De week waarin een nieuwe koning ons gaat beschermen tegen waterrampen, paardenburgers op het menu stonden bij de Burger King en kinderen vernoemd werden naar een krop sla.
Vandaag precies 60 jaar geleden beukte een enorme vloedgolf Zuid-Holland knock-out en eiste 1800 mensen- en vele dierenlevens. Wij moesten ook denken aan de overstromingen in Pakistan in 2010 waar ook bijna 2000 mensen om het leven kwamen. Helaas is er in Pakistan geen budget voor deltawerken, dus blijven de overstromingen daar hun tol eisen.
Vrome koorknaapjes
Een mooie missie voor onze aanstaande koning, die van watermanagement zijn specialisme heeft gemaakt. Het viel ons overigens deze week op dat zijn moeder uitsluitend lof ontving in de media. Beatrix leek het Nederlandse journaille als een clubje vrome koorknaapjes te dirigeren.
Voor een meer objectieve beschouwing over 30 jaar Trix en 200 jaar Oranje laat OneWorld zich dus liever informeren door een buitenstaander.
Vleesschijfjes
Het PR-bureau dat het succes van het koninklijk huis verzorgde zou nodig gedetacheerd moeten worden bij Burger King in Engeland. Eerst ontkende de hamburgerketen dat het paardenvlees in hamburgers verwerkte, waarna het toch maar toegaf dat dit wel het geval was.
Hoe zou het gesteld zijn met de Nederlandse vleesschijfjes van Burger King? Moeten we de proef op de som nemen of toch maar vegetariër worden, zoals een redactielid van OneWorld besloot na een bezoek aan een varkenshouderij in Groningen?
217 dollar
Het Zimbabwaanse ‘hof’ van Mugabe verklaarde deze week dat er nog slechts 217 dollar op de rekening courant van de Zimbabwaanse staat stond, en dat ze daarom geen verkiezingen of referenda kan organiseren. Gelukkig zou er trouwens de volgende dag weer 30 miljoen gestort worden. Democratisch boekhouden op z’n Zimbabwaans!
In Volendam keerden intussen de 3Js terug, die zonder doping 100 km door de blakende Cambodiaanse zon hadden gefietst om aandacht te vragen voor een campagne tegen kinderuitbuiting. Bepaald geen plezierreisje volgens Jan, Jaap en Jaap.
Zelfde naam
Het geluk van een kind wereldwijd is ook het thema van het nieuwe OneWorld magazine die vandaag op de mat ligt. Hierin leest u hoe onze 4,5 maanden zwangere redacteur Ellen andere zwangere vrouwen in Oost-Congo bezocht. Moederbanden werden gesmeed, zoals met Patience, eveneens hoogzwanger, die voorstelde aan Ellen dat zij haar baby dezelfde naam zou geven als Ellen’s baby.
Dus mocht je ooit tegen een Congolees ventje aanwandelen dat Gerard of Pieter heet –we weten de naam nog niet, Ellen moet nog bevallen, dan weet je waarom.
Viking
Overigens ben je niet overal vrij om zelf de naam voor je baby te bedenken. In Duitsland, IJsland, Zweden, China en Japan houden de ambtenaren niet van creatieve verzinsels. Ze vinden het met name niet prettig als de naam niet duidelijk mannelijk of vrouwelijk is. Blaer uit IJsland stond 15 jaar lang in de burgerregisters als ‘meisje’, omdat de plaatselijke ambtenarij haar naam te mannelijk vond.
In de VS daarentegen kan alles. Mocht je je kind ‘Lettuce’, ‘Female’ of ‘Post office’ willen noemen, dan doet niemand daar moeilijk over.
ABBA en IKEA
Wellicht wordt ‘Viking’ de nieuwe trend op gebied van babynamen, want een goede ouder kijkt vooruit. Deze week werd geconstateerd dat onze Scandinavische noorderburen ons op alle vlakken te slim af zijn.
Keken we ooit met en meewarige blik omhoog naar die ijsschotsen vol ABBA en IKEA, intussen zijn Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland al jaren praktisch onaangetast door de financiële crisis en voeren zij wereldwijd de ranglijsten aan van economisch concurrentievermogen, fysieke gezondheid en geluk.
Kortom: een slechte week voor de Nederlandse sneeuw, een goede voor de nieuwe vorst, en de Vikingen blijven voorlopig aan de top.
Foto: cc