Achtergrond

De week van Went in tweets #96

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#96 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 131 tweets van afgelopen week zijn dit de 17 tweets die je niet mag missen.

FBI versus Apple

Ground hog day in Griekenland

Opnieuw op de agenda, voorspelbaar: de Grieke schulden zijn nog steeds te groot en moeten (groten)deels worden afgeschreven, vindt zelfs het IMF. Datzelfde IMF blijft overigens trouw aan haar 'sado-monetaristische' benadering dat de Grieken echt nog niet genoeg bezuinigd hebben: de pensioenen kunnen daar best voor een achtste keer omlaag. In de tussentijd wordt Griekenland een groot opvangkamp voor vluchtelingen. 

Statistiek

Voel je je ook wel eens oliedom omdat je niet meer precies weet hoe je een statistisch getal moet interpreteren. En zoek je ook wel eens even na hoe je een p-waarde ook al weer moet lezen? Geneer je niet, de deskundigen blijken het daar ook lang niet altijd over eens. Er speelt nu bijvoorbeeld een controverse over onderzoek van psychologen dat niet repliceerbaar bleek. Maar de replicatie die dat aan het licht bracht, die zou op zijn beurt ook niet repliceerbaar, volgens sommige experts. En een ander veelzeggend voorbeeld deze week: 26 deskundigen in de VS moesten even duidelijkheid scheppen over p-waardes. Eitje, denk je dan als niet-expert: zo'n consensus statement schrijven die lui met hun ogen dicht. Maar niets bleek minder waar, heel leerzaam om even te lezen. En onthoud dan vooral dit: "p-values are not badges of truth".

Motiveren

Onhankelijke centrale banken? 

Het is bijna een axioma zo langzamerhand dat centrale banken onafhankelijk moeten zijn. In mijn studietijd begreep ik daar al niet zo veel van toen ik het basisvak (ik haalde een 8) en specialisatievak (een 7,5) monetaire economie volgde bij prof. Martin Fase, die ook onderzoeksdirecteur was bij De Nederlandsche Bank. Ik ben sindsdien alleen meer sceptisch geworden, en met een zekere regelmaat komt de discussie terug over de vraag of een onafhankelijke centrale bank echt wel zo'n goed idee is. Ook nu weer.

Innovatiebeleid: Danone 

Mooi uitzoekwerk in dit artikel van o.a. ex-WRR-collega Casper Thomas in De Groene over de praktijk van ons innovatiebeleid en – de term is van Mariana Mazzucato – de Nederlandse entrepreneurial state. Zie ook het rapport waar ik in mijn blog van vorige week over schreef van het CPB over datzelfde onderwerp – De Groene verwijst er naar.

Verspild leven

Toekomst Europa

In het Paasweekend verschijnt bij RTLZ een nieuwe longread van Hella Hueck en mij in onze serie over De Economie van Overmorgen. We schrijven over de toekomst van de EU en de euro, en bezochten in dat kader Jan Zielonka, hoogleraar Europese studieën in Oxford, voor een inspirerend gesprek en interview.

Economen met een mening

In de VS loopt een interessante discussie over de economische voorstellen van sociaal-democratisch presidentskandidaat Bernie Sanders. In vorige afleveringen van dit blog heb ik een paar tweets met weblinks daaruit opgenomen, en dit is een aardig portret van een economische faculteit die daar een rol in speelt. In ons land ondervroeg Me Judice economen over hun opvattingen en politieke voorkeuren, met als conclusie die weinigen zal verrassen dat daar vaak een relatie tussen bestaat. Een andere vraag is hoe de causaliteit ligt, want dat kan verschillen lijkt me. En ook relevant: hoe ga je als econoom (of als andere wetenschapper) met je voorkeuren om als je onderzoek doet of een rapport schrijft?

Brits referendum (met dank een Henry Ford)

 

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (ook met een RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief. 

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons