Volgens Waternet verbruikt een Nederlander gemiddeld 130 liter drinkwater per dag. Bijna de helft daarvan gaat naar douchen, en met een vierde van het water spoelen we de wc door. De rest verbruiken we tijdens het handen wassen, afwassen, kleding wassen en koken. Wie een tuin heeft, gebruikt voor het sproeien nog eens een derde meer water dan gemiddeld. Maar wat betekent dit in het praktijk? En waarom moeten we eigenlijk zuinig met water doen?
Aan het begin van deze zomer heeft OneWorld een duurzaamheidsenquête uitgestuurd naar haar lezers. De enquête bestond uit zes onderdelen: duurzaam doen op het gebied van water, energie, transport, voedsel, afval en kleding. De aankomende weken bespreken we de resultaten van de afzonderlijke onderdelen met verschillende experts op de respectievelijke gebieden.
Geniet ervan, maar verspil het niet
In feite hebben we in Nederland genoeg water. Ook tijdens een droge zomer zoals dit jaar is een verlaagde druk in de waterleiding het grootste probleem van drinkwaterbedrijven. Hierdoor kan er bruin of minder water uit de leiding komen, maar nog altijd dreigt er geen waterschaarste.
Veel minder regen in de zomermaanden dit jaar
“Het is vooral belangrijk om op warm water te besparen. Voor warm water verbruiken we namelijk twintig keer zo veel energie als voor koud water”, zegt Marlon Mintjes van Milieu Centraal. Er wordt ook energie gebruikt om water te zuiveren. Bewust met water omgaan is daarom vooral een kwestie van energiebesparing.
Met korter douchen onder een zuinige douchekop en het gebruiken van een spaarknop op de wc kom je daarom al een heel eind. “Als je een nieuwe badkamer aanlegt, overweeg dan een douche met warmteterugwinning. Zo wordt de warmte uit het doorgespoelde water hergebruikt”, aldus Mintjes. Je vaatwasser en wasmachine kun je het beste op de eco-stand zetten om minder energie te gebruiken. Of je kunt in een teiltje met de hand afwassen. Daar gebruik je immers je eigen energie voor.
De voornaamste reden voor hoger waterverbruik in sommige gebieden van Nederland tijdens periodes van droogte, is het sproeien van tuinen. Milieu Centraal heeft tips over hoe je ook in de tuin water kunt besparen.
Een druppel op de gloeiende plaat
“Het water dat in en om het huis stroomt vormt nog geen 3 procent van het totale waterverbruik van gezinnen
Toch is het water dat we thuis gebruiken niet het gehele verhaal. “Het water dat in en om het huis stroomt vormt nog geen 3 procent van het totale waterverbruik van gezinnen. De rest, 97 procent, komt van onze consumptie van goederen en diensten”, zegt Henriëtte Prast, hoogleraar economie aan de Tilburg University. In een artikel voor NRC Handelsblad pleit zij voor meer aandacht voor dit ‘verborgen waterverbruik’.
92 procent van ons dagelijks waterverbruik komt uit voedsel
Naarmate de wereldpopulatie groeit, neemt de druk op de hoeveelheid beschikbaar water toe. Toegang tot water is bovendien seizoensgebonden en geografische beperkt. Volgens het Water Footprint Network gebruiken we tegenwoordig op veel plekken meer vers water dan de natuurlijke limieten van de aarde aankunnen. Als we bewust en zinvol water willen besparen, moeten we daarom verder kijken dan ons huishouden. Prast: “Je kunt de kraan dichtdoen bij het tandenpoetsen, maar dat is nog niet eens een druppel op een gloeiende plaat.”
In de praktijk
Naast alle waterbesparing thuis kun je daarom het beste minder, anders, of helemaal geen vlees eten. Vlees is namelijk de grootste waterslurper. Om een vleeskoe drie jaar te voederen is 3 miljoen liter water nodig. Eén kilo kippenvlees daartegenover kost ongeveer drie keer minder water. Gooi daarnaast geen eten weg. Al het water is dan voor niets verbruikt. Koop ook bewust kleren. Gebruik zo min mogelijk nieuw gefabriceerd katoen. Kies voor gerecycleerd katoen of tweedehands kleding. En zoals een van onze lezers terecht opmerkte: “Het meeste watergebruik zit in de spullen die je koopt. Koop geen rommel die je toch zo goed als meteen weer weggooit”.
Veel water nodig voor productie van vlees en koffie
Meer weten
- Kijk naar deze eenvoudige data-animatie over ons waterverbruik
- Lees meer over je verborgen waterverbruik in het boek Virtual Water
- Bereken je eigen waterafdruk bij het Water Footprint Network
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand