Met hun groene helms en idem jackets aan hoppen de bromfietstaxichauffeurs als spinkhanen door de drukke files van Jakarta. Go-jek! Go Ojek! In het Nederlands vertaald: ‘Neem de ojek, de bromfietstaxi!’, staat overal op billboards door de Indonesische hoofdstad te lezen. Je bestelt je groene sprinkhaan door een 06-nummer te bellen of de Go-jek apps te downloaden. Binnen een minuut staat je ‘bolide’ voor je deur met een gratis mondkapje tegen alle viezen uitlaatgassen. Kosten? Voor een kilometer betaal je nog geen euro. Inmiddels is Go-jek met 500.000 downloads de populairste app van Indonesië.
Met 30.000 bromfietschauffeurs ziet het groen in de hoofdstad. Toch zijn het er nog steeds niet genoeg, vertelt de oprichter Nadiem Makarim van Go-Jek. In een basketbalstadion in west-Jakarta staan duizenden schoolverlaters in lijnen opgesteld. Ze willen allemaal go-jeks worden.
"De inwoners van Jakarta hebben schoon genoeg van de files. Er zijn mensen die om 5 uur ‘s ochtends vertrekken om voor 9 uur op kantoor te zijn", legt de jonge ondernemer uit die voorheen als goedbetaalde consultant voor McKinsey werkte. "Dit is het juiste moment om met Go-jek te starten. De verkeerschaos wordt er niet beter op." De ojek was al een geliefd transportmiddel, ooit bedacht door werkloze Indonesiërs om zo hun inkomen bij elkaar te scharrelen.
Nadiem Makarim verwijt de opeenvolgende stadsbestuurders wanbeleid. "Sinds eind jaren '90 heeft de lokale regering nauwelijks in de infrastructuur van de stad geïnvesteerd, terwijl de groeicijfers van het aantal auto’s er niet om logen." Nadat het herstel van de financiële crisis in de jaren '90 ontwikkelde de middenklasse zich in rap tempo. Het salaris steeg in het financiële zakencentrum bijna tot westers niveau. Ruim 7 miljoen auto’s bevinden zich in de hoofdstad. Dagelijks komen er bijna nog eens 1200 bij. Terwijl op een enkele fly-over na het aantal wegen er niet meer op is geworden. Niet voor niets dat Jakarta bekend staat als de stad met de langste files ter wereld.
'Ik haat deze overvolle drukke stad’, is een gevleugelde uitspraak. Steeds meer mensen overwegen te verhuizen. ‘Waar naar toe?’ vraagt ondernemer Nadiem Makarim zich af. Elke Indonesische metropool is een plaag. De Oost-Javaanse havenstad Surabaya staat op nummer 4 als de drukste verkeersstad ter wereld.
De files in Jakarta worden er voorlopig ook niet beter op nu na tien jaar uitstel er eindelijk is begonnen met de aanleg van een ondergrondse metronet. Waardoor de stad is veranderd in een grote bouwput met eindeloze verkeersdrukte tot diep in de nacht. Go-jek Makarim laat opnieuw zijn ondernemerschap zien. Tegenwoordig kun je via de Go-Jek apps ook je boodschappen en je avondmaal bestellen, zodat je nog maar zo min mogelijk het drukke verkeer in hoeft.