Achtergrond

Bloedkolen: zoektocht naar de waarheid in Colombia

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Nederlandse energiebedrijven zijn de belangrijkste kopers van Colombiaanse steenkool. Die wordt gedolven in het noorden van het land door het Amerikaanse Drummond, Prodeco (eigendom van het Zwitserse Glencore) en CNR (eigendom van Goldman Sachs).

Wij hebben de Colombiaanse regering aangeboden hen te helpen

De lokale bevolking profiteert niet van de grootschalige mijnbouw, omwonenden en mijnwerkers klagen over ernstige gezondheidsproblemen als gevolg van de luchtvervuiling. De minister sprak daarover gisteren met lokale gemeenschappen en vakbonden. Het ontbreekt in Colombia bovendien aan gedegen onderzoek naar de impact van de steenkoolindustrie op de gezondheid en het milieu. “Wij hebben de Colombiaanse regering aangeboden hen daarbij te helpen”, aldus Ploumen.

Schaduwen uit het verleden
Maar de belangrijkste reden voor het bezoek van Ploumen, vergezeld door Kamerleden, NGO’s en Nederlandse energiebedrijven, zijn de schaduwen uit het verleden. Uit een rapport van vredesorganisatie PAX blijkt dat paramilitairen tussen 1996 en 2006 tenminste drieduizend mensen hebben vermoord in de regio waar Nederland zijn steenkool koopt. Zeker 59.000 personen zouden door het geweld van hun land zijn verdreven.

Volgens PAX hebben Drummond en Prodeco de paramilitairen betaald voor deze criminele activiteiten. De slachtoffers en PAX eisen genoegdoening en financiële compensatie voor de geleden schade.

Tenminste drieduizend mensen zijn vermoord in de regio waar Nederland zijn steenkool koopt

Drummond ontkent in alle toonaarden iets van doen te hebben met de financiering van paramilitairen. Het bedrijf is woedend over de ‘valse beschuldigingen’ en weigerde gisteren de toegang aan de vertegenwoordigers van de vredesorganisatie. “PAX is hier niet welkom omdat ze leugens over ons verspreiden”, aldus José Miguel Linares, CEO van Drummond Colombia. “Ze liegen, zijn agressief en beledigend.”

Allergisch voor schuldvraag
Zowel de energiebedrijven als de minister betreuren dit besluit van Drummond. “Het is een onverstandige keuze”, zei Ploumen. “Drummond is nu eenmaal allergisch voor de schuldvraag”, zei Adriaan van der Maarel van energiebedrijf Essent. “Maar wij zullen er naar blijven streven dat er een dialoog komt.”

“De weigering van Drummond om PAX als vertegenwoordiger van de slachtoffers te ontvangen, past in het patroon van ontkenning, intimidatie en bedreiging waarmee het mijnbouwbedrijf reageert op de slachtoffers die voor hun rechten opkomen”, aldus directeur Jan Gruiters van PAX.

[[nid:38073]]

Boven de wet
De houding van Drummond is kenmerkend voor de gespannen relaties tussen de betrokken partijen in Colombia. In de lokale gemeenschappen is een groot wantrouwen richting steenkoolproducenten, en verschillende vakbondsleden worden met de dood bedreigd na zich kritisch uit te laten over Drummond. Volgens lokale Ombudsman Omar Contreras staan de kolenproducenten ‘volledig boven de wet’, en laat ‘de regering zich tegen betaling voor hun karretje spannen’.

Hoewel de deelnemers aan de delegatie spreken van een ‘belangrijke eerste stap’, is het onduidelijk waar dit naartoe gaat. “We hebben in ieder geval afgesproken dat we blijven praten”, aldus Ploumen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons