Tegen de achtergrond van het Nederlandse voorzitterschap van de raad van de EU, is Reinier Vriend voor OneWorld.nl op zoek naar de Europese waarden van alledag. In de serie #ThisIsMyEurope spreekt hij Europeanen van allerlei pluimage om te ontdekken wat Europa voor ons betekent. Deze week spreekt hij de Poolse Kasia, die in Dublin een kledingzaak runt.
“Voor mij betekent Europa niet veel meer dan een geografische plek. Maar dat is misschien omdat ik na zoveel jaar in Europa de voordelen gewoon niet meer zie.” Kasia Cetera (35) komt uit Polen en werkt als manager van een grote kledingzaak in Dublin. Ze is acht jaar geleden naar Ierland gekomen.
“Ik kwam er voor het eerst tijdens een zakenreis. Toen leerde ik hier een man kennen en werd verliefd. Ik besloot om hier te komen wonen. Dit was op het moment dat de financiële crisis begon, veel Poolse immigranten verhuisden toen juist weer terug naar Polen. Mijn vrienden en familie adviseerden me om niet te gaan. Ik deed het wel, en ik heb persoonlijk eigenlijk niets van de crisis gemerkt. Ik had binnen twee weken een baan en ben daarna alleen nog maar geheadhunt.”
Geen gevoel van gemeenschap meer
De relatie waarvoor ze kwam overleefde het niet, maar Kasia besloot te blijven. “Na die moeilijke relatie keek ik om me heen en dacht: ik geef Dublin nog een kans. Toen heb ik besloten een huis te kopen. Dat ben ik nu nog steeds aan het renoveren.” Het is Kasia opgevallen dat in de loop van de jaren veel van haar Ierse stadgenoten het gevoel van gemeenschap kwijt zijn geraakt. “Er komen hier nu erg veel mensen van buiten. Men is hier in de buurten gewend om erg intensief met elkaar om te gaan. Met nieuwkomers uit verschillende landen verwateren die gemeenschappen nu. Dat is niet mooi om te zien, want het zijn met name Poolse immigranten die deze gevoelens oproepen.”
Er is hier een grote groep die alleen boodschappen doet in Poolse winkels, Poolse TV kijkt en met andere Polen omgaat
Kasia ziet Ierland als een unieke plek. “Weet je, Ierland is echt een eiland. Ieren denken soms dat ze de enige op de wereld zijn. Dat is ook niet zo gek. Ja, je kan met Ryanair goedkoop overal heen. Maar als je spontaan wil doen, realiseer je je pas hoe vast je hier zit.” Kasia identificeert zich nauwelijks met andere Poolse immigranten. “Er is hier een grote groep die alleen boodschappen doet in Poolse winkels, Poolse TV kijkt en met andere Polen omgaat.”
Ik voel me Europees
Kasia zelf heeft een diverse vriendengroep, waarvan de helft Iers is. “De enige Pool hier waar ik regelmatig contact mee heb is mijn aannemer.” Wel bezoekt Kasia elke paar maanden haar geboorteland. “Ik ga erheen om vrienden en familie te bezoeken, maar ook om te reizen en voor de tandarts. Ik kan zo vaak omdat de vluchten betaalbaar zijn. Je kan denken: ‘dat is veel!’, maar mijn Ierse vrienden eten elke zondag bij hun ouders. Ik zie mijn familie veel minder.”
Hoe heeft het wonen in een ander EU-land haar identiteitsgevoel beïnvloed? “Ik voel me Europees, waarmee ik bedoel dat ik me verbonden voel met het continent. Continentale Europeanen zijn voor mijn gevoel veel meer gewend aan verscheidenheid dan de eilanders. Tegelijkertijd voel ik me niet van hier of van daar. Neem nou politieke issues, daarvan betrek ik zowel de Ierse als de Poolse niet op mezelf.” Het ertussenin zitten komt ook ongemerkt naar voren. “Ik kan de zin ‘ik ga naar huis’ zowel in Polen als in Ierland gebruiken, waarbij ik er twee tegenovergestelde dingen mee bedoel die afhankelijk zijn van waar ik op dat moment ben.”
Voor mijn gevoel is de geschiedenis circulair
Toch went ook die tegenstrijdigheid. “Ik denk dat het zien van voor- en nadelen automatisch gaat en onvermijdelijk is. Door de tijd heen ben ik wel minder gaan vergelijken. Daar moet je een balans in vinden.” In de toekomst van Europa ziet Kasia geen grote veranderingen ontstaan. “Voor mijn gevoel is de geschiedenis circulair. Eerst stabiliteit en dan weer beweging, verandering. De Euro-sceptische crisis is nodig om de boel een beetje wakker te schudden, maar er gaat niet veel veranderen. Ik denk dat de huidige integratie ook in de toekomst door zal blijven gaan, en dat is goed. De uitwisseling van kennis en gedachten kan alleen maar iets opleveren en de EU zorgt daarvoor. Het geeft mensen vrijheid.”