Dit artikel maakt deel uit van de serie ‘2015: The future we want’ die OneWorld in 2013 initieerde.
Vandaag start op OneWorld de discussie 2015: The future we want. Hoofdredacteur Hans Ariëns legt uit waarom. ‘De toekomst van de wereld is te belangrijk om aan bobo’s over te laten.’
Het is 2015 voor je het weet. En dat betekent dat de wereld zichzelf Nieuwe Doelen moet stellen. Nog twee jaar gelden de Millenniumdoelen, die in het jaar 2000 werden opgesteld door de lidstaten van de Verenigde Naties. Acht doelen om de wereld te verbeteren, met als belangrijkste halvering van de armoede. Wereldwijd hebben we dat eerste doel bereikt, vooral dankzij de groeispurt van China en India. Maar in kwetsbare gebieden, zoals Afrika beneden de Sahara, zijn we nog niet zo ver. Een op de vier mensen leeft er nog steeds onder de armoedegrens, een op de acht is chronisch ondervoed.
Hans Ariëns is hoofdredacteur van OneWorld. Vorig jaar initieerde OneWorld.nl de discussie 'De staat van de Hulp', over de relatie tussen de overheid en maatschappelijke organisaties.
Nieuwe wereld
Sinds 2000 is er nog al wat veranderd. Armoede dient zich steeds meer aan in de vorm van ongelijkheid binnen landen. Het grootste aantal armen woont in middeninkomenslanden. De aanpak van die armoede is een zaak van de regeringen van die landen, niet van hulpgevende westerse landen. Wij in het Westen hebben ondertussen ook onze handen vol aan wereldomspannende kwesties als klimaatverandering, migratie, energie- en voedselzekerheid en onveiligheid, die niet voor onze grenzen halt houden, maar die in arme landen het hardste toeslaan.
Mens én milieu
De opvolgers van de Millenniumdoelen moeten, kortom, over meer dan armoedebestrijding alleen gaan en ze moeten écht ieders verantwoordelijkheid worden. Op de duurzaamheidstop in Rio van juni vorig jaar viel al het begrip Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Dat klinkt mooi, zolang ze maar niet náást de opvolgers van de Millenniumdoelen komen te staan, want dan zijn we nog verder van huis. Mens en milieu, people en planet, ze moeten vooral samengaan.
Hebben we er nog iets over te zeggen welke kant het op gaat? De VN hebben al een High Level Panel ingesteld met belangrijke mensen als de Engelse premier David Cameron, de Indonesische president Yudhoyono en onze eigen Paul Polman (Unilever). Daarnaast komen er ‘National Deliberations’ per land waarin maatschappelijke organisaties worden geraadpleegd over de nieuwe doelen.
Doelen van iedereen
De toekomst van de wereld is te belangrijk om aan de bobo’s over te laten. Dat was ook het probleem van de Millenniumdoelen: dat ze van niemand waren en niemand er op aangesproken kon worden. Dat mogen wij, de burgers van deze wereld, niet meer laten gebeuren. Daarom voert OneWorld op deze plek de komende maanden de discussie over de wereld na 2015. Met experts, knappe koppen en vernieuwende denkers, maar vooral ook met mensen die zich druk maken over de wereld: jij dus.