“'Je kunt wél twee dagen per week dicht en groente een hoofdrol geven'
Een eenvoudig, maar enorm smaakvol gerecht geïnspireerd door de Vietnamese keuken. Kamwoj combineert de aubergine met een salade van rijstnoedels voor een complete maaltijd.
Ingrediënten (2 personen)
Voor de Vietnamese dipsaus:
50 ml witte rijstazijn
120 ml water
35 g rietsuiker of witte suiker
2 grote tenen knoflook
2 verse groene en/of rode Thaise chilipepers
1 Spaanse peper, zonder pitjes en zaadlijsten (optioneel)
50 ml lichte sojasaus
30 ml vers limoensap
zout (optioneel)
Voor de aubergines:
2 middelgrote aubergines
2 el olie
zout en zwarte peper, naar smaak
2 el hoisinsaus
2 el Vietnamese dipsaus
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 stengel citroengras
Voor de rijstnoedelsalade:
100 g rijstvermicelli
gehakte koriander, Thaise basilicum
en/of munt
sliertjes wortel, komkommer en/of sla
Vietnamese dipsaus, naar smaak
Bereiding
Dipsaus:
Breng het water en de rijstazijn aan de kook en laat 10 seconden koken. Zet het vuur uit en laat 5 minuten afkoelen. Voeg dan de sojasaus en het limoensap toe. Stamp de knoflook, suiker en pepers in een vijzel of meng in een hakbakje. Meng door de vloeibare ingrediënten. Proef en voeg zout, suiker en/of Thaise chilipeper naar smaak toe.
Gegrilde aubergines:
Verwarm de oven op 200 °C. Halveer de aubergines in de lengte. Snij de helften kruislings tot de schil in en kwast in met olie. Bestrooi met zout en zwarte peper. Leg de aubergines op een bakplaat met bakpapier en bak 15 minuten in het midden van de oven. Controleer de gaarheid door met een vork in het dikste gedeelte van de aubergine te prikken. De aubergine moet gaar zijn, maar nog niet uit elkaar vallen. Hak de zachte kern van het citroengras fijn en meng deze met de Vietnamese dipsaus, hoisinsaus en gehakte knoflook. Verdeel de saus over de zachte aubergines en bak nog eens 5 minuten in het midden van de oven.
Rijstnoedelsalade:
Kook de rijstvermicelli volgens de instructies op de verpakking. Spoel goed af met koud water en laat uitlekken in een vergiet. Meng de noedels met de rest van de ingrediënten.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand