Naast de bekende lijst meest duurzame 100 Nederlanders van dagblad Trouw, is er nu ook de Duurzame Jonge 100. Zelf een groen modelabel opzetten, koeien en varkens houden in de stad, supermarkten aansporen om lelijke groente te verkopen, dat doen deze jongeren in een handomdraai. Deze week zet OneWorld elke dag een van hen in de in de schijnwerpers.
Daan Weddepohl (32) is CEO en mede-oprichter van Peerby, een ruilapplicatie.
“2009 was een heftig jaar: mijn huis brandde af, ik verloor mijn baan als technisch directeur van een software bedrijf, mijn moeder werd ernstig ziek en mijn relatie kwam ten einde. Ik moest met een schone lei beginnen en realiseerde me wat er belangrijk was in mijn leven: verbondenheid met de mensen om me heen.
Materiële dingen werden voor mij van ondergeschikt belang. In deze tijd ontmoette ik regisseur Lucas de Man. Hij regisseerde De Club, de toneelversie van de film Fightclub. In deze film wordt het appartement van een man opgeblazen. Hij start een vechtclub voor mannen die zich niet meer thuis voelen in de maatschappij. Zij maken uiteindelijk materiële dingen ondergeschikt door als terroristen banken op te blazen. Regisseur De Man zag een parallel tussen het toneelstuk en mijn leven. De Man vroeg of ik wilde meewerken aan de voorstelling en dus organiseerden we avonden waarbij mensen praatten over waar het leven om draait. Deze mensen voelden zich opgesloten in het moeten en wilden meer tijd voor elkaar hebben. De Man en ik wilden daarom ontmoetingen tussen mensen creëren.
Peerby past hierbij: het brengt mensen uit de wijk samen. Het leek me ook leuk om een communicatie app te maken en werd ik enthousiast over de ruilhandel door het boek What’s Mine Is Yours: The Rise Of Collaborative Consumption, van Rachel Botsman. Het boek beschrijft welke positieve effecten delen kan hebben. Al deze ideeën heb ik gecombineerd tot Peerby. Je post via onze site een oproep voor bijvoorbeeld een accuboor. Buren die meedoen krijgen dan gelijk een berichtje en kunnen op je oproep reageren, zodat je dan vrij snel een accuboor kan lenen.
Peerby heette overigens eerst Buurhuur, tot ik de Amerikaanse internetondernemer Adeo Ressi ontmoette. Ressi geeft in Silicon Valley de opleiding The Founder Institute voor internetondernemers, waarbij het delen van kennis centraal staat. De internetondernemer heeft mij geïnspireerd om groot te denken en om internationaal te gaan, zodat de potentiële doelgroep groter wordt en delen steeds gewoner wordt. De naam Peerby spreekt in het buitenland dan meer mensen aan dan Buurhuur.
Een andere koerswijziging was het feit dat mensen geen geld willen ontvangen voor de spullen die zij uitlenen. Ik dacht dat we transacties moesten regelen, maar het tegendeel bleek waar. Dit soort veranderingen vormt je bedrijf. Bij Peerby is het nu mogelijk om na een oproep om een zaag te lenen binnen een half uur te gebruiken. Door deze ruilmethode ontmoeten buurtbewoners elkaar, wordt de CO2-uitstoot verminderd en worden grondstoffen gespaard.”
Foto: Roger Cremers