Achtergrond

Droogte in Midden-Oosten ergste in 900 jaar

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De droogte die in 1998 begon in de Levant, het oostelijke Middellandse Zeegebied waar Cyprus, Israël, Jordanië, Libanon, de Palestijnse gebieden, Syrië en Turkije liggen, is waarschijnlijk de hevigste van de afgelopen negen eeuwen. Dat stellen NASA-wetenschappers op basis van nieuw onderzoek. 

De wetenschappers bestudeerden voor het gisteren (dinsdag) gepubliceerde onderzoek de ringen van bomen. Dunne ringen wijzen op jaren van droogte, dikke ringen op jaren waarin genoeg water beschikbaar was.

Tijdens het onderzoek werden ook gegevens verzameld over de geografische spreiding van droogteperiodes. Door de data te combineren, kon vastgesteld worden wat in de afgelopen negenhonderd jaar normale variaties op het weerpatroon waren.

50 procent droger

"De omvang en impact van door mensen veroorzaakte klimaatverandering maakt het belangrijk om te begrijpen welke natuurlijke klimaatvariaties er zijn", zegt Ben Cook, hoofdauteur van de studie en klimaatwetenschapper bij het Goddard Institute for Space Studies van de NASA.

"Als we kijken naar recente gebeurtenissen en afwijkingen constateren die buiten de gebruikelijke natuurlijke variaties in weerpatronen vallen, kunnen we met enig vertrouwen zeggen dat het erop lijkt dat hier menselijk handelen invloed heeft gehad."
De droogte in de Levant tussen 1998 en 2012 was 50 procent droger dan in de droogste periode in de afgelopen vijfhonderd jaar, en 10 tot 20 procent droger dan ergste droogte in de afgelopen negenhonderd jaar.

Natte periodes

De wetenschappers keken niet alleen naar boomringen in de Levant. Ze gebruikten ook bestaande informatie uit Noord-Afrika, Spanje, Frankrijk en Italië. Op grond daarvan concludeerden ze dat Noord-Afrika meestal een natte periode doormaakte, als de landen ten noorden van de Middellandse Zee (Griekenland, Italië en de kusten van Frankrijk en Spanje) een droge periode beleefden en omgekeerd.

"Alle klimaatmodellen verwachten dat het Middellandse Zeegebied in de toekomst droger zal worden als gevolg van de door mensen veroorzaakte klimaatverandering", zegt Yochanan Kushir, klimaatwetenschapper bij het Lamont Doherty Observatorium van de Columbia University in New York, in een reactie. "Dit onderzoek laat zien dat het weerpatroon tijdens de recente droogte afwijkt van andere droogteperiodes." Dat kan volgens hem betekenen dat de Levant de gevolgen van de huidige klimaatverandering al voelt.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Geophysical Research-Atmospheres van de American Geophysical Union.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons