Alle vennootschappen zijn verplicht om jaarlijks een aandeelhoudersvergadering te houden, waarin hun financiële jaarrekening moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders. Dat gebeurt door stemmingen. Ook benoemingen en decharges van het bestuur en de directie gebeurt met stemmen.
Tijdens de vergadering is er ook uitgebreid de ruimte vragen te stellen aan de directe over het gevoerde beleid, de resultaten en de gekozen strategie.
In de theaterzaal vindt de echte actie plaats. Daar stellen tientallen mensen vragen aan de Raad van Bestuur van Shell over de activiteiten van het afgelopen jaar, en strategische keuzes voor de toekomst. Het thema duurzaamheid staat bovenaan het vragenlijstje. Dat is iets van de laatste jaren, merkt Don Gerritsen van de VBDO (Vereniging Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling). “Je ziet in toenemende mate dat investeerders geïnteresseerd zijn in maatschappelijk verantwoord ondernemen, en daar ook vragen over stellen tijdens de aandeelhoudersvergadering”, zegt hij. Gerritsen kan het weten, hij komt namens de VBDO-leden (waaronder banken, hogescholen, ngo’s en verzekeraars) al jaren over de vloer bij Shell om duurzaamheidsonderwerpen aan te snijden.
Klimaatverandering op de agenda
De resolutie is met 98,9% van de stemmen aangenomen. Dezelfde resolutie is ingediend en aangenomen bij BP, en staat ook bij het Noorse StatOil op de agenda. “De sleutel tot succes was voor ons dat we veel tijd hebben gestoken in de formulering van de resolutie en ondertussen contact bleven houden met Shell. Daarnaast hebben we veel steun verzameld bij andere investeerders, die de resolutie ook ondertekenden.”
Gerritsen van de VBDO is “verheugd” over de resolutie en de “toegenomen transparantie”. Maar met een kritische noot: “Toename van transparantie wil nog niet zeggen dat dat Shell ook z’n bedrijfsmodel gaat veranderen. Het is een stap in de goede richting, maar het is onze rol als waakhond om ze nu ook aan toezeggingen te houden.”
“Toename van transparantie wil nog niet zeggen dat Shell ook z'n bedrijfsmodel gaat veranderen
Op de korrel
Op die manier kwam Nicolette Marié uit Groningen afgelopen dinsdag in Scheveningen terecht. Ze hield een emotioneel betoog over hoe ze haar huis al vier jaar niet kan verkopen, maar vreest voor de veiligheid van haar gezin nu de aardbevingen frequenter en intenser worden. Ze houdt Shell, als grootaandeelhouder van NAM, daar verantwoordelijk voor. “Ik wilde antwoorden op vragen die nooit beantwoord zijn, maar ik wilde vooral een podium om aandacht te vragen voor de grote risico’s die wij lopen. De kans op een dijkdoorbraak of het Chemiepark in Delfzijl dat in de lucht gaat, is weliswaar klein, maar naar wettelijke maatstaven ongeoorloofd groot. Geen enkel ander bedrijf mag dit in Nederland.” Ze had het gevoel redelijk serieus genomen te worden: “Niet alle mannen en vrouwen van het bestuur zaten op het puntje van hun stoel. Maar meneer Van Beurden heeft mij wel op de korrel, hij neemt me héél serieus.”
“'Kan het bestuur van Philips niet wat doen aan de repareerbaarheid van Senseo's?'
Het voordeel van de aandeelhoudersvergadering is: alle vragen mogen. Bij de vergadering van Philips eerder deze maand stond de voorgenomen splitsing van de lichtafdeling van het bedrijf op de agenda – een historisch moment, want de lichtafdeling is waar Philips groot mee is geworden. Maar tijdens de vergadering stond ook een vrouw op die vrijwilliger is bij het Repair Cafe in Bilthoven en vond dat er wel heel veel Senseo’s langs gebracht werden. Kon het bestuur niet wat doen aan de repareerbaarheid van haar apparaten?
Follow this
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand