Toen ze foto’s van haar eigen creaties op Instagram deelde, kreeg ze de vraag of haar gebak te koop was. Chez Mariette was geboren. “Sinds een jaar krijg ik hulp bij mijn administratie en bij het bakken”, vertelt Wyns. Dat was hard nodig, want Chez Mariette is in korte tijd enorm gegroeid. Bovendien combineert ze het ondernemerschap met de zorg voor haar vijfjarige dochter Eloïse, die het zeldzame Wiedemann-Steiner-syndroom heeft en daardoor onder andere autistisch en grotendeels non-verbaal is. “Zorg en werk combineren is soms uitdagend, maar met een baan in loondienst zou het onmogelijk zijn.”
“Veganistisch gebak is ten onrechte vaak ook suiker- en vetvrij – eigenlijk smaakvrij
De moeilijkste momenten van haar dochter deelt Wyns bewust niet. “Mensen reageren soms vol medelijden wanneer ik vertel dat mijn dochter een syndroom heeft, maar ik hoef geen medelijden. Ik heb een prachtig kind, dat mij bovendien veel leert. Zo helpt Eloïse mij milder voor mezelf te zijn en mijn eigen neurodivergentie te omarmen – ik heb ADD. Als ik wil dat zij mag zijn zoals ze is, dan moet ik mezelf dat ook toestaan.”
Dit taartje combineert friszure smaken met crunchy texturen. Je kunt eindeloos variëren met de fruitsoorten, of voeg eens gehakte nootjes toe.
Ingrediënten:
Voor de bodem:
een rol vers, plantaardig bladerdeeg
2 el vruchtenjam, liefst van rood fruit
blindbakbonen of gedroogde bonen, voor de bereiding
Voor de vulling:
2 stelen rabarber, in blokjes
250 g framboos, vers of diepvries
2 el agave- of ahornsiroop
40 g kristalsuiker
½ el maïszetmeel
Voor de kruimeltopping:
100 g bloem
100 g kristalsuiker
40 g havermout
snufje zout
100 g plantaardige boter, ijskoud en in blokjes
Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 180°C.
– Bedek de taartbodem met het bladerdeeg en prik met een vork gaatjes in de bodem. Dek af met bakpapier, stort de bonen erop en bak 20 minuten. Haal het bakpapier met de bonen eraf en bak de bodem nog eens 2 minuten. Zet apart.
– Doe de rabarber, frambozen, siroop, kristalsuiker en maïszetmeel in een kom en schud tot alles goed gemengd is. Zet apart.
– Meng in een andere kom de bloem, suiker, havermout en zout en voeg daarna de boter toe. Gebruik twee vorken om de boter door het droge mengsel te mengen tot de boter de grootte heeft van erwtjes.
– Smeer de jam uit over de taartbodem.
– Meng de helft van de kruimeltopping met het fruitmengsel en stort in de taartbodem.
– Verspreid de rest van de topping over de bovenkant.
– Bak ongeveer 40 minuten, tot de korst goudbruin is. Laat afkoelen voor het aansnijden.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand