Schimmelpenninck, student, corps

Brassen bij het corps: enkel voor elite met talent en ambitie

Studentencorpora staan garant voor ophef, ook gisteren aan tafel bij De Wereld Draait Door. Ter promotie van een komende Rambam-uitzending schoven de makers daarvan samen met Sander Schimmelpenninck, hoofdredacteur van Quote, schrijver van het Manifest voor corpora en alumnus van het Rotterdamsch Studenten Corps aan tafel. Schimmelpenninck had zich voorgenomen om studentecorpora in een positiever daglicht te zetten en in een nieuw tijdperk binnen te loodsen – een taak waarin hij grandioos faalde. Wat hem wel lukte? De ware aard en wortels van discriminatie genadeloos blootleggen.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Ja, het is een beetje een gevoelig puntje. Het corps had in de jaren ’70 te weinig leden en toen hebben ze de poorten opengegooid voor de HBO’ers en daarmee is het niveau een beetje omlaag gegaan. En dat is heel hard om te zeggen, maar het corps is eigenlijk niet elitair genoeg meer.” – Dixit Sander Schimmelpenninck bij De Wereld Draait Door.

Talent en ambitie is voor de elite

Afgelopen weekend publiceerde Quote een manifest voor studentencorpora ‘anno deze tijd’. Het manifest is geheel in lijn met bovenstaande uitspraak. In het kader van hoor en wederhoor besloot 3FM DJ Domien Verschuuren vanochtend Schimmelpenninck aan de tand te voelen over de uitspraak die hij bij De Wereld Draait Door deed. Wanneer je tenenkrommende opmerkingen van deze RSC-alumnus als “…mijn beste maatje was Surinamer bij het corps in Rotterdam…” terzijde schuift, kom je weer op hetzelfde punt als hij eerder maakte: het corps is voor ambitieuze, talentvolle studenten en de elite van morgen. En je bent nu eenmaal niet ambitieus, getalenteerd en al helemaal geen student als je ‘slechts’ HBO doet. Sterker nog, dan ben je eigenlijk geen student.

Bron: twitter.com
Dat DUO hier iets anders over zegt, laat Schimmelpenninck hier buiten beschouwing, maar vecht hij wel actief aan in zijn Manifest. Evenmin leek hij zich tijdens dat interview te realiseren dat in zijn eigen Quote-500 veel moderne miljonairs geen WO-achtergrond hebben. Logisch, want voor hem zou dit toch geen reden zijn om nog eens na te denken over deze ouderwetse uitspraken die ‘bij zouden moeten dragen’ aan een modern studentencorps. Want iedereen die minder dan WO heeft, heeft toch geen talent of ambitie. En precies dít maakt deze uitspraken zoveel alarmerender dan dat ze op het eerste ogenblik lijken.

Bron: twitter.com

De wortels van klassenstrijd

WO heeft talent en ambitie en alles lager dan dat rommelt maar wat aan: dit is de zwam die momenteel allerlei onderwerpen vergiftigt en verwant maakt aan discriminatie. Zo liet Justine van de Beek al eerder in een helder betoog weten dat er een aantoonbaar verschil is tussen hoe we met rapper Boef en met Jort Kelder omgaan als zij zich negatief uitlaten over vrouwen. Ook Sander Philipsen liet deze vorm van ongelijkheid zien in de alledaagse, materiële gevolgen van racisme.

We kunnen als maatschappij voorstellen om anoniem te solliciteren, mooie termen als ‘positieve discriminatie’ invoeren en hard vechten voor een afspiegeling van de maatschappij op de werkvloer, maar zolang we niet ophouden de hoger opgeleiden van Nederland de hand boven het hoofd houden, zal er nooit écht wat veranderen.

Geen talent, geen ambitie maar vooral géén fatsoensnormen

Het probleem zit ’m niet in de uitspraken dat een HBO-student zich niet mag aanmelden bij het corps. Het probleem zit ’m erin dat deze hoofdredacteur het zo doet voorkomen alsof HBO’ers dusdanig mindere individuen zijn dat zij de aanzet geven tot het geweld bij de ontgroeningen. Het probleem rondom de ontgroeningen lost magisch op, wanneer de HBO-ers niet meer worden toegelaten. Of zeg je toch wat anders, Schimmelpenninck? Is dit toch meer een probleem van collectief zwijgen? Alle groepen die van minder niveau zijn dan het WO, ‘snappen’ de gebruiken niet. Vooral blijven communiceren met OSM, hè Schimmelpenninck? Precies deze gedachtengang is het fundament van de angst voor een ander geslacht, een migratieachtergrond of een ander geloof.

Over één ding zijn Schimmelpenninck en ik het eens: wat je ook doet, de elite blijft bestaan. Haar bestaan rechtvaardigt echter niet hoe zij met die status omgaat. Zullen we 2018 benutten om eens goed na te denken of de moderne elite nog steeds een oud wit mannenclubje moet blijven, waarbij je vooral elkaar moet dekken en je mond moet houden. Is dit écht wat je wilt uitstralen als de vermeende 1 procent van Nederland voor wie alle mogelijkheden open liggen? Of wordt het tijd dat juist die ambitieuze en talentvolle mensen hun verantwoordelijkheid nemen en een streep zetten onder een cultuur die een belangrijk fundament is van nationale discriminatie.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons