Achtergrond

De week van Went in tweets #39

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#39 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is “de best geïnformeerde econoom van Nederland” (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een selectie uit zijn 326 tweets van de afgelopen twee weken. Dit zijn de 11 tweets die je niet mag missen.

Gelukkig nieuwjaar !

Twitter voor economen.. en anderen
Een erg leuke presentatie van Justin Wolfers, een rijzende ster in economenland, over hoe economen twitter kunnen gebruiken. Helemaal opgebouwd uit tweets, en zeker niet alleen voor economen nuttig – kreeg ik direct als reactie op twitter.

Minidocumentaire: duiven en havikken
Een fantastisch filmpje van Izabelle Kaminsky van de Financial Times over de geschiedenis van de tegenstelling tussen ‘duiven en haviken’ die we zo vaak gebruiken, bijvoorbeeld om het beleid van centrale bankiers te duiden.

Cartoon: aandeelhouderswaarde

Het gaat best goed met de wereld….
In reactie op bovenstaande cartoon stuurde iemand op twitter me de link naar een artikel op Vox waaruit blijkt dat het helemaal niet zo beroerd gaat met de wereld. Point taken, het is maar een cartoon. Het stuk van Vox had ik overigens eerder ook al getweet, en dat is zeker de moeite waard om aan het begin van het nieuwe jaar nog eens te lezen. Bekijk dan wel ook even onderaan het interview met Charles Kenny. Hij vertelt daarin dat zo ongeveer overal sprake is van vooruitgang, behalve bij het milieu.

Rampen en ontwikkeling
Waar ook nog veel te winnen valt, is leren anticiperen op rampen en onvoorziene crises – zie dit interessante stuk vanuit UNDP.

Wereldbank en ebola
Nog lang niet onder controle is ebola, en zoals vaker is er ook nu een strijd aan de gang over de ruggen van de slachtoffers tussen internationale organisaties over de vraag wie welke rol mag spelen en (dus) over de daarvoor nodige fondsen kan beschikken. Zie bijvoorbeeld dit artikel over ruzie tussen de Wereldbank, die al veel vaker beschuldigd is van ‘mission creep‘, en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Robots die de wet overtreden…
Interessant artikel over iets waar we waarschijnlijk c.q. vermoedelijk vaker mee te maken gaan krijgen in de toekomst.

… en robots die juristen vervangen
Vanaf 2030, zo wordt in dit artikel voorspeld, kan het juridische werk voor processen, bijvoorbeeld tegen robots (en mensen) die de wet overtreden, grotendeels worden gedaan door robots.

De toekomst van werk 
En daarmee zijn we weer bij een thema waar we het nog vaak over gaan hebben de komende jaren, de toekomst van werk en van onze banen. The Economist had daar dit interessante artikel over aan het begin van 2015.

Ongelijkheid 2015
Ook ongelijkheid blijft voorlopig op de agenda, daar kan geen twijfel over bestaan. Op verzoek van het Parool en Follow the Money schreef ik daar eind vorig jaar deze korte bijdrage over.

 

Blijf op de hoogte
Mijn eigen website vind je HIER.

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook HIER

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons