Achtergrond

De week van Went in tweets #103

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#103 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 311 tweets van de afgelopen twee weken (vorige week was er geen blog) zijn dit de 20 die je niet mag missen.

Training

Bitcoin

In de week waarin de Australiër Craig Wright claimde dat hij de bitcoin uitgevonden heeft, had The Guardian een interessant artikel over de toekomst van dit digitale geld.

Jeugdloon

Mooi nieuws deze week. Dankzij creatieve acties van de FNV-jongeren Young & United wordt het jeugdloon deels afgeschaft en verhoogd. Jongeren willen normaal betaald worden en zelfstandig kunnen leven, en dit is een stap in die richting.

Figuur ongelijkheid

Branko Milanovic (zie hieronder) heeft een in een inmiddels wereldberoemde figuur, die al vele malen vertoond is (ook door mij), weergegeven wie geprofiteerd hebben van de toegenomen ongelijkheid. Deze bewerking (tot elephant in the room?) is té leuk ! 

Technologie & groei

"Maar wat als het deze keer anders is, en de technologische ontwikkelingen wél heel snel gaan?" Dat is de terechte vraag die Wouter van Noort van het NRC soms stelt als we het over de impact van nieuwe technologie hebben. Deze week kwam ik op een blog een argumentatie tegen, die me hierover verder aan het denken zette. Het is, als je de link aanklikt, een wat technisch verhaal, maar de essentie is simpel. Ook als nieuwe technologie een grote impact heeft, hangt het van de schaal waarop die toegepast wordt af of en hoe we dat merken in de productiviteits- en dus groeicijfers voor de economie als geheel.

Als mensen door digitalisering en robotisering hun baan verliezen, kunnen zij – dat gebeurt ook geregeld weten we – in sectoren terecht komen waar ze minder toegevoegde waarde genereren dan in hun oude baan, bijvoorbeeld in de horeca of in winkels. Dan kun je dus door technologische ontwikkelingen een hogere productiviteit in een bedrijf of een of meer sectoren hebben, terwijl die productiviteit in de economie als geheel niet of nauwelijks groeit.

Het is het omgekeerde van wat Arthur Lewis voor zich ontwikkelende landen voorzag: een beweging van arbeidskrachten naar productievere sectoren. Ook veel opkomende landen kampen daar nu mee, premature deindustrialisatie noemt Dani Rodrik dat, en robots kunnen dat probleem groter maken in de toekomst.   

Slimme machine

Vakbeweging leeft

De vakbeweging was door sommigen al doodverklaard, voor de zoveelste keer, maar dat is gelukkig niet aan de orde. Het gaat niet altijd makkelijk, en dat is ook logisch. Maar overal in de wereld zoekt de arbeidersbeweging naar antwoorden op de veranderende wereld. 

Leestip ongelijkheid

Branko Milanovic schreef een van de beste boeken die ik dit jaar las, en het gaat over mondiale ongelijkheid. Ik ken Branko sinds we hem bezochten, hij werkte toen nog bij de Wereldbank, tijdens ons onderzoek voor het WRR-advies over de toekomst van ontwikkelingshulp, dat in 2010 verscheen. Hij is naast Piketty, Deaton en Atkinson een van dé experts over ongelijkheid, en dit boek is een aanrader.

Incompetent

Heb je wel eens het idee dat je eigenlijk helemaal niet zo goed bent in wat je doet, of dat de rest van de wereld je overschat? Gefeliciteerd dan, je bent bij lange na niet de enige. En nog beter: het is helemaal geen goed teken als je dat nooit hebt, blijkt uit onderzoek.

All-male

Internationaal loopt al een tijdje een geweldige actie waarin organisatoren van panels er op worden aangesproken als ze alleen mannen achter de tafel hebben gevraagd. Paypall kwam onlangs in het nieuws met een discussiebijeenkomst over gender equality waarin alleen mannen in het panel zaten. En op Congrats, you have an all male panel! worden voorbeelden verzameld van panels zonder vrouwen. In Australië gaan vijf van de meest geboekte mannelijke sprekers nu panels boycotten waar geen vrouw(en) in zit(ten).

Structurele hervormingen

Een prachtig stuk van Harvard-econoom Dani Rodrik over de valse beloftes van structurele hervormingen. Dat is een veel ge- en misbruikte term. Het alternatief is maatwerk waarbij je zoekt naar de meest grote belemmeringen (binding constraints) voor meer groei, en die vervolgens gaat aanpakken.

Big data

Deze week brachten we bij de WRR ons nieuwe rapport uit over Big Data – het kabinet had hierom gevraagd. De collega's die hier hard aan werkten, hebben ook nog een mooie Engelstalige bundel met achtergrondstukken gemaakt. We werken bij de WRR met multi-disciplinaire teams aan projecten, en in het kader van de kwaliteitsborging worden alle stukken – van de opzet van het onderzoek tot en met diverse concepten van hoofdstukken of het hele rapport – besproken in de staf en de raad. Je leest als staflid – dat vind ik een van de mooie kanten aan ons werk – alles mee, en kritisch commentaar wordt op prijs gesteld. Ik heb dus ook verschillende versies van dit rapport gezien, en kan het je van harte aanbevelen.   

Filmpje ongelijkheid

De Grote Transitie wilde een filmpje over hoe het gesteld is met de inkomens- en vermogensongelijkheid in ons land, en wat mensen daar zelf aan kunnen doen. Als ik publiek of een microfoon voor mijn neus heb, probeer ik bij dat soort vragen mijn eigen mening als mens zoveel mogelijk te scheiden van wat ik er als econoom over kan zeggen.

Niet iedereen begrijpt dat of is het daar mee eens – "Ik vind de mens Robert geloof ik leuker dan de econoom Robert", kreeg ik een keer als reactie ;-)). Maar er zijn al zoveel meningen. En ik vind dat economen niet moeten suggereren dat ze overal een onderbouwd antwoord op hebben, maar vooral nuttig kunnen zijn door opties en trade-offs voor te leggen om meningsvorming en besluitvorming te informeren.

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons