“President Underwood will see you now”. In de echte wereld is Barack Obama nog steeds de president van Amerika. Als we het over beroemde personen hebben, is hij wel één van de allergrootste. Zijn functie als president van de Verenigde Staten brengt een bepaalde statuur en macht met zich mee waar de wereld met ontzag of minachting naar kijkt.
Wat dragen sterren bij aan een betere wereld?
OneWorld-medewerker Marten Groen mailt wekelijks met een collega over een binnen- of buitenlandse beroemdheid en geeft een score.
“Change we can believe in” was zijn leus. Maar op die verandering wachten we nog steeds, toch? Even mailen met mijn collega Eva Schram. Zij is onderzoeksjournalist bij OneWorld en werkte in 2008 mee aan de campagne van Obama en schreef haar masterscriptie over hem.
Marten: “Ben wel benieuwd: hoe kwam jij bij de campagne van Obama terecht?”
Eva: “In 2008 ging ik als uitwisselingsstudent (politicologie) naar The Ohio State University in Columbus. Op een van mijn eerste avonden daar liep ik over straat en werd ik aangesproken door een vrijwilliger of ik al 'registered to vote' was. Uiteraard gevleid dat hij me voor Amerikaanse aanzag legde ik uit dat ik niet mocht stemmen in de VS, maar dat ik Obama wel steunde. Voor ik het wist was ik mensen op straat aan het registreren, deed ik mee aan belavonden en ging langs de deuren. Bijzondere ervaring al met al.”
Marten: “Cool! De avond dat Obama won kan ik me nog goed herinneren. Die speech in Chicago voor al die duizenden mensen was geweldig: kippenvel. Toen geloofde ik nog dat hij werkelijk verandering kon brengen…”
[[{“fid”:”34425″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Overwinningsspeech van Obama”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Overwinningsspeech van Obama”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”Obama Victory Speech 2008″,”class”:”file-file-styles-artikel-halve-breedte media-element”}}]]
De overwinningsspeech in 2008
Eva: “Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik ben nog steeds fan van Obama. Natuurlijk kun je focussen op de dingen die niet zijn gelukt, zoals het sluiten van Guantanamo Bay. En hij heeft ook wel wat dingen gedaan waar ik mijn vraagtekens bij zet. Als commander-in-chief van het leger heeft hij de drone als oorlogswapen geïntroduceerd. Gevolg: 2400 doden in vijf jaar. Ook staat hij achter het grootschalig boren naar schaliegas en -olie, iets waar mijn groene hart pijn van doet.”
Marten: “Maar er is ‘Obamacare’. Miljoenen Amerikanen hebben toegang tot betaalbare medische hulp. Bonuspunten voor Obama.”
Eva: “Precies. En het afgelopen jaar, nu hij toch niet meer herkozen kan worden, laat hij wat mij betreft pas écht zien wat hij waard is. Vorig najaar gaf hij aan bijna 5 miljoen illegalen een soort generaal pardon -waar de Republikeinen uiteraard over dwars liggen– en nu spreekt hij een veto uit tegen de Keystone XL pijpleiding.”
Marten: “Toch kan ik een gevoel van teleurstelling niet verbergen. Het leek er in het begin even op dat Obama voor een frisse wind van vrede zou zorgen, maar zijn aanpak in het Midden-Oosten heeft niet voor betere relaties gezorgd. En ook met Poetin is geen sprake van een band die vrede bevordert.”
Oprah ontvangt de 'Medal of Freedom'
Eva: "Ja, toen hij in 2009 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, vond ik dat al overdreven en als ik terugkijk kan ik niet zeggen dat-ie die verdiend heeft. Maar ik denk dat we Obama ook wel een soort onaardse macht toekennen – hij doet het per definitie verkeerd. Bewijsstuk A: hij is politicus, maar we bespreken hem in een sterrenrubriek! Ja het Midden-Oosten is chaos, Libië staat op ontploffen, en we hebben het als westen wel eens gezelliger gehad met de Russen, maar ik denk niet dat we dat toe kunnen schrijven aan dat Obama beter z'n best had moeten doen."
[[{“fid”:”34430″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Obama bij The Colbert Report”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Obama bij The Colbert Report”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”The Colbert Report – President Obama Delivers The Decree”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]
Eva: "In het geval van Rusland: voordat er stront aan de Oekraïense knikker kwam, tekenden Obama en toenmalig president Medvedev een ontwapeningsverdrag. Dat was ongekend in de Amerikaans-Russische relatie. Denk je dat John McCain (zijn Republikeinse tegenkandidaat in 2008) dat had kunnen bewerkstelligen? En op dit moment staan de VS en Iran dichter bij elkaar dan ooit voor mogelijk werd gehouden. Hetzelfde geldt voor de VS en Cuba. Ik zal niet snel zeggen dat Obama vredesstichter pur sang is, maar om hem nou weg te zetten als oorlogszuchtig…”
Marten: “Bij een Republikeinse president was het wel overzichtelijker geweest: ‘America is the greatest country on earth en iedereen die de olieproductie probeert te dwarsbomen hoort bij de schurkenstaten’. Nu lijkt het met de dag ingewikkelder te worden en gaan we van crisis naar crisis. Ik snap dat Obama daar verder niet veel aan kan doen. Wel is het hem niet gelukt in Amerika zelf de Democraten en de Republikeinen te verbinden. De tegenstellingen zijn alleen maar groter geworden en de debatten feller.”
[[{“fid”:”34427″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Obama’s filmpje over Healthcare”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Obama’s filmpje over Healthcare”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”Obama’s BuzzFeed Healthcare Video”,”class”:”file-file-styles-artikel-halve-breedte media-element”}}]]
Obama maakte onlangs een video ter promotie van 'Obamacare'
Eva: “Ik denk zeker dat het ultiem gepolariseerde klimaat in de Amerikaanse politiek eraan bij draagt dat het in Amerika én in de rest van de wereld op veel gebieden nog steeds een shitzooi is. Maar of de tegenstellingen tussen Democraten en Republikeinen nu groter zijn dan 6,5 jaar geleden? Obama had absoluut meer kunnen bereiken als hij acht jaar lang met Democraten had kunnen regeren, maar niet elke Democraat is even progressief als we hier in Europa denken. En dat is de scheidslijn die er in de Amerikaanse politiek én de rest van de wereld volgens mij echt toe doet: progressief versus conservatief. Om maar even een politiek-filosofische discussie aan te zwengelen.”
Marten: “Je maakt er nu wel een hele zwaar artikel van Eva! En we hebben het nog niet eens gehad over de enorme kloof tussen blank en zwart Amerika. Moet Obama niet meer doen voor zijn 'eigen' gemeenschap of doet hij het juist goed door er voor alle Amerikanen te willen zijn? Feit is wel dat de zwarte gemeenschap zich nog steeds flink achtergesteld voelt.”
Eva: “Ze voelen zich niet alleen zo, ze zíjn het ook. Hetzelfde geldt voor Hispanics. Of Obama aantoonbaar iets veranderd heeft in de rassenkwestie in Amerika kan ik niet zeggen, maar ik herinner me wel die verkiezingsavond, 4 november 2008. Het moment dat op het grote scherm in de zaal bekend werd gemaakt dat de eerste zwarte president van de Verenigde Staten ooit verkozen was. Er ging één seconde van stilte door de zaal voordat er een oorverdovend gejuich losbarstte. Naast me vielen twee zwarte dames huilend op hun knieën en begonnen God te bedanken. De steun voor Obama onder de zwarte bevolking is sinds het begin wel iets gezakt, maar nog altijd uitzonderlijk hoog. Sommigen zullen zeggen dat hij zich harder had moeten uitspreken tegen het politiegeweld tegen zwarten in Ferguson en New York. In zijn eerste termijn stelde hij zich kwetsbaar op door het 'don't ask don't tell'-beleid over homoseksuelen in het leger aan de kaak te stellen, en later toen hij zich uitsprak voor het homohuwelijk. Ik had het dapper gevonden als hij dat nu ook tegenover de politie had gedaan, maar dat was blijkbaar een brug te ver.”
[[{“fid”:”34428″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”De humor van Obama”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”De humor van Obama”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”Barack Obama Tells Jokes that are Actually Funny”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]De humor van Obama
Marten: “Hij heeft nog twee jaar te gaan. Wat zou hij volgens jou nog moeten doen om een echte betere wereld achter te laten, zodat Hillary het stokje mooi van hem kan overnemen?”
Eva: “Het lijkt mij fantastisch als hij eind dit jaar in Parijs een klimaatakkoord weet te sluiten met de rest van de wereld. Als hij Xi Jinping van China meekrijgt, dan kan er écht verandering komen in het internationale klimaatbeleid. De rest van de wereld zal hun voorbeeld volgen.”
Conclusie
Een politicus bespreken in een sterrenrubriek. Bij Obama kan het. Zijn enorme macht, zijn looks, zijn optredens (ook in de populaire media), zijn humor en zijn goede connecties met sterren als Oprah en George Clooney maken hem tot een celebrity. Obama heeft veel bereikt, maar ook veel (nog) niet waar kunnen maken. Nu hopen dat hij de laatste twee jaar gebruikt om zich hard te maken voor het milieu, voor de minderheden in eigen land en daarbuiten en een positieve bijdrage levert aan de conflicten die ons allemaal kunnen raken. Dan komt misschien toch nog iets van die verandering die we allemaal zo graag willen.
Goede voorbeeld:
Persoonlijkheid:
Bijdrage aan betere wereld: