandant cynisch. Defensiespecialisten geloven echter niet dat een militaire operatie een eind aan de oorlog kan maken. Ze geloven meer in het aanknopen van diplomatieke besprekingen, ook met de jihadisten.

Pakistan beslist eind deze maand of de deadline voor het terugsturen van 1,5 miljoen Afghaanse vluchtelingen nogmaals wordt uitgesteld, of dat er nu – na bijna 40 jaar – alsnog een eind komt aan hun aanwezigheid op Pakistaanse bodem. Maar 80 procent van deze vluchtelingen is in Pakistan geboren, kent Afghanistan niet en heeft er huis noch haard.

Zodra ik mijn gezicht laat zien, schieten mijn neven mij dood.

Op de markt in Islamabad zegt bruidsjurkenverkoper Gulbaz Hamid er niet over te piekeren terug te gaan naar Kabul. Hij ontvluchtte zijn land nadat de Mujahideen, de Islamitische vrijheidsstrijders, aan het einde van de Russische bezetting de wapens tegen elkaar opnamen. Die onderlinge verdeeldheid bestaat nog steeds. “Zodra ik mijn gezicht laat zien, schieten mijn neven mij dood. Mijn vader steunde volgens hen destijds de ‘verkeerde’ krijgsheer.” In het ruige Afghanistan, verdeeld door stammen, warlords, militante bewegingen en buitenlandse jihadisten, bestaat pas vergeving na de dood.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons