Achtergrond

De week van Went in tweets #49

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#49 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij schrijft met Hella Hueck (RTL) longreads over de Economie van Overmorgen voor de website en apps van RTL, en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij wekelijks zijn beste tweets. Uit zijn 175 tweets van deze week zijn dit de 12 die je niet mag missen.

Pi: zijn vrouw (mijn meeste geretweette tweet)

Robots goed of slecht?
Omdat we bij de WRR een project doen naar de Toekomst van Werk (hier met een eigen account op twitter) praat ik veel met deskundigen over robots en volg ik op de voet wat daar over verschijnt. Heel interessant, er zit ook ontwikkeling in de discussie als je het mij vraagt. Twee interessante rapporten deze week in dat kader.

Allereerst een nieuw rapport van Frey en Osborne, die eerder de wereldpers haalden met een alarmerend rapport waarin voorzien werd dat 47 procent van de banen weg gaat vallen dankzij robots. 

En een rapport dat tot een genuanceerde conclusie komt op basis van onderzoek in 17 landen. Zoals Hella Hueck (RTL) en ik al in onze longread "Wij en de robots (in die volgorde)" betoogden, gaan we vooralsnog vaak samen met robots werken in plaats van dat we door hen vervangen worden.

De wolf is weer thuis
Hilarische cartoon over de wolf die veelvuldig op tv is geweest afgelopen week. In reactie kreeg ik nog een geestige tweet waarin betwijfeld werd of het wel een Duitse wolf is geweest, "want hij heeft geen kuil gegraven aan het strand".

Varoufakis plan voor Europa
De meest spraakmakende minister in Europa op dit moment – wie zei dat politici saai zijn? – is ongetwijfeld Yanis Varoufakis. Hij vond tussen zijn vele bezigheden voor de Griekse staat door ook nog tijd om een prestigieuze lezing te houden in Italië (hij werkt trouwens ook aan een interessant nieuw boek, heb ik begrepen). Met interessante reflecties over de toekomst van Europa, dat zeker.

Flexwerk
In Trouw een mooi essay van universitair flexwerker Martijntje Smits over de gevolgen van flexibilisering voor de academische wereld.

TTIP in discussie
Ook in ons land, waar volgens de Eurobarometer 74 procent van de bevolking voorstander is van TTIP, begint de discussie over dit voorgenomen handelsverdrag tussen de VS en Europa een beetje op gang te komen. Zondagavond maakte zelfs Lubach (VPRO) er een informatief én humorisch item over, dat zeer veel verkeer op twitter genereerde. 

Veel aandacht krijgt een onderzoek van econoom Jeronim Capaldo, die tot de conclusie komt dat TTIP veel banen gaat kosten in Europa, zonder dat daar noemenswaardige extra groei tegenover staat. Hij was deze week voor een gesprek uitgenodigd in Den Haag door minister Ploumen, en ik heb na afloop uitgebreid met hem kunnen spreken. Erg interessant, ook over de discussies in de VS over TTIP en TPP. Hij vertelde o.a. dat de Bundestag zijn paper in het Duits vertaald heeft, en dat hij inmiddels door 5 of 6 andere ministers – Ploumen was de eerste – uitgenodigd is om te komen praten. 

Nadat eerder Caroline de Gruyter van het NRC hem al had geïnterviewd, sprak nu RTLZ met hem.

Op 26 maart a.s. komt TTIP ook aan de orde op de avond die Hella Hueck en ik dan organiseren over de vierde longread in onze serie voor RTL over de Economie van Overmorgen. Longread #4 onder de titel "Hoeveel globalisering kan de mens verdragen" komt a.s. zondagochtend online en in de apps van RTL. We schrijven over de toekomst van globalisering en Europa, en daar gaat de avond in Pakhuis De Zwijger ook over. Minister Ploumen doet mee aan het programma en de toegang is gratis.

Boektip: Inequality
Toen vorig jaar Thomas Piketty ineens een wereldster werd omdat hij ongelijkheid op de agenda zette, werd er nu en dan op gewezen (ook door hemzelf overigens) dat hij niet de eerste was die met doorwrochte verhalen over ongelijkheid kwam. Een van die pioniers en doorzetters is econoom Tony Atkinson, en hij komt binnenkort met een nieuw boek. Als je in ongelijkheid geïnteresseerd bent, kan ik je dit boek ongelezen aanraden.

Robots in de gemeente
Een interessant rapport over digitalisering en de toekomst van werk in gemeenten. Vorig jaar had ik een inspirerend gesprek met twee van de auteurs, die 20 deskundigen hebben gesproken en een stapel literatuur hebben doorgenomen. Leuk: ze noemen dit blog omdat er veel relevante links in zitten. 

Cartoon ongelijkheid

 

Blijf op de hoogte
Mijn eigen website vind je HIER.

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook HIER

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons