Achtergrond

De week van Went in tweets #147

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

WvWiT#147 – Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 144 tweets van afgelopen week zijn dit de 19 (re)tweets die je niet mag missen.

Ambitieuze mannen

Onpopulisme

Mooie zin in dit artikel van Larry Elliott: "Some call this approach neoliberalism. Perhaps a better description would be unpopulism."

Kwaliteit van werk

Het heeft er ongetwijfeld mee te maken dat we zijn begonnen met het voorbereiden van de slotpublicatie van ons WRR-project over de toekomst van werk, maar ik kom veel interessant materiaal tegen over de kwaliteit van werk. En over wat werk voor ons betekent en met ons doet.  

Drank en vrouwen

Na de inmiddels beruchte uitspraak van minister Dijsselbloem, die natuurlijk met name in Zuid-Europa veel kwaad bloed heeft gezet, kwamen ook reacties langs met als strekking "dat het allemaal nog veel erger" is. Daarom is het goed nog eens terug te halen dat minder dan 5 procent van alle 'hulp' in Griekenland zelf terecht kwam.

Platforms

Overnamegekte

We kennen de verhalen al over PostNL, AKZO en Unilever, en er zullen nog wel meer pogingen tot fusies en overnames komen. Want er zijn (veel te) veel bedrijven met uitpuilende kassen. Dat maakt de discussie weer relevant over wie beter wordt van overnames en fusies, en wie daar wat over te zeggen (zouden moeten) hebben. Lang kon daar niet of nauwelijks over gepraat worden, maar ook dat verandert. Zelfs uit grote bedrijven zelf komen nu voorstellen om de overnamegekte in te tomen. In 1999 interviewde ik expert Hans Schenk daar al eens over in De Groene. 

Arts en algoritme

Dit is een van de beste stukken die ik afgelopen tijd las over de kansen, mogelijkheden en beperkingen van (zelf)lerende AI-systemen.

Trump

Het was weer een rampzalige week voor president Trump, maar – met alle kritiek op Obamacare – dat was goed nieuws voor miljoenen andere Amerikanen. Wat kunnen we er van leren?

(De)regulering

Ondernemers willen altijd "minder-minder-minder" regels, en ook Donald Trump heeft deregulering hoog op zijn verlanglijst staan. Maar de meeste regels zijn er om een reden gekomen. Als je ze afschaft verplaats je vaak een probleem, of je creëert een nieuw probleem.

Tijdgeest

Blijf op de hoogte

  • Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).
  • Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief
  • Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons