Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld.
Word abonnee
Onlangs schreef iemand op Twitter: ‘Mensen die “geen kinderen willen omdat het slecht voor het milieu is” kiezen er gewoon om persoonlijke redenen voor ze niet te willen. Ze weten dat. Er is niets moreel verheffends aan. Anders zouden ze zich wel inzetten voor vrijwillige geboortebeperking in Afrika.’ Het bericht had 62 retweets en 187 likes.
Er ontstond een lange lijst met instemmende reacties. De enkeling die twijfelend reageerde kreeg als respons: ‘Er zijn NUL mensen die graag kinderen willen en ze toch niet nemen omdat het slecht is voor het milieu. NUL.’
Ik meldde me. Want ik heb me – in iets genuanceerder termen dan het verhaal van de twitteraar – inderdaad om deze reden laten steriliseren. En ik heb daar een film over gemaakt met de titel Save Our Children. De twitteraar wimpelde dat af als ‘excentriek en doorzichtig’.
Ik begrijp deze reactie wel. Want wie erkent dat er mensen zijn die bewust kinderloos blijven omdat ze hebben geconstateerd dat we met te veel mensen op deze planeet leven, dwingt zichzelf een morele afweging te maken.
“
Mijn keuze geen kinderen te nemen, voelt voor velen als een aanval
Wat ik heb gemerkt in de afgelopen vier en een half jaar sinds mijn sterilisatie, is dat mijn keuze voor veel mensen voelt als een aanval. Alsof ik hun doodnormale wens om nageslacht op de wereld te zetten, afkeur. Het kan voelen alsof ik met mijn morele afweging anderen ervan beschuldig de grootste vervuilers te zijn, terwijl ze gewoon doen wat de biologie voorschrijft. Een positie die niemand wil innemen en onterecht voelt, omdat je je als mens simpelweg als mens gedraagt.
En natuurlijk is dat niet waar. Het wordt wat mij betreft pas verwerpelijk wanneer stellen meer dan twee kinderen krijgen, dat betekent groei. Met de kennis van nu past daar maar één woord bij en dat is egocentrisme. Mijn sterilisatie is feitelijk de compensatie voor twee stellen die een kind te veel op de wereld hebben gezet. Meer niet. Maar dat is niet leuk om te zeggen en vervelend om te horen als je zelf zo’n ouder bent. Dat begrijp ik heus.
Kunstenares TINKEBELL. doet verslag van haar observaties. Over wat er mis gaat, ons gedrag en onze normen. Met haar project Do it Yourself wil ze laten zien hoe je de wereld kunt redden.