Ruim een derde van de bijstandsgerechtigden in Nederland – 170.000 huishoudens – vraagt geen bijstand aan. Daarvoor waarschuwt de Inspectie Sociale Zorg en Werkgelegenheid in een rapport. Vooral jongeren, ZZP’ers en Europese migranten kiezen ervoor de bijstand niet aan te vragen wanneer ze er wel recht op hebben. Ze vinden de aanvraag ingewikkeld, vrezen een administratieve last en dat ze de uitkering moeten terugbetalen als ze meer gaan verdienen. Gemeenten zeggen nauwelijks zicht te hebben op deze ontwikkeling vanwege privacyregelgeving en omdat zij zich meer richten op mensen uit de bijstand krijgen.
Ook schaamte kan een reden zijn om af te zien van een aanvraag evenals de bejegening door gemeenten. ‘Gemeenten zouden meer kunnen opereren vanuit vertrouwen, zonder daarbij de balans in relatie tot rechtmatigheid uit het oog te verliezen’, staat in het rapport. De Participatiewet is complex en het fraudebeleid streng, stelt de Inspectie.
We struinden eindeloos kringloopwinkels af voor meubels, servies, en kleding die daadwerkelijk paste. We hadden geen afwasmachine en wasten ook kleding vaak met de hand om stroom en water te besparen. Mijn moeder stond uren in de keuken om eten te koken in enorme hoeveelheden, zodat ze ingrediënten in bulk kon kopen, en zodat wij te eten hadden wanneer ze laat thuiskwam van een van haar soms drie verschillende baantjes.
Vrijblijvendheid
Ik zat met een vriendin in de trein toen ze me dit bericht voorlas: ‘Tegenprestatie wordt verplicht voor wie in bijstand zit.’ Mijn eerste reactie was verwarring. Dat is toch al lang zo? Pas toen ik de volgende ochtend het hele artikel las sloegen de woede, verontwaardiging en vermoeidheid toe.
De vrijblijvendheid die Van Ark noemde herken ik helemaal niet. Ins ons gezin was geen alimentatie, dus we moesten het met één inkomen redden. Eerst was dat mijn moeders melkertbaan, een door de overheid gesubsidieerde baan speciaal voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Toen die wegviel werd dat het minimumloon – voor een baan op een conferentiecentrum – toen de werkloosheidswet, de ziektewet, en uiteindelijk de bijstand.
“Onzekerheid veranderde in wanhoop, als mijn moeder zich door de groeiende stapels brieven en acceptgiro’s heen werkte
Schaamte
“Op school leerde ik dat mijn moeder zich schuldig maakte aan fraude, door te werken in de bijstand
Mijn thuissituatie was merkbaar anders dan die van vrienden en klasgenoten. Ik kon vaak niet mee op schoolkampen en excursies, en de vale, versleten en dikwijls veel te grote afdankertjes waar ik in rondliep voorzagen pestkoppen op school van munitie. Terwijl mijn vriendinnen vergeleken hoeveel zakgeld en kleedgeld ze kregen wist ik dat ik mijn mond moest houden, geen plaats in die conversatie had. In een poging attent te zijn vroeg een vriendin me ooit bij de ingang van een wat duurdere kledingwinkel of ik wel naar binnen wilde, of ik me niet te ongemakkelijk zou voelen. Datzelfde ongemak had ze gesignaleerd toen haar moeder aanbood om zangles voor me te betalen, omdat ze het zo zielig vond dat ik als enige in mijn klas niet op een sport- of muziekles kon.
‘Tokkie’ of Dickens-protagonist
“Het neoliberale systeem vertelt ons dat zelfs mensenrechten met een tegenprestatie moeten komen
Hoewel ik enorm dankbaar ben voor de hoeveelheid mensen die hun steun voor me uitspreken, gaan veel van deze reacties naar mijn mening aan het punt voorbij. Het zou niet uit moeten maken of je een ‘Tokkie’ bent, of een nobele Dickens-protagonist, iedereen heeft recht op een leefbaar inkomen zonder dwangarbeid en eindeloze vernedering. Daarnaast zijn het allebei schadelijke stereotypen die eraan bijdragen dat dit soort ideeën überhaupt draagvlak hebben. De ‘Tokkies’ verdienen de steun van de overheid niet, en de Dickens-protagonisten? Die slaan zich er, dapper als ze zijn, toch wel doorheen. Mijn vijanden zijn niet de ‘Tokkies’ die het zogenaamd voor mij hebben verpest. Mijn vijand is het neoliberale systeem dat ons vertelt dat we enkel waard zijn wat we produceren en dat zelfs mensenrechten en eerste levensbehoeften met een tegenprestatie moeten komen.
Dit artikel verscheen eerder op OneWorld op 29 november 2019.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand