“Van varkensboer tot milieuactivist, iedereen kletst met elkaar
Veel van Kolsters dorpsgenoten maakten in haar thuisrestaurant voor het eerst kennis met plantaardig eten en werden positief verrast. Inmiddels weten eetliefhebbers uit alle hoeken van het land haar te vinden. Tegenwoordig vult ze haar tijd dan ook met kookopdrachten, nadat ze begin 2021 haar baan als conductrice bij de NS opzegde. “Als ik mijn eten mag blijven delen met anderen en daar ook nog mijn huur van kan betalen, dan ben ik hartstikke gelukkig.”
Dit recept en interview met Loes Kolsters verschenen in september 2022 in OneWorld Magazine.
Deze kleurrijke quiche is perfect voor de lunch of een licht diner. Kolsters serveert hierbij een frisse salade van spinazie of bietenblad met een balsamicodressing.
Ingrediënten (1 quiche):
Voor de bodem:
200 g tarwebloem
100 g harde margarine, in blokjes
50 ml ijskoud water
Voor de vulling:
500 g rode bieten, gekookt en in stukken
1 grote rode ui, grof gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
verse tijm, 1 volle el blaadjes
6 flinke el balsamicoazijn
3 flinke el bruine suiker
Scheut olijfolie
100 g plantaardige fetakaas
150 ml plantaardige room
3 el kikkererwtenmeel
Benodigdheden:
quichevorm, ingevet
bakpapier
blindbakbonen / zak droge bonen
Bereiding
– Meng bloem en boter tot een kruimig geheel. Meng in kleine hoeveelheden het water erdoor, niet al het water is altijd nodig. Kneed tot een stevige bal die niet plakt. Laat een halfuur rusten in de koelkast.
– Verwarm de oven op 175 ℃.
– Bak de uien in de olijfolie. Voeg na een paar minuten de knoflook toe en kort daarna de bieten. Voeg daarna de tijm, balsamicoazijn en suiker toe en laat op laag vuur 10 minuten inkoken. Laat afkoelen.
– Bestuif de quichevorm met bloem en duw het deeg in de vorm. Leg hierop het bakpapier en de bakbonen. Bak 12 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en verwijder het bakpapier met de bakbonen.
– Klop met een vork het kikkererwtenmeel door de room. Stort het rodebietenmengsel in de quichebodem en giet het roommengsel daaroverheen. Verkruimel de plantaardige feta eroverheen. Bak 25 minuten in de oven. Laat afkoelen voor het aansnijden.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand