Star Wars
“Ik heb technologie altijd fascinerend gevonden. Science fiction films, Star Wars, ik vrat ze op. Ik installeerde computerspelletjes toen ik klein was en toen het internet kwam was ik snel verkocht. Ik ontdekte het bloggen en ben in 2009 begonnen met schrijven.” Waarover? “Tech dingen voornamelijk…” Dat is nog steeds zo.
“We zijn aan het allerergste ontsnapt
Ze blikt terug: “We zijn aan het allerergste ontsnapt. We hadden in de stad een maand van intense oorlog. Toen het voorbij was merkte ik dat mijn motivatie alleen maar was toegenomen. Om te beginnen: ‘Dit nooit weer’. De crisis heeft iedereen die er iets van meemaakte getekend, misschien wel voor altijd.”
All-female redactie
Ayana heeft nog steeds geen concurrentie, en dat terwijl het medialandschap online wemelt van de websites. Volgens Internetworldstats heeft Ivoorkust 6,5 miljoen internetgebruikers (ruim een kwart van de bevolking) en zitten 3,8 miljoen Ivorianen op Facebook. De meeste websites gaan over de twee nationale religies: sport en showbiz. Maar er zijn ook legio nieuws- en discussiesites; de meesten daarvan polariseren net zo hard als de geschreven pers, die bijna alleen maar bestaat uit partij-politieke publicaties. In het universum van Edith Brou is dat zonde van je tijd.
“Wij als makers lijken op onze doelgroep: tussen de 25 en 35, en verbonden met de wereld
Ze focust liever op technologie, onderwijs en banen. Dat doen ondernemers, tegen de klippen op, zoals ze inmiddels zelf weet. “Het is veel meer werk, je moet met klanten om gaan, de boeken moeten kloppen, er komt een journalist langs (dat laatste roept ze schaterlachend) … Soms wilde ik dat er vier exemplaren van mezelf waren. Ik krijg honderden e-mails per dag van jonge mensen die adviezen zoeken.”
Ontwikkelingshulp
“Heb ik gedaan! In Abidjan. Ik denk erover om een serie mini TED’s te doen, een uur per week, op Facebook. Dan kan ik een heleboel mensen tegelijk te woord staan…Ik heb de tijd niet om alles te doen; ik heb ook nog een gezin en een sociaal leven. Je moet jezelf goed organiseren. En gepassioneerd blijven.”
Geen twijfel over dat laatste. Ga naar de website 50visagesivoiretech.ci, waar je mooie portretten ziet van meest jonge mensen die werken in IT. “Dit is mijn lievelingsproject”, verklaart Brou, “Het begint hier in Ivoorkust maar ik wil het uitbreiden naar de hele regio. Ik wil een Afrika laten zien dat dingen voor elkaar krijgt.” Opvallend aangenaam detail: tijdens het hele gesprek valt het woord ‘ontwikkelingshulp’ nul keer.
Met groeicijfers van tussen de 7 en 10 procent per jaar is Ivoorkust al een jaar of zeven één van de snelst groeiende economieën ter wereld. Maar het land komt dan ook van heel ver: sinds een staatsgreep in 1999 is Ivoorkust onstabiel. In september 2002 leidde een mislukte staatsgreep tot een complete tweedeling, waarbij ‘rebellen’ het noorden kaalvraten en de regering van president Laurent Gbagbo in het zuiden en westen hetzelfde deed. Na een korte burgeroorlog van november 2010 tot april 2011 kwam er relatieve rust in het land, nu onder het bewind van president Alassane Dramane Ouattara, ADO in het kort. Als uitstalkast doet de economische hoofdstad Abidjan het prima maar het mag niet verhullen dat de economische ongelijkheid gigantisch is, iets dat deze ultra-liberale regering niet wenst aan te pakken. Eén van de gevolgen daarvan is een misdaadgolf, vooral in de armere delen van de stad, waar gewelddadige gedrogeerde pubers straten en wijken in handen hebben. In het noorden moeten reizigers vrezen voor overvallen door ex-rebellen. In 2020 kiest het land een opvolger voor Ouattara. De messen zijn geslepen.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand