“Afghanistan is niet veilig; stop deportaties!”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Stop deportaties naar Afghanistan!” klinkt het over het Augustusplein in het centrum van Leipzig, Oost-Duitsland. Sinds zaterdag protesteren er tientallen mensen tegen de voor dinsdag 24 oktober geplande deportatie naar Afghanistan. De Duitse regering stuurt vanavond een onbekend aantal afgewezen asielzoekers terug naar Kabul vanaf het vliegveld Halle/Leipzig. Normaal vinden deportaties in Duitsland in het geheim plaats, maar dit keer hebben een paar advocaten van Afghaanse vluchtelingen informatie doorgespeeld.

Sinds in mei een grote explosie in de Afghaanse hoofdstad voor 150 doden zorgde, zijn in de Duitse media deportaties naar Afghanistan omstreden. Organisaties zoals Amnesty International roepen de regering al maanden een halt toe. Verschillende actiegroepen in Leipzig hebben zelf het heft in handen genomen en een protestkamp opgebouwd in het centrum.

Voor vluchtelingen wel veilig?

Toen afgelopen mei minstens 150 mensen omkwamen door explosieven vlak naast de Duitse Ambassade in Kabul zette de Bundesregierung deportaties naar Afghanistan een maand stil. Het ministerie wilde onderzoek doen naar de veiligheidssituatie in het land. Een maand later concludeerde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat grote delen van Afghanistan, waaronder Kabul, veilig genoeg zouden zijn. ‘Hoewel de situatie gecompliceerd is, is het wel verantwoordelijk om weer mensen terug te sturen’. Ironisch genoeg kondigde de Verenigde Staten ondertussen aan hun inzet in Afghanistan te versterken, in het licht van de verslechterde veiligheidssituatie. In het land zijn sinds december 2016 al drie aanvallen geweest op het Rode Kruis.

“Updates pls” – Inwoners van Kabul op Facebook

Al jaren gaan er wekelijks meerdere bommen af in alleen al de hoofdstad. Er vallen geregeld dodelijke slachtoffers bij. Zo kwamen er  zaterdag nog 72 mensen om bij zelfmoordaanslagen, 39 in Kabul, 33 in de provincie Ghor. Op de Facebookpagina ‘Kabul Security Now’, die meer dan 60 duizend leden telt, posten mensen dagelijks over explosies die ze hebben gehoord.
Meestal wordt er geantwoord in de trend van: ‘Ik hoop dat iedereen veilig is van jullie’, ‘Ik woon in Kair Khana en ik hoorde het, ook iets vliegen, misschien van het VS leger.’ ‘Het was een raket’, en ‘Updates pls’.

 

Ik kan niet terug naar huis, wat zal er met mij gebeuren…, wat zal ik doen, waar moet ik naartoe, ik heb niemand in Kabul

Afghaanse vluchtelingen in Europa

No one leaves your home unless home is the mouth of a shark’  werd afgelopen lente geschreven op de muren van het oude treinstation van Belgrado, waar veel vluchtelingen onderweg op de Balkanroute strandden. Op die zogeheten ‘Balkanroute’ (veel vluchtelingen en migranten reizen van Griekenland door Servië naar Oostenrijk) heeft een groot deel van de mensen een Afghaanse afkomst. Alleenreizende jongens van 14 tot 18 jaar benadrukken dat zij hun huis niet wilden verlaten, maar zich genoodzaakt zagen omdat de Taliban hun bedreigde.

Bovendien is zichtbaar in de asiel aanvraagcijfers dat mensen Afghanistan ontvluchten. De derde plek van de asielaanvragen in Griekenland de afgelopen jaren blijft van Afghaanse mensen– 11,8% -, zoals blijkt uit een rapport van de Griekse Asiel Service, na Syriërs (35%) en Pakistanen (12,7%), boven Irakezen.

‘Onze ergste nachtmerrie kwam uit’

Ondanks dat Caritas, Amnesty International en andere humanitaire organisaties zoals Pro Asyl de Duitse regering hebben afgeraden naar Afghanistan te deporteren, staat vanavond een massadeportatie vanaf Halle/Leipzig gepland. Dit ook ofschoon er meerdere verhalen zijn van gedeporteerde mensen die na hun aankomst in Kabul gedood werden. Amnesty International rapporteerde bijvoorbeeld over een vader die gedood werd na zijn terugkomst met zijn familie in Kabul. Daarmee kwam hun ‘ergste nachtmerrie uit’. Bovendien hebben veel gedeporteerde mensen geen familie meer in Afghanistan en weten niet waar zij naartoe moeten. De Afghanistan Migrants Adivce & Support Org sprak met teruggekeerde Afghanen en rapporteerde ‘hun treurige verhalen’. Een man vertelde hen: “Ik kan niet terug naar huis, wat zal er met mij gebeuren…, wat zal ik doen, waar moet ik naartoe, ik heb niemand in Kabul”.

Het jaar 2017 zal in teken van deportaties staan

Seehöfer, Duitse politicus van het CDU

Angst om familie en onzekere toekomst

Ook in Nederland is het moeilijk voor Afghanen om asiel te krijgen (Zie het artikel van Eva Huson in OneWorld over Afghanen in Nederland) ondanks het gevaar in hun land. Ayub, 27, is al twee jaar in Nederland maar woont nog in het AZC in Amsterdam en heeft een onzekere toekomst. Hij vertelt OneWorld dat hij zich elke dag zorgen maakt om zijn familie, die in de zuidelijke provincie Kandahar woont. “Mijn ouders gaan niet meer naar buiten. Elke keer dat één van mijn broers toch boodschappen moet doen, zijn we allemaal bang. Overal is het gevaarlijk, want aanvallen vinden plaats in supermarkten, op pleinen, in het openbaar vervoer en in de moskee.”

De angst onder gevluchte Afghanen in Europa is groot. Afgelopen september pleegde een slechtziende 18-jarige jongen zelfmoord toen hij hoorde dat hij met zijn 15 jarige broertje vanaf Zweden gedeporteerd moest worden naar Afghanistan.

Demonstreren op het vliegveld

Het protest-camp* in Leipzig heeft zich ondertussen met 150 mensen naar het vliegveld LEJ begeven vanaf waar vanavond de deportatie gepland staat om te demonstreren. Daar stonden veel politiebusjes hen op te wachten. De Duitse regering lijkt alle beschuldigingen te negeren, zoals van de Saksische Vluchtelingenraad dat de deportatie ‘ignorant und mörderisch’ (dom en moordend) zou zijn, en lijkt de uitspraak van de politicus Seehöfer (CDU), dat ‘het jaar 2017 in het teken van deportaties zal staan’, ondanks alles te willen waarmaken.
Volg het protest in Leipzig op Twitter:

https://twitter.com/AsylumMovement

https://twitter.com/protest_lej

En op Facebook:

https://www.facebook.com/protestlej/

*De actie is georganiseerd door zowel mensen met een Duits paspoort als zelf georganiseerd door mensen met een vluchtachtergrond uit verschillende landen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons