China slaat biometrische data van miljoenen Oeigoeren op

De Chinese autoriteiten in Xingjiang verzamelen DNA, vingerafdrukken, irisscans en het bloedtype van alle inwoners tussen 12 en 65 jaar oud, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). In Xingjiang wonen veel Oeigoeren, een islamitische minderheid.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Van mensen waarvan de overheid vermoedt dat ze de stabiliteit van het regime in gevaar kunnen brengen en hun familieleden worden biometrische gegevens opgeslagen, ongeacht hun leeftijd. De data worden op verschillende manieren verzameld. Bij DNA en bloedtype gebeurt dat tijdens een jaarlijkse gratis gezondheidscontrole. Het is niet duidelijk of de deelnemers weten dat er gevoelig materiaal wordt opgeslagen, zegt HRW.

“Het verplicht opslaan van dit soort gegevens van een hele bevolking, inclusief DNA, is een grove schending van de internationale mensenrechtennorm”, zegt Sophie Richardson. “Het is nog zorgwekkender als dit heimelijk gebeurt, onder het mom van een gratis gezondheidsprogramma.”

Eerder moesten mensen alleen biometrische gegevens afstaan bij het aanvragen van een paspoort.

Data gebruikt voor profilering

Het programma voor het verzamelen van biometrische gegevens is uitgewerkt in een officieel document dat te vinden is op de website van de overheid van de stad Aksu in Xingjiang. Het document is gedateerd op 2 juli 2017, maar maakt niet duidelijk van wanneer de richtlijnen dateren.

Het jaarlijkse gezondheidsprogramma is in 2016 ingevoerd in de relatief arme Chinese regio en heeft volgens de overheid als doel te screenen op ernstige ziekten om eerder met behandeling te kunnen beginnen. Ook wordt een medisch dossier aangelegd van de inwoners.

DNA en informatie over het bloedtype die tijdens deze screenings wordt opgeslagen, gaat volgens de richtlijnen direct naar de politie. Die gebruikt het voor profilering.

Gegevens van 40 miljoen mensen

“China kent weinig privacybescherming en de Oeigoeren in deze regio hebben al te maken met extra controle, inclusief de aanwezigheid van extra politie, checkpoints en routinematige inspectie van smartphones op ‘subversieve’ content”, zegt Richardson. “In deze context geeft het verzamelen biodata veel mogelijkheden tot misbruik, en het is moeilijk te rechtvaardigen als veiligheidsmaatregel.”

Volgens een artikel van staatspersbureau Xinhua van 1 november hadden al 18,8 miljoen mensen deelgenomen aan de gezondheidscheck in 2017. HRW wees er eerder al op dat de Chinese politie een nationale DNA-database heeft met gegevens van veertig miljoen mensen, inclusief dissidenten en migranten.

Nieuwe biometrische technologie

In Xingjiang, in het noordwesten van China, wonen tien miljoen Oeigoeren en andere voornamelijk islamitische minderheden. Sinds het aantreden van partijsecretaris Chen Quanguo in augustus 2016 heeft de regionale regering het repressieve beleid aangescherpt, inclusief beperking van reizen naar het buitenland en gedwongen terugkeer van jongeren die in het buitenland studeren. De beveiliging werd verder opgeschroefd door de integratie van nieuwe biometrische technologie zoals gezichtsherkenning met andere veiligheidssystemen.

“De Chinese autoriteiten lijken te denken dat ze “sociale stabiliteit” kunnen bereiken door mensen onder een microscoop te plaatsen, maar het is waarschijnlijker dat de vijandigheid ten opzichte van de overheid alleen maar groeit door deze programma’s”, zegt Richardson.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons