Achtergrond

De weg van Rada

Rada (36) ontvluchtte met haar gezin het uiteenvallende Syrië. Maar ze wil niet blijven hangen in het verleden. In Nederland bouwt ze aan haar toekomst met een kookblog en een opleiding.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Doelen

Ik wil niet gezien worden als iemand die alleen maar neemt en neemt.

Het is belangrijk om ambitieus te zijn. In Syrië had ik dat niet zo. Ik had de middelbare school afgemaakt en dat was prima. We hadden een goed leven en ik voelde geen drang om mezelf te bewijzen. Hier voel ik dat wel heel sterk. Ik wil geen uitkering nodig hebben. Ik wil niet gezien worden als iemand die alleen maar neemt en neemt.

Rijk

Het besluit om te vertrekken kwam toen het te gevaarlijk werd voor mijn kinderen om naar school te gaan. Ik denk dat je wel kunt zeggen dat de middenklasse en de rijkeren zijn vertrokken. De mensen die zijn achtergebleven hebben het geld of de kennis niet om te vertrekken. Of ze zijn erg patriottistisch.

Definitief

Een van de connecties die wij nu nog hebben met Syrië is ons huis. Het staat er nog, het is van ons. We zouden het eigenlijk moeten verhuren of verkopen. Maar dat voelt zo definitief. Dan is het alsof we zeggen dat we nooit meer teruggaan.

Energie

Als je ergens nieuw bent, ben je wat terughoudend in het begin. Nederlanders stappen op je af en spreken je aan. Dat helpt ons zo veel.

Een oorlog verwoest niet alleen huizen en mensenlevens, het gaat verder dan dat. Het is alsof je een steen in het water gooit en dan de kringen groter en groter ziet worden. Ons land, onze cultuur, ons thuis, ons leven. Het hele land ver­dwijnt. Ik kan het niet aan, zoveel verdriet. Ik heb mijn energie nu hard nodig voor andere dingen.

Contact

Nederlanders nemen initiatief. Als je ergens nieuw bent, ben je wat terughoudend in het begin. Nederlanders stappen op je af en spreken je aan. Dat helpt ons zo veel. Ik herinner me nog dat ik de krant probeerde te lezen. Ik kende nauwelijks een paar woorden Nederlands, maar het lukte me toch om uit een artikel te halen dat er een concert zou zijn die avond. Ik ben gegaan en heb met ver­ schillende mensen gepraat. Dat zijn nu nog contacten van mij.

Koken

Mijn liefde voor koken en foto­ grafie deel ik op syrianfoodie.nl. Daar vind je recepten en deel ik verhalen bij de foto’s die ik maak. Dit was mijn integratie­ project. Mijn droom is om een eigen kookboek te schrijven. Dat moet me lukken. Daarnaast ben ik bezig met een opleiding tot leraar Engels. Ik heb in Nederland samengewerkt met het tijdschrift Delicious. En ik geef kookworkshops.

Gezellig

Mijn familie is nu verspreid over meerdere plaatsen. Libanon, Jordanië, Dubai, de Perzische Golf. Toen ik onder­zoek deed, zag ik hoe tolerant Nederland was en de mensen spreken hier goed Engels. Daarnaast zag Nederland er gezellig uit. Als ik het over moest doen, zou ik dezelfde beslissing nemen. Iedereen hier gaf me een welkom gevoel. Ik weet dat er hier ook mensen zijn die tegen de komst van vluchtelingen zijn, maar die ben ik nog niet tegengekomen.

Vooruit

Ik wil niet blijven hangen in het verleden. Daarom heb ik dit Hollands landschap boven de bank hangen. Ik zag het in een tweedehandswinkel toen we hier net waren.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons