Chef-kok Lelani Lewis vertelt het Caribische koloniale verhaal
Om aan hun eigen vraag naar suiker te voldoen, tuigden Europeanen een vreselijke industrie op. Met een reeks diners leert chef-kok Lelani Lewis haar gasten over de Caribische geschiedenis. ‘Ik realiseerde me nooit hoe sterk kolonialisme de keuken heeft beïnvloed.’
Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld.
Word abonnee
“Ik vertel altijd het verhaal van de kokosnoot”, zegt Lelani Lewis (34). Als chef-kok en ondernemer bedacht zij Code Noir, een reeks educatieve diners over de koloniale geschiedenis in de Cariben, genoemd naar een Frans decreet uit 1685 over de omgang met tot slaaf gemaakte mensen. “Veel mensen denken dat kokosnoten van nature in de Cariben groeien, maar dat is niet zo. Europese schepen vervoerden ze in de koloniale tijd uit Azië naar Amerika. Bij schipbreuken voor de zuidelijke kust vielen de kokosnoten in de oceaan en spoelden ze aan op de Caribische eilanden. Zo zijn ze onderdeel geworden van de Caribische keuken.”
OneWorld portretteert mensen die zich inzetten voor een betere buurt, school, of werkomgeving. De Verenigde Naties en miljoenen betrokken burgers spraken hiervoor de duurzame werelddoelen af (SDG’s), die we in 2030 moeten halen. Denk aan gendergelijkheid, géén armoede, betaalbare en duurzame energie en kwaliteitsonderwijs voor iedereen. De Goal Getters in deze rubriek gaan daar nu al voor. Geïnspireerd? Check hier wat jij kunt doen.
Lewis leerde dat zelf ook pas een paar jaar geleden, toen ze onderzoek deed naar de Caribische keuken. “Mijn vader komt uit Grenada, een eiland in de Cariben met veel suikerplantages. Ik realiseerde me nooit hoe sterk kolonialisme de keuken heeft beïnvloed. Dat levert heerlijke combinaties op van Afrikaanse, Europese, Aziatische en Caribische invloeden. Maar de geschiedenis is tragisch.”
De Code Noir-diners organiseerde ze in Amsterdam voor in totaal zo’n 300 mensen. “Het leek entertainment, met lekker Caribisch eten, storytelling en drankjes, maar ik wilde de gasten vooral iets bijbrengen over de Caribische geschiedenis.”
We staan in het Westen niet stil bij de gevolgen van onze consumptie
Het menu was volledig geïnspireerd door de koloniale geschiedenis. “Vlees en vis zijn niet zo belangrijk voor de Caribische keuken als veel mensen denken. We serveerden bijvoorbeeld cassavebrood met limabonen, maïssalsa en zoete aardappelchips: dat zijn inheemse ingrediënten. Later volgde een ‘Afrikaanse gang’ met bakbanaan, tomatenstoof en avocadomousse. En een Aziatisch gerecht – bara’s met kikkererwten, kokosyoghurt en tamarinde – omdat de Europeanen ook contractarbeiders uit China en India haalden. De gasten kregen ook een warm drankje met daarnaast een suikerklontje, waarop stond: ‘Ik ben een van de redenen dat er 12 miljoen Afrikanen tot slaaf zijn gemaakt. Drink me.’
Vreselijke industrie
Wie de koloniale geschiedenis kent, gaat automatisch anders naar duurzaamheid kijken, denkt Lewis. “Toentertijd tuigden Europeanen een vreselijke industrie op voor de westerse behoefte aan suiker. En nog steeds staan we in het Westen niet stil bij de ecologische en menselijke gevolgen van onze massale consumptie van quinoa of avocado.” Die leidt in Latijns-Amerika bijvoorbeeld tot watertekorten door massaproductie en tot een tekort aan die producten voor bewoners.
“
Europeanen tuigden een vreselijke industrie op voor hun behoefte aan suiker
Lewis wil niet met een opgeheven vingertje zwaaien. “Ik kan niemand vertellen wat ze wel en niet mogen eten. Ik wil mensen vooral bewust maken van wat er op hun bord ligt en hoe het daar terecht is gekomen, zodat ze hopelijk andere keuzes maken.”
Op 11 mei 2023 verschijnt Lewis’ kookboek ‘Code Noir’ bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar.
Dit interview verscheen in het voorjaar van 2022 in OneWorld Magazine en eerder in mei 2022 op OneWorld.nl.
Food-activisme: eten in het verzet
Op een lege maag kun je geen revolutie voeren. Dat wisten de Black Panthers al, die in de jaren 60 gratis ontbijt uitdeelden aan zwarte schoolkinderen in de VS. Honger was volgens hen namelijk geen pech, maar een vorm van onderdrukking. Rond dezelfde periode kwam er in Europa en de VS een voedselbeweging op gang die zich richtte op duurzaamheid, eerlijke prijzen en diervriendelijkheid.
Verschillende bewegingen gebruiken voedsel als vorm van verzet. In de jaren 80 had je in de VS het antikapitalistische netwerk Food not Bombs. Zij bereidden veganistische en vegetarische maaltijden van voedsel dat weggegooid zou worden, en deelden die uit tijdens protesten tegen imperialistische oorlogen. Sinds de jaren 90 strijdt het internationale collectief La Via Campesina (Spaans voor ‘de boerenmanier’) voor wat zij ‘voedselsoevereiniteit’ noemen. Dat is het recht van boeren en oorspronkelijke bewoners wereldwijd om zélf te bepalen wat ze produceren en eten, zonder inmenging van buitenlandse overheden of bedrijven.
Deze site maakt gebruik van cookies om u een optimale bezoekerservaring te bieden en onze site te verbeteren. AccepterenInstellingen
Cookiebeleid
Overzicht cookies op oneworld.nl
We verzamelen via cookies gegevens met het doel de technische werking van de website en uw gebruiksgemak te garanderen. De cookies (kleine tekstbestanden die bij het eerste bezoek aan deze website worden opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone) zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren.
Hiervoor gebruiken wij cookies van Google Analytics, dat het sitegebruik geanonimiseerd registreert en hiervan gegevens opslaat. Met deze gegevens maken wij bezoekstatistieken, op basis waarvan we verbeteringen doorvoeren op onze website. Google Analytics verschaft deze geanonimiseerde data aan derden indien wettelijk verplicht, of als deze derden de data namens Google Analytics verwerken. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor deze anonieme gegevensverwerking door Google Analytics.
Daarnaast gebruiken we functionele cookies van WordPress en WooCommerce. De cookies van WordPress zorgen ervoor dat de website beter kan worden gebruikt door bezoekers. Deze cookies zorgen er bijvoorbeeld voor dat u kunt zien of u bent ingelogd, ze houden ook bij welke individuele voorkeuren u hebt gekozen op uw profielpagina. De cookies van WooCommerce zijn van onze betaalde diensten (Vriendenabonnement, Vacaturebank, Partnernetwerk, Online agenda) en zorgen ervoor dat producten worden onthouden tijdens het aankoopproces. Elke aankoopsessie bij WooCommerce bevat een unieke code voor elke klant, zodat er kan worden achterhaald waar de productgegevens voor elke klant te vinden zijn.
Via deze cookiebalk krijgt u de mogelijkheid om de cookies te accepteren of de instellingen aan te passen. Onder 'Overige cookies' kunt u diverse cookies van externe diensten (zoals youtube, facebook, vimeo) uitzetten.
Een opt-out van Google Analytics op deze website kan via deze link.
Mocht u hierover vragen hebben, kunt u mailen naar: lezers@oneworld.nl
Op deze site gebruiken we functionele cookies van WordPress en WooCommerce. De cookies van WordPress zorgen ervoor dat de website beter kan worden gebruikt door bezoekers. Deze cookies zorgen er bijvoorbeeld voor dat u kunt zien of u bent ingelogd, ze houden ook bij welke individuele voorkeuren u hebt gekozen op uw profielpagina. De cookies van WooCommerce zijn van onze betaalde diensten (Vriendenabonnement, Vacaturebank, Partnernetwerk, Online agenda) en zorgen ervoor dat producten worden onthouden tijdens het aankoopproces. Elke aankoopsessie bij WooCommerce bevat een unieke code voor elke klant, zodat er kan worden achterhaald waar de productgegevens voor elke klant te vinden zijn. Deze cookies kunt u niet uitzetten.
In onze artikelen gebruiken wij content van diverse externe diensten. Het is mogelijk om de volgende cookies uit te schakelen. Hiermee wordt deze content niet langer getoond.
Naam cookie
Soort content
youtube_embed
Youtube player embed
vimeo_embed
Vimeo player embed
google_maps
Google maps embed
twitter_widget
Twitter social widget
soundcloud_embed
Soundcloud player embed
instagram_embed
Instagram embed
Daarnaast gebruiken we Google reCaptcha om de website te beschermen tegen bots. Ook dit kan hier uitgezet worden, maar formulieren die hiervan gebruik maken kunnen dan niet ingediend worden