Arna Mackic en Bengin Dawod in de Balie. Foto: Jan Boeve/De Balie
Podcast

Door nieuwe ogen

Ondertussen is een podcast over een experiment, een tussenruimte, een plek in Amsterdam. Met nieuwkomers en niet zo nieuwe Nederlanders, kunstenaars en creatieven. In deze podcast leer je in twee delen Ondertussen en haar ‘bewoners’ kennen. We praten over werk, liefde en, misschien, over vluchten.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Met een club van nieuwkomers en niet zo nieuwe Nederlanders, mensen die ooit zijn gevlucht of nog nooit, heeft Ondertussen een netwerk van mensen en initiatieven opgebouwd. Op drie locaties in Amsterdam bouwen ondernemers, kunstenaars en creatieven samen nieuwe dingen; en soms botst en schuurt dat.

Werkt dat een beetje; al die culturen en idealen onder één dak?

Architecten, filmmakers en journalisten – van overal vandaan maar nu woonachtig in Nederland – reflecteren in deze podcast op de organisatie Ondertussen en op Nederland. Kunnen we wel zo goed hokjesvrij denken als we zeggen? En wordt er ook echt gelijkwaardig samengewerkt? In Ondertussen proberen ze het.

Een blik op onze Nederlandse samenleving – maar dan door nieuwe ogen.

Aflevering 1

Bron: soundcloud.com

Zodra het woord Syrië valt gaan alle gezichten meteen op medelijden

Soms doet Bengin alsof hij uit Spanje komt of uit België, gewoon om even over normale dingen te kunnen praten. Want zodra het woord Syrië valt gaan alle gezichten meteen op medelijden.

Bengin Dawod (33) is architect en een van de oprichters en ontwerpers van Ondertussen. Thuis in Syrië bouwde zijn vader een huis en plantte zijn moeder de bomen in hun straat. Iets nieuws opbouwen, zegt Bengin, doe je samen. Juist op een plek als Ondertussen, waar mensen met en zonder vlucht-achtergond samen projecten proberen op te zetten.

Het belangrijkste vindt Bengin dat je samen iets nieuws probeert te doen en elkaar daarbij als gelijken ziet. Dus zonder elkaar in hokjes te stoppen. Hokjes als ‘vluchteling’, ‘helper’ of ‘goed-doener’ bijvoorbeeld. Maar lukt dat ook? Soms wel en soms niet. “Natuurlijk gaan er ook dingen kapot in ons proces. Maar dat is niet belangrijk.” Dat het soms botst en schuurt tussen al die achtergronden, culturen en idealen, dat levert ook veel moois op. Luister maar.

Credits
Fotografie: Ondertussen
Muziek: Jon Hassell, Sensuendo. Composed By – Jon Hassell
Album: Fascinoma,
Copyright (c): Water Lily Acoustics, Inc.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons