Het IISD, het International Institute voor Sustainable Development, maakte zich onlangs hard voor van stadslandbouw in grote steden om doel 11, veilige en duurzame steden, te halen. De Voedseltuin IJplein is daar een mooi voorbeeld van. Het kantoor van SDG Nederland kijkt uit op het IJ en de Voedseltuin. Daarom bracht redactiestagiair Jontsje Fennema een bezoek aan haar overburen, om te zien hoe stadslandbouw in Amsterdam eruit kan zien.
De Voedseltuin is opgericht in 2012 en momenteel zijn er zo’n zeventig vrijwilligers bij betrokken, met een harde kern van vijftien mensen die geregeld langskomen om in de tuin te werken. Amarenske de Jong is al een jaar betrokken bij de Voedseltuin en vertelt over de aantrekkingskracht van de plek: “De tuin is een van de redenen dat ik hier aan het IJ wilde komen wonen.”
Een tuin voor voedsel en mensen
De Voedseltuin let goed op duurzaam produceren. De tuin is opgedeeld in verschillende zones met elk hun eigen gewas. Door deze te rouleren wordt de grond niet uitgeput. Verder werkt de tuin met eigen compost en opgevangen regenwater. Uiteraard wordt geen gebruik gemaakt van gif of andere bestrijdingsmiddelen.
Maar voedsel is niet het enige waar de tuin zich mee bezighoudt. “We zijn ook een ontmoetingsplek; iedereen is vrij om te komen en te gaan. Je kunt hier even gaan zitten en lunchen, of vrijblijvend een uurtje meewerken”, legt de Jong uit. Het informatiebord bij de ingang van de tuin laat zien dat het voor iedereen een ontmoetingsplek is. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, staat de uitleg er in het Nederlands, Turks, Arabisch en Engels.
Impact op de stad
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand