Bijen als baan: de stadsimker

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Nog even en Geert van Kerckhove (31) kan overleven van zijn werk als stadsimker in Amsterdam. Die baan heeft hij zelf gecreëerd. “Je moet een lange adem hebben.”

Hoe ziet een drukke werkdag voor jou eruit?
“Dan ben ik naast de organisatorische activiteiten voor ILoveBeeing ook druk met het verzorgen van zo’n vijftien bijenvolken. Dit is namelijk de periode waarin bijen zwermen en als dat gebeurt moet ik er meteen heen om de zwerm te vangen en deze een nieuwe plek te geven. Meestal heb ik dus mijn spullen bij me, een imkerpak, beroker, lange stok en een schepmand. Dat pak doe ik niet altijd aan, als bijen zwermen zijn ze niet agressief, ook niet voor de mensen eromheen.”

Is er het hele jaar door werk voor een imker?
“Ik ga vier maanden fulltime werken, vier maanden parttime, en de andere vier maanden heb ik vrij. Afgelopen winter ben ik naar Oost-Afrika gegaan, en heb ik daar imkertrainingen gegeven. Dat hoeft niet veel te kosten, ik geef de trainingen in ruil voor eten en onderdak.”

Je kunt nu nog niet helemaal van dit werk leven, hoe ga je dat veranderen?
“We zijn net begonnen met Business4Bees (B4B), waarmee we bedrijven vragen de honingbij een steuntje in de rug te geven. Bedrijven kunnen voor 1500 euro per jaar een bijenkast sponsoren en door ons bijenbloemen laten aanplanten. Hun logo komt dan op de kast, en wij verzorgen het bijenvolk. Een aantal bedrijven heeft al toegezegd. Het doel is om dit jaar al zo’n dertig tot veertig kasten te hebben. Dan kan ik er samen met het lesgeven hopelijk ook van leven.”

Wat voor baan had je hiervoor?
“Ik heb Media- & Communicatie Design gestudeerd, en ging in Hilversum werken als interaction designer. Ik dacht creatieve strategieën uit, ging naar klanten toe, deed art direction. Na vijf jaar heb ik ontslag genomen.”

Klinkt als een baan die iedereen wil hebben.
“Ja, maar ik dacht: het enige wat je hebt, is je eigen levensenergie. Waar wil ik die aan besteden? In die baan was ik bezig om met mijn creativiteit ervoor te zorgen dat grote bedrijven nog meer geld konden verdienen. Dat draagt niet echt wat bij aan de wereld. Dus ik nam ontslag om iets zinvollers te gaan doen.”

Spannend.
“Veel mensen denken dat je niks doet als je werkloos bent, maar juist als je stopt met werken krijg je tijd om na te denken over wat jou drijft. Ik verdiepte me in allerlei zaken, in schaliegas, tarsands, de financiële wereld, de olie-industrie, waterproblematiek… Toen ik bijna depressief was van alle ellende ging ik naar vrienden in Frankrijk. Daar zag ik ’s nachts een documentaire over de bijencrisis. Toen ben ik me meer in de bij gaan verdiepen, en raakte ik gepassioneerd.”

Hoe heb je van bijen je baan gemaakt?
“Ik begon met het houden van bijenvertellingen in buurthuizen en galeries. Zo kwam ik Tom van de Beek tegen, die onder andere via bijendiners ook mensen bewust probeerde te maken van het probleem waar de bij mee kampt. We deden beiden dus vooral aan bewustwording, waarna we besloten samen onder de IloveBeeing-vlag ook naar praktische oplossingen toe te werken. We deelden bloembollen en zaden uit, lobbyden tegen pesticidegebruik, en realiseerden met crowdfunding een bijenpaleis in een park in Amsterdam. We gingen ook cursussen geven en brachten een biodynamische imkeropleiding naar Amsterdam. Daar verdien ik geld mee. En ik geef lezingen, daar verdien ik ook wat mee.”

Klinkt niet als een vetpot.
“Ik nam in 2009 ontslag en had best wel wat geld gespaard van mijn commerciële baan. Mijn lasten zijn laag, dus veel hoef ik niet uit te geven. En mijn vrienden helpen me soms. Maar de bedoeling is dat ik dit jaar echt van imkeren kan leven. Als het lukt zal ik heel blij zijn.”

Verkoop je ook honing?
“Nee. De bijen mogen de honing houden. Daar komen ze de winter mee door. Normaal gesproken geven imkers hen suikerwater in ruil voor de honing, maar wij willen de bij weer gezond maken. Dus willen we dat de bij zich zo natuurlijk mogelijk kan gedragen.

Hoe groot wil je Business4Bees maken?
“Het doel is om over drie jaar honderd kasten te hebben in groot Amsterdam. Amsterdam moet een van de bijvriendelijkste steden van de wereld worden. Tegen die tijd heb ik in het hoogseizoen wel assistentie nodig.”

Beeld: Rens Spanjaard

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons