Achtergrond

De vrede vieren met de nachtburgemeester van Amsterdam

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Deze week organiseert PAX voor de vijftigste keer de vredesweek. De Nachtburgemeester van Amsterdam, Mirik Milan, organiseert aanstaande zaterdag het Manifeest, een feest in het teken van vrede. Belle de Jonge vroeg hem wat de nachtburgemeester voor de vrede kan betekenen.

De beelden van vluchtelingen en oorlog onderstrepen het belang om ons in te zetten voor de vrede. Er is nog genoeg reden om in actie te komen. PAX organiseert gedurende de vredesweek verschillende activiteiten, verspreid over heel Nederland. Met het Manifeest, dat op 24 september in de stadsschouwburg in Amsterdam plaatsvindt, wordt de week waardig afgesloten.

Wat heeft de nachtburgemeester met de vredesweek te maken?

“Als nachtburgemeester van Amsterdam ben ik altijd bezig om te kijken hoe ik het nachtleven kan verbinden met de dag. ’s Nachts kunnen mensen netwerken opbouwen en kwaliteiten zoals muziek maken, feestjes organiseren en fotograferen ontwikkelen. Ook is het een plek om jezelf te zijn en meer open te staan voor andermans visies. Het nachtleven is in die zin een vredelievende en accepterende plek. Zo kunnen mensen uit de LHBT-gemeenschap de persoon zijn die ze overdag eigenlijk zijn, maar niet kunnen laten zien. Door een masker op te zetten, of eigenlijk juist af te zetten.”

Hoe draag je met een feest bij aan bewustwording over vrede?

“Ik zie dat mensen best wat willen doen om op te komen voor vrede, maar wat er bijvoorbeeld in Syrië gebeurt blijft toch een ver-van-je-bed-show. Het inzicht dat hier zoveel mogelijk is wil ik graag overdragen. In Nederland kan je doen en laten wat je wil. Je kan jezelf uiten en er is vrijheid van expressie, vooral in het nachtleven. We moeten dat koesteren en we mogen onszelf daar best wat meer over uitspreken. Alles doen waar je zin in hebt, heeft alleen waarde als het vrede is. Je kan wel een bedrijfje hebben, maar als er bommen vallen wat maakt het dan nog uit? Alles wordt eigenlijk waardeloos en dat is een sterk inzicht wat ik de laatste tijd heb gekregen.

Ik zie dat de vredesweek in mijn scene, onder de jongere doelgroep, nog helemaal niet zo bekend is. Wel zie ik dat mensen om mij heen steeds meer betrokken zijn bij wat er in de wereld gebeurt. Ik vind het heel goed dat de vredesweek meer aandacht krijgt en dat ik daar met Manifeest een bijdrage aan kan leveren.”

Hoe willen jullie mensen aansporen om zelf de handen uit de mouwen te steken?

Er komen onder andere vier statushouders een verhaal vertellen over hun culturele ministart-up. Ze gaan dus niet vertellen hoe ze de grens over gingen en hoe ze in een boot zaten. Het is een verhaal van hoop. Deze mensen kunnen laten zien dat zij net zoals jij en ik ook dingen willen ondernemen en bereiken. Ik denk dat dat tot de verbeelding spreekt van veel jongeren.

Wat ik het allerleukste zou vinden is als mensen zelf ook een evenementje zouden gaan organiseren. ‘Rave for Humanity’ heb ik ook uitgenodigd voor het Manifeest. Rave for Humanity is ontstaan toen die jongen (Joost van Schie, red.) in de kroeg stond en dacht: waarom doet niemand iets? Hij is naar huis gegaan, en heeft de hele nacht doorgeschreven aan een plan voor een feest om geld in te zamelen. Uiteindelijk heeft het feest 10.000 euro opgebracht voor verschillende initiatieven rondom de vluchtelingencrisis. Dat vind ik een heel mooi voorbeeld van iemand die dacht: ‘Ik kan wel wat doen.’”

Is het niet raar om met een feest aandacht te vragen voor oorlog?

“Mensen vinden dat lastig en dat begrijp ik ook, maar mensen mobiliseren moet je doen door verhalen te vertellen. Ik denk dat het voor mensen erg belangrijk is om van mond-tot-mond te horen wat mensen doen, als je iets op tv hoort dan kan je heel makkelijk denken: ik zie het maar ik ga nu weer met mijn eigen leven verder. Wat mensen vertellen blijft veel langer hangen en maakt meer indruk. Je gaat pas voor je omgeving zorgen op het moment dat je er een bepaalde verbinding mee aan gaat. We willen mensen na het Manifeest geïnspireerd naar huis laten gaan. Dat ze denken: ‘Dit was een hele toffe avond, maar het ging ook ergens over, misschien kan ik zelf ook wat doen voor de vrede.’” 

Meer weten over Manifeest of erbij zijn? Kijk hier voor meer informatie.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons