Achtergrond

De week van Went in tweets #48

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#48 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij schrijft met Hella Hueck (RTL) longreads over de Economie van Overmorgen voor de website en apps van RTL, en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij wekelijks zijn beste tweets. Uit zijn 216 tweets van deze week zijn dit de 11 die je niet mag missen.

Cartoon: De perfecte medewerker

Je kunt maar beter John heten
Klein onderzoekje van het World Economic Forum (WEF) ter gelegenheid van 8 maart, internationale vrouwendag: Er zijn meer mannen die John heten dan vrouwen die een S&P 1500 bedrijf runnen. Shocking.

Hulp zichtbaar maken
Deze week kreeg ik bezoek van twee mensen die een rapport schrijven over de toekomst van ontwikkelingshulp en die daar een aantal mensen over interviewen. In dat gesprek kwam aan bod hoeveel landen in de wereld op dit moment enige vorm van ontwikkelingshulp krijgen, volgens hen. Ik noemde een getal, maar daar klopte niet zo veel van. Wat denk jij? Het antwoord vind je onderaan deze blog.* Of het echt klopt moet ik nog nagaan, maar het was wel mijn 'interessantste getal van de dag'.

Een mooie visualisatie van stromen ontwikkelingshulp naar Afrika vind je in deze link.

Toekomst van globalisering
Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz presenteerde afgelopen november een uitgebreide lezing tijdens de jaarlijkse WRR-lecture over de toekomst van globalisering. Zijn sheets waren nog niet op de website van de WRR verschenen, maar nu wel. De moeite waard!

Twijfel aan Europa en splijtzwam euro
Het lijkt erop dat door de ontwikkelingen rond Griekenland meer mensen die voorheen altijd (en soms ondanks alles) voor verdergaande Europese integratie waren, daar nu vraagtekens bij zetten. Philip Legrain bijvoorbeeld, tot voor kort adviseur van EU-president Barosso, schreef dit tamelijk vernietigende stuk.

Historicus Timothy Garton Ash, ook altijd voor Europese integratie, schreef in The Guardian een zeer kritisch artikel over hoe de euro een splijtzwam is geworden. Mooie quote hieruit: "The Finnish vice president of the European commission, Jyrki Katainen, responded to Syriza’s election victory by saying, “We don’t change policies depending on elections.” Oh yes you bloody well do. It’s called democracy and it’s Europe’s greatest political invention." Lezen, dat stuk!

Expert met kritiek op ISDS (TTIP)
In een interview met een Canadese expert op televisiezender RTL Z kwamen verschillende dingen aan bod die ik nog niet wist. De expert laat zich kritisch uit over het voorgenomen ISDS-mechanisme in het handelsverdrag (TTIP) waarover door de VS en Europa onderhandeld wordt.

Herkenbaar…

Lang leve de importeur
We moeten meer exporteren, is een van de mantra’s van de voorzitter van de grootste werkgeversorganisatie in ons land. Allemaal leuk en aardig, maar we verdienen al 32 procent van ons inkomen in het buitenland. Dat is best veel, en er zijn meer landen die meer willen exporteren. Logischerwijs kunnen niet alle landen meer uit gaan voeren, tenzij we de maan als exportdoel gaan nemen.

De binnenlandse markt moeten we dus vooral niet vergeten, zeker niet in het Europa van vandaag met een tekort aan vraag. Bovendien: om te kunnen exporteren moeten we steeds meer importeren – onderdelen en materialen die we in onze uit te voeren goederen en diensten verwerken. Minister Ploumen heeft daar al eens een goede Kamerbrief over geschreven, en De Volkskrant had er zaterdag een mooi stuk over.

Als de feiten veranderen…
… verander ik van mening, wat doet u meneer? Die uitspraak wordt toegeschreven aan de bekende econoom Keynes (ten onrechte volgens de deskundigen, maar dat terzijde), en de zeer invloedrijke econoom Larry Summers lijkt dat ter harte te hebben genomen. Een heel interessant artikel over hoe hij nieuwe standpunten in is gaan nemen in een aantal lopende debatten over de toekomst van de economie.

Piketty verheldert
Verschillende artikelen deze week over een stuk van Piketty, die een aantal zaken verheldert over zijn fameuze R>G formule. 

[Het aantal landen dat nu enige vorm van ontwikkelingshulp ontvangt: *148 landen]

Blijf op de hoogte
Mijn eigen website vind je HIER.

Vanaf nu elke week een e-mail wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook HIER

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons