Een blik op de wereldfilms van Rotterdam

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het arsenaal aan films dat op International Film Festival Rotterdam te bekijken is mag gerust imposant genoemd worden. Elke wereldse regio is vertegenwoordigd, van West-Afrika tot Scandinavië en Azië. Een film uitzoeken is niet in vijf minuutjes gedaan. Bespaar jezelf tijd en ga op deze door OneWorld samengestelde lijst af.

Deze week begint het twaalfdaagse festival in de Maasstad, waar zoals gebruikelijk honderden films geprogrammeerd staan. Uit het grote aanbod van vele trippy experimentele films, Japanse martial-arts actieavonturen en lokale liefdesdrama’s, selecteerde OneWorld een tiental films met ‘onze’ onderwerpen. Voor de waaghals zitten er wat uitdagendere opties tussen, want Rotterdam speelt het nooit helemaal op safe. Protesterende Chinese arbeiders, een Belgisch uithuwelijkingsdrama, Oscargenomineerde films: er is voor elke OneWorld-lezer wat wils.

Black Rebels – verzamelprogramma
De overkoepelende term voor films gemaakt door en voor mensen met een Afrikaanse afkomst is Black Cinema. Deze cinema staat centraal in dit programma. Er zijn films uit Europa, uit de Caraïben, maar voornamelijk uit de Verenigde Staten te zien. De nieuwste opmerkelijke films en series rondom anti-zwart racisme en burgerrechtenbewegingen zijn geprogrammeerd. Ook de sensationele serie Atlanta is te zien.

Fonko – Lars Lovén, Lamin Daniel Jadama, Göran  Hugo Olsson (deel van Black Rebels)
Locatie: Burkina Faso/Ghana/Nigeria/Zuid-Afrika
De Zweedse filmmakers belichten verandering op het Afrikaanse continent door de muziekindustrie centraal te stellen. “I want to use my music to change our lives, our African lives,” vertelt de voice-over. Een swingende documentaire. 

Moonlight – Barry Jenkins (deel van Black Rebels)
Locatie: Verenigde Staten
In stadia vertelt Moonlight hoe de Afro-Amerikaan Chiron opgroeit tot volwassen man. Een verslaafde moeder en zijn worstelingen met zijn seksualiteit maken zijn leven niet bepaald makkelijk. Regisseur Barry Jenkins is te gast op IFFR en geeft onder andere een Masterclass. Daarnaast wordt veel van zijn eerder werk vertoond in het verzamelprogramma. Dinsdagmiddag werd bekend dat de film voor acht Oscars is genomineerd, waaronder die voor de Beste Film en Beste Regisseur. Moonlight is vanaf 26 januari ook in reguliere filmtheaters te zien. 

[[{“fid”:”53818″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Moonlight Official Trailer #1 (2016) Naomie Harris, Trevante Rhodes Drama Movie HD”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]Trailer van Moonlight

We the Workers – Wen Hai
Locatie: China
Wie zijn de mensen die onze kleren, plastic spullen en technische vernuftigheden maken? De documentaire We the Workers geeft een gezicht aan hen die het Westerse koopgedrag mogelijk maken. In een periode van zes jaar volgt filmmaker Wen Hai arbeiders die worstelen met hun werkomstandigheden, hun rechten en hun behandeling.

A Wedding (Noces) – Stephan Streker 
Locatie: België/Pakistan
De Pakistaanse afkomst van de 18-jarige Belgische Zahira gaat een grote rol spelen wanneer een onverwachte gebeurtenis haar voor een grote beslissing stelt. Haar ouders grijpen in en besluiten dat ze wordt uithuwelijkt. De vertolking van actrice Lina El Arab als Zahira wordt in de internationale media geprezen. A Wedding is te zien tijdens het interactieve programma IFFR Live. Meer dan 45 andere Europese bioscopen vertonen op hetzelfde moment deze film, waarna een Q&A met de makers/spelers plaatsvindt.

[[{“fid”:”53819″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Wolf and Sheep – Trailer”,”class”:”file-file-styles-artikel-halve-breedte media-element”}}]]Trailer van Wolf and Sheep

 

Wolf and Sheep – Shahrbanoo Sadat
Locatie: Afghanistan
Op het Afghaanse platteland leven mannen en vrouwen, jongens en meisjes gescheiden van elkaar. De vrouwen hoeden de schapen terwijl de mannen de wolven wegjagen. Een inkijkje in het leven van een kleine gemeenschap. Wegens de veiligheid is de film niet opgenomen in Afghanistan. Ook is Wolf and Sheep een baanbrekend werk: Shahrbanoo Sadat is een van de eerste vrouwelijke filmregisseurs uit Afghanistan.

Donkeyote – Chico Pereira
Locatie: Spanje/Verenigde Staten
Een Spaanse man, Manolo, wil op zijn oude dag het Trail of Tears bewandelen. Dit is de route die de Cherokee-stam te voet moest afleggen naar het nieuwe reservaat in Oklahoma. Manolo wil dit niet alleen doen, maar met zijn ezel Gorríon. De rauwe natuur staan samen met de reiziger in contrast met het snelle Westerse leven en geïndustrialiseerde wereld. Voor de afwisseling een wat vrolijkere film met in de titel al een leuke verwijzing naar Don Quichote.

Als Paul über das Meer kam – Jakob Preuss
Locatie: Middellandse Zee/Duitsland
Verhalen van vluchtelingen zijn minder prominent aanwezig op IFFR dan vorige jaar. Deze Duitse documentaire is een van de uitzonderingen. Regisseur Preuss volgt hoe de Kameroense vluchteling Paul vanuit Marokko de oversteek naar Europa probeert te ondernemen.

Sweat Rain – Hakim Belabbes
Locatie: Marokko
Dat klimaatsverandering verantwoordelijk is voor armoede en veel ellende laat Sweat Rain zien. Op het Marokkaanse platteland zwoegt een boerenfamilie om de eindjes aan elkaar te knopen. Vader M’Barek heeft te maken met een zoon met het syndroom van Down, met veel schulden en weinig inkomsten door onwerkbaar land. Niet de meest vrolijke film.

 

[[{“fid”:”53820″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Sweat Rain – Trailer”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Trailer van Sweat Rain

Voor hen met lurven die iets experimenteels aandurven:

A Woman from Java – Garin Nugroho
Locatie: Indonesië
Een stukje geschiedenis waar Nederland niet al te trots op is, staat centraal in A Woman from Java. De koloniale periode van Nederlands-Indië is de achtergrond van de Indische Nyai, een concubine, die voor haar Nederlandse man moet zorgen. Een kleine waarschuwing is geboden: het is een one-take film.

Los  territorios – Iván Granovsky
Locatie: Argentinië/Brazilië/Palestina
In deze documentaire gaat journalist Granovsky op pad langs verschillende conflicthaarden in de wereld. De Argentijn begint zijn tocht in Parijs, na de aanslag op Charlie Hebdo. Vervolgens brengt zijn tocht hem naar Jerusalem en andere oorden.

Het IFFR vindt plaats van 25 januari tot 5 februari in Rotterdam.

Bron info films: IFFR.com

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons