Beeld: Fleur van Munster

Een concert bezoeken zonder hand op je billen

Twee maanden geleden hebben vijf jonge vrouwen uit de muziekindustrie de organisatie ‘NO THANKS’ opgericht. Samen zetten zij zich in tegen seksuele intimidatie bij concerten en festivals. Een van de oprichters Mabel Zwaan (21) vertelt over de stand van zaken.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Het doel van NO THANKS is om bewustzijn te creëren over seksuele intimidatie bij poppodia en festivals. ‘’Bij mij en bij de anderen van NO THANKS, is het meerdere keren gebeurd”, vertelt Mabel, “elke keer dacht ik ‘shit happens’, we halen een biertje en gaan gewoon weer verder.” Zij bezochten concerten en festivals met het idee dat seksuele intimidatie erbij hoort. “We namen het probleem niet echt serieus. Dat is een rare kronkel en wij hopen dat we ‘m recht kunnen trekken.”

Nadat Mabel het concert van een van haar favoriete bands (Future Islands) moest verlaten omdat ze achtervolgd werd door een man deelde zij haar ervaring op Twitter. Er kwamen veel lieve reacties en zo kwam Mabel in contact met Patricia Kuiper, Jente Lammerts, Jenny Janssens en Gracia Visscher. Ook zij zijn werkzaam in de muziekindustrie en merkten dat seksuele intimidatie een probleem is bij concerten en festivals. Samen startten zij het initatief  NO THANKS.

Jullie organisatie bestaat nu twee maanden. Hoe staat het met jullie plannen en wat hebben jullie al bereikt?

“Veel meer dan dat ik ooit had verwacht”, vertelt Mabel met een glimlach. “Het oorspronkelijke plan was om posters op te hangen met de boodschap: als er iets gebeurt dan kun je hier terecht. Met het ophangen van deze posters willen wij een safety net creëren zodat de concertbezoekers zich veilig voelen. Maar al heel snel is ons initiatief ontploft en hebben we via de media veel bewustzijn gecreëerd.

Ook hebben wij in januari samen met Broadly (VICE) een panel georganiseerd op het showcasefestival Eurosonic Noorderslag. Daar zijn wij het gesprek aangegaan met concert- en festivalorganisatoren. In het panel hebben we ook fragmenten laten horen van slachtoffers van seksuele intimidatie tijdens festival- en concertbezoeken. Wat wij opvallend vonden was dat wij heel makkelijk verhalen vonden van vrouwen, maar niet van mannen. Terwijl het ook vaak bij mannen gebeurt.”

Tijdens het panel vertelde Patricia dat jullie #MeToo achter jullie willen laten omdat het zich vooral op vrouwen richt. Hoe komt het dat het bij mannen als minder erg wordt gezien?

“Dat beeld zit erg diep in onze maatschappij. Mannen worden vaak gezien als macho-achtig en stoer, terwijl vrouwen worden gezien als fragiel en kwetsbaar. Mannen worden scheef aangekeken als zij iemand er niet op aanspreken wanneer er iets gebeurt. Toch is dit gewoon een hele menselijke reactie. Ik denk dat er zeker nog een soort taboe en schaamte omheen bestaat. Ook wordt het niet helemaal serieus genomen. Wanneer een man vertelt dat hij door een vrouw in zijn billen is geknepen dan krijgt hij vaak de reactie ‘leuk toch’. Het belangrijkste is om steeds overal te vertellen dat het bij vrouwen én mannen gebeurt. Dit is waar nu erg mee bezig zijn.”

"Mannen worden vaak gezien als macho-achtig en stoer, terwijl vrouwen worden gezien als fragiel en kwetsbaar"

“We hebben laatst rond de tafel gezeten met Rutgers (kenniscentrum voor seksualiteit) en met de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). Met hen zijn we aan het overleggen over een campagne.

We hebben nu ook contact met SafeCrowd: een organisatie uit Breda. Zij opereren landelijk en zijn een soort mystery guests bij concerten en festivals. Ze hebben een hele lijst met punten, bijvoorbeeld tegen drugs en terrorisme. Maar ook seksuele intimidatie. Ze zijn nog niet begonnen maar het plan is om te testen hoe scherp poppodia en festivals zijn als het gaat om deze punten.

We zijn druk bezig met het maken van T-shirts. Deze zijn bedoeld om bijvoorbeeld de artiest als ambassadeur te gebruiken. Op deze manier kunnen zij tijdens hun optreden uitstralen dat seksuele intimidatie niet getolereerd wordt. Mensen gaan naar een concert omdat ze die artiest bewonderen, dus heeft het effect. We gaan de artiesten binnenkort benaderen.”

Beeld: Fleur van Munster

Hebben jullie nog nieuwe plannen voor de toekomst?

“Zelf zijn wij geen professionals en het is vaak lastig om mensen met hun persoonlijke verhaal te helpen. Soms merken we wel dat we hulp nodig hebben. Misschien kunnen we iemand bij ons laten aansluiten. Ook zouden we graag naast EHBO’ers  op concerten en festivals ook mensen willen inzetten die zich bezig houden met mentale steun. Wij studeren en werken allemaal dus het gaat waarschijnlijk wat trager dan wanneer het een full-time baan zou zijn. Toch willen we dat het wel een kleine organisatie blijft. Het doel moet natuurlijk voorop blijven staan.

Na het panel werd een van ons op het showcasefestival Eurosonic Noorderslag seksueel geïntimideerd. Dit bewijst weer hoe belangrijk het is dat er nú iets gebeurt.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons