De wereld is zeventien doelen rijker

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het was dringen vanmorgen om een plekje te bemachtigen voor de opening van de drie-dagen durende Sustainable Development Summit. Deze VN-top wordt dit weekend namelijk bijgewoond door ruim 150 wereldleiders, waaronder presidenten als Obama, Poetin, Merkel, en de Paus. Nederland wordt vertegenwoordigd door koning Willem-Alexander en koningin Maxima, de drie premiers van de Carabische gebiedsdelen, premier Rutte en de ministers Koenders en Ploumen.

Werelddoelen

 

Tijdens de werelddoelenmaand laat OneWorld zien wat er allemaal al kan en gebeurt op het gebied van ontwikkeling en duurzaamheid, en vertellen experts en opiniemakers hoe de werelddoelen volgens hen moeten werken.

 

 

Volg het dossier.

In de 70-jarige geschiedenis van de Verenigde Naties waren er nog nooit zoveel wereldleiders bijeengekomen als nu. En dat is te merken. Nog nooit waren er zoveel mensen op de been om New York veilig te maken, en de straten rondom het VN-hoofdkantoor zijn hermetisch afgesloten voor mensen zonder VN-pasje.

Hoewel de conferentie net gestart is, was vandaag eigenlijk al het hoogtepunt. De 193 lidstaten van de VN ondertekenden de nieuwe werelddoelen (of: sustainable development goals) om een einde te maken aan extreme armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Voordat dit zover was, spraken Paus Franciscus en Nobelprijswinnaar Malala Yousafai de afgevaardigden toe. De Paus gaf aan dat het aannemen van de agenda een belangrijk teken is van hoop en hij gaf aan vertrouwen te hebben dat de Klimaattop in Parijs zal zorgen voor goede en effectieve afspraken. 

Na de muzikale optredens van Shakira en Angelique Kidjo, werden de 17 werelddoelen onder luid applaus aangenomen. De nieuwe werelddoelen worden beschouwd als blauwdruk voor de ontwikkeling van de wereld de komende vijftien jaar. 

Ban ki-Moon, Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, zei dat de echte test van betrokkenheid voor de werelddoelen de uitvoering zal zijn. “We hebben actie nodig van iedereen, overal. Zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen zijn onze gids”, zei hij tegen de afgevaardigden.

"Ze zijn een to-do lijst voor mensen en de planeet, en een blauwdruk voor succes. Om deze nieuwe wereldwijde doelstellingen te bereiken, hebben we op hoog niveau politieke betrokkenheid nodig. We zullen ook een nieuw mondiaal partnerschap nodig hebben”, aldus Ban ki-Moon.

De wereld is 17 werelddoelen rijker, maar we zijn er nog lang niet. Is er genoeg geld om de agenda te betalen en hoe staat het met dataverzameling, nationale agenda's, beleidscoherentie en concrete plannen om de doelen te realiseren? OneWorld zal de komende dagen diverse bijeenkomsten bijwonen en op zoek gaan naar antwoorden. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons