Beeld: Kamwoj Man

Chinees zonder vlees (of nummers op het menu)

Toen Kamwoj Man het Chinese restaurant van haar ouders overnam, haalde ze het vlees én de typische nummertjes van het menu. Haar ouders schrokken, maar het bleek een goede ingreep. ‘Je kunt wél twee dagen per week dicht en groente een hoofdrol geven.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Kamwoj Man groeide op met de smaakvolle Kantonese plattelandsgerechten van haar vader. Wanneer ze vroeger thuiskwam uit school, stond er een uitgebreide maaltijd op haar te wachten. Verse Nederlandse groenten werden op smaak gebracht en aangevuld met gefermenteerde en gedroogde ingrediënten die opa en oma meebrachten uit China. Vlees werd met mate gegeten. “Alles draaide bij ons om eten. Het was en is de liefdestaal van mijn ouders”, vertelt Man. “Ze zullen niet gauw ‘ik hou van je’ zeggen, in plaats daarvan koken ze voor me.”

'Je kunt wél twee dagen per week dicht en groente een hoofdrol geven'

Op haar tweeëndertigste nam Man het Chinese restaurant van haar ouders over, die door het harde werken last kregen van hun gezondheid. “Alleen zo kon ik ze overhalen om te stoppen.” Er was één voorwaarde: Man wilde alles op haar eigen manier kunnen doen. Het interieur werd onder handen genomen en ook de kaart moest eraan geloven. Weg met de zoete, vleesrijke gerechten, afgestemd op wit- Nederlandse smaakpapillen. Authentieke gerechten uit China, Thailand en Vietnam deden hun intrede en vlees verdween grotendeels van het menu, dat bovendien werd teruggebracht van meer dan tweehonderd opties naar een piepkleine kaart zonder nummers. Dat was even schrikken voor haar ouders. “Ze zijn toen een paar maanden het land uit gevlucht, hun langste vakantie ooit.”
Kamwoj Man (1973) stond tien jaar aan het hoofd van restaurant Jasmijn en Ik in hartje Utrecht, maar zegde het drukke horecaleven in 2017 vaarwel. Nu runt ze kookblog Kind of Asian, waar ze vleesloze recepten deelt, geïnspireerd door vijf verschillende Aziatische keukens.
Mans nieuwe concept bleek te werken: voor haarzelf, voor haar klanten en uiteindelijk ook voor haar ouders. “Ik wilde vooral mijn ouders laten zien dat het anders kon: dat je wél twee dagen per week dicht kan en dat je groente prima een hoofdrol kan geven. Ze waren enorm trots dat mij dat lukte.” Inmiddels is het restaurant alweer vijf jaar in andere handen. “Ik was toe aan iets nieuws.” Het gaf haar ouders de vrijheid zich weer in China te vestigen. “Zolang het restaurant nog in familiehanden was, was verhuizen ondenkbaar voor ze. Het restaurant was hun thuis.” Man glimlacht: “Het is goed zo. Maar wat zou ik graag hebben dat ze dichterbij woonden, zodat mijn vader af en toe zijn heerlijke eten voor me kon klaarmaken.”
Hoe maak je aubergine met sticky citroengrassaus?

Een eenvoudig, maar enorm smaakvol gerecht geïnspireerd door de Vietnamese keuken. Kamwoj combineert de aubergine met een salade van rijstnoedels voor een complete maaltijd.

Ingrediënten (2 personen)

Voor de Vietnamese dipsaus:
50 ml witte rijstazijn
120 ml water
35 g rietsuiker of witte suiker
2 grote tenen knoflook
2 verse groene en/of rode Thaise chilipepers
1 Spaanse peper, zonder pitjes en zaadlijsten (optioneel)
50 ml lichte sojasaus
30 ml vers limoensap
zout (optioneel)

Voor de aubergines:
2 middelgrote aubergines
2 el olie
zout en zwarte peper, naar smaak
2 el hoisinsaus
2 el Vietnamese dipsaus
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 stengel citroengras

Voor de rijstnoedelsalade:
100 g rijstvermicelli
gehakte koriander, Thaise basilicum
en/of munt
sliertjes wortel, komkommer en/of sla
Vietnamese dipsaus, naar smaak

Bereiding

Dipsaus:
Breng het water en de rijstazijn aan de kook en laat 10 seconden koken. Zet het vuur uit en laat 5 minuten afkoelen. Voeg dan de sojasaus en het limoensap toe. Stamp de knoflook, suiker en pepers in een vijzel of meng in een hakbakje. Meng door de vloeibare ingrediënten. Proef en voeg zout, suiker en/of Thaise chilipeper naar smaak toe.

Gegrilde aubergines:
Verwarm de oven op 200 °C. Halveer de aubergines in de lengte. Snij de helften kruislings tot de schil in en kwast in met olie. Bestrooi met zout en zwarte peper. Leg de aubergines op een bakplaat met bakpapier en bak 15 minuten in het midden van de oven. Controleer de gaarheid door met een vork in het dikste gedeelte van de aubergine te prikken. De aubergine moet gaar zijn, maar nog niet uit elkaar vallen. Hak de zachte kern van het citroengras fijn en meng deze met de Vietnamese dipsaus, hoisinsaus en gehakte knoflook. Verdeel de saus over de zachte aubergines en bak nog eens 5 minuten in het midden van de oven.

Rijstnoedelsalade:
Kook de rijstvermicelli volgens de instructies op de verpakking. Spoel goed af met koud water en laat uitlekken in een vergiet. Meng de noedels met de rest van de ingrediënten.

Dit interview verscheen in de winter van 2021 in OneWorld Magazine.

‘Tokologische’ veggierolls: groenten in een nieuw jasje

Door te koken vertelt Judith Cyrus het verhaal van de slavernij

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons