De supercomputer staat bij het Duitse Klimaatberekeningscentrum DKRZ in Hamburg. Joachim Biercamp, softwarespecialist van de DKRZ, zegt dat de berekeningen van de nieuwe computer “gedetailleerder prognoses mogelijk maken omdat er complexe processen en interacties in de modellen kunnen worden gevoegd. Ook de ruimtelijke resolutie zal toenemen. Zo kunnen regionale fenomenen aanzienlijk accurater worden geduid dan met de oudere modellen.”
De supercomputer maakt preciezere voorspellingen van regen, temperatuurstijgingen, overstromingen en droogtes mogelijk. Het laat ook voorspellingen van de veranderingen van fauna en flora in een bepaalde regio toe. De DKRZ, die samenwerkte met klimaatexperts van verscheidene Duitse universiteiten en onderzoekscentra, verdeelt Europa in honderdduizenden blokken van 18 vierkante kilometer. De meeste andere modellen verdelen de aarde in secties die tienmaal groter zijn. Het DKRZ-model verdeelde de komende 92 jaar ook in periodes van 72 seconden. De berekening van de klimaatevolutie duurde vier maanden.
Vier scenario’s
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de aarde blijft opwarmen als er geen substantiële vermindering van van broeikasgassen komt. Er bestaat een een ruime wetenschappelijke consensus dat de uitstoot van broeikasgassen door de mens verantwoordelijk is voor de klimaatwijziging.
Het DKRZ-model hanteerde vier mogelijk scenario’s. Het meest optimistische gaat ervan uit dat de mens erin slaagt de de uitstoot van broeikasgassen in de nabije toekomst drastisch te verlagen. In de meest pessimistische hypothese blijft de uitstoot gestaag stijgen.
Uwe Boehm van het Instituut voor Klimaatimpactonderzoek in Potsdam, die heeft meegewerkt aan het DKRZ-model, zei dat de voorspelde klimaatveranderingen regionale karakteristieken vertonen. In Duitsland zou de vermindering van zomerregen met een derde gecompenseerd worden door regen in andere seizoenen. In Zuid-Europa zou de opwarming tot langere drogere periodes leiden, met tot 60 procent minder regen dan vandaag. “Dat betekent zware droogtes.”
Koude winter
De recente koude winter verandert niets aan de voorspelde trends, zeggen de experts. Het is niet omdat het in Europa wekenlang vroor dat het kraakte, dat de aarde niet verder zou opwarmen. “De winters zijn de voorbije twintig jaar gemiddeld warmer geweest dan voordien”, zegt Mojib Latif van het Leibniz Instituut voor Oceaanwetenschappen van de Universiteit van Kiel (Duitsland).
De kou van deze winter was niet meer dan “een schommeling in de trend van de voorbije twintig jaar” zegt ook Fortunat Joos, professor klimaat- en milieufysica van de Universiteit van Bern in Zwitserland. “De voorbije twintig jaar waren er slechts zes winters kouder dan dit gemiddelde. De andere veertien waren warmer. En de winter van 2006/2007 was de warmste ooit gemeten sinds 1864. Daardoor geloven nu veel mensen dat deze winter zo koud is. En dat is niet het geval. Het is alleen een perceptieprobleem.”