Adams Hussein (rechts) met zijn lotgenoot Issa uit Tsjaad. Beeld: Brecht de Vleeschauwer

Een jaar na ‘Melilla’: ‘Grenswachten sloegen mijn vrienden dood’

Zaterdag een jaar geleden kwamen tientallen Afrikaanse migranten om toen ze het grenshek tussen Marokko en de Spaanse enclave Melilla bestormden. Het liep uit op het dodelijkste incident aan een Europese landgrens in recente jaren. Adams Hussein (18) en Mickael Fousseini (30) weten hoe onbereikbaar Melilla is. ‘Ze dumpten ons honderden kilometers verderop.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Ik was op zoek naar een betere toekomst, naar bescherming in Europa. Maar mijn vrienden werden doodgeslagen door grenswachters en anderen zitten voor jaren in de cel.” Adams Hussein (18) uit Tsjaad was een van de honderden vluchtelingen die op 24 juni 2022 – zaterdag een jaar geleden – probeerden een grenshek tussen Marokko en de Spaanse enclave Melilla over te gaan. Honderden mensen, voornamelijk vluchtelingen uit Sudan en Tsjaad, klommen gewapend met messen en stokken over het zwaarbewaakte hek van 12 kilometer lang. Maar het ging flink mis en tientallen vonden de dood; het draaide uit op het dodelijkste incident aan de Europese landsgrenzen in de voorbije decennia.

Tientallen lichamen lagen roerloos op het asfalt en hulpdiensten bleven urenlang afwezig

Tijdens de bestorming stortte een deel van het 6 meter hoge hek in. In de chaos die volgde, gebruikten ordehandhavers aan beide zijden van de grens wapenstokken en traangas tegen de migranten. Tientallen lichamen lagen roerloos op het asfalt en hulpdiensten bleven urenlang afwezig. Volgens de Marokkaanse overheid vielen er 23 doden, maar mensenrechtenorganisaties spreken van 37. Nog steeds zijn 77 personen vermist. Zowel in Spanje als Marokko wordt niemand aansprakelijk gesteld voor de dodelijke slachtoffers. De enigen die zich voorlopig bij de rechtbank moesten melden, zijn tientallen Tsjadiërs en Sudanezen die de bestorming overleefden. Ze werden veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de bestormingen en brengen de komende jaren door in de gevangenis van Nador in Noord-Marokko.
Dit is het eerste deel van een tweeluik over de grens tussen Marokko en de Spaanse enclave Melilla. De delen zijn als één geheel te lezen in de zomereditie van OneWorld Magazine 2023.

Hongerig en moe

“Zag je de videobeelden van de bestorming van de grens?” vraagt Hussein. “Sommigen konden zich amper een paar seconden vastklampen aan het hek. We waren kapot.” Het salaris van zijn ouders was niet voldoende om de hele familie in zijn thuisland Tsjaad te onderhouden. Als oudste zoon voelde hij de verantwoordelijkheid om richting Europa te vertrekken in de hoop op een betere toekomst.

Niemand mocht de berg verlaten waardoor onze voedselvoorraad opraakte en we compleet uitgeput raakten

De weken voor 24 juni verzamelden Hussein en naar schatting 1500 lotgenoten zich op Gourougou. Op deze bosrijke heuvel bij de Noord-Marokkaanse stad Nador staan al jarenlang tentenkampen met mensen die een poging willen wagen over het hek te klimmen, om op Spaans grondgebied asiel te kunnen aanvragen in de Europese Unie. Om de slaagkans te vergroten, gebeuren deze pogingen tot oversteek vaak in grote groepen. Het zwaarbewaakte grenshek overklimmen is voor Afrikaanse migranten de enige manier om Europa te bereiken zonder een gevaarlijke boottocht te moeten ondernemen: tot het incident van 24 juni 2022 was de muur de route met de minste dodelijke slachtoffers. Ook hebben veel migranten die via Melilla de EU proberen te bereiken niet de financiële middelen om smokkelaars te betalen voor een route over het water.
Adams Hussein (18, met de bloemetjesbroek) verblijft met honderden lotgenoten in een verlaten schoolgebouw vlak bij het centrale busstation in Casablanca.Beeld: Brecht de Vleeschauwer
Hussein: “Een paar dagen voor 24 juni begon de politie de heuvel te omsingelen. Ze vernielden onze tenten en slaapzakken. Niemand mocht de berg verlaten waardoor onze voedselvoorraad opraakte en we compleet uitgeput raakten. Op een bepaald moment liet de politie een doorgang open richting de grens. Waarom net in die richting begrijp ik nog steeds niet. Wilden ze ons in de val lokken? Deze vlucht vooruit was onze enige optie. Iedereen had honger en was moe.”

Hussein slaagde er die bewuste dag wel in om over het hek te klimmen en Spaans grondgebied te bereiken. Alleen werd hij samen met veel lotgenoten teruggestuurd naar Marokko, zonder procedure en zonder dat hun recht op asiel gecontroleerd werd. “De Spaanse grenswachters openden een poortje en duwden ons terug naar Marokko, waar de politie ons opwachtte met busjes. De Marokkaanse agenten stalen mijn schoenen, geld en telefoon en dumpten me met enkele anderen honderden kilometers landinwaarts aan de rand van de Sahara.” Hussein wandelt nu rond in een felgekleurde strandshort en slippers.

Deze pushbacks zijn verboden volgens Europees en internationaal recht, maar vormen steeds vaker de basis van het Europese buitengrenzenbeleid. Ze worden onder andere vaak gebruikt aan de grens van Griekenland met Turkije, Kroatië met Bosnië en Herzegovina, Hongarije, Roemenië en Servië.

“Waarom zo’n repressie tegen zwarte Afrikanen in Marokko?” vraagt Mickael Fousseini (30) uit Ivoorkust zich af in zijn kamer aan de rand van het Zuid-Marokkaanse Agadir, een toeristische trekpleister en de economische motor van de regio. Buiten de stranden, nachtclubs en boulevards van het centrum liggen kilometerslange serres met groenten en fruit voor de Europese markt. Ongedocumenteerde migranten verdienen er een dagloon van 7 euro. “De meeste migranten in Spanje zijn Marokkanen, maar wij worden hier behandeld als beesten omdat we dezelfde droom nastreven als zij. De strijd tegen irreguliere migratie is vooral een strijd tegen zwarte mensen.”

Terug bij af

Mickael Fousseini (30) uit Ivoorkust in Agadir, Zuid-Marokko.Beeld: Brecht de Vleeschauwer
Maanden na de bestorming van de grens in Melilla is Hussein terug in Casablanca, het westelijk gelegen economische hart van Marokko, nadat hij enkele dagen moest bedelen voor hij een busticket kon kopen. In de buurt van het busstation Ouled Ziane probeert hij te overleven samen met honderden andere migranten, onder wie kinderen niet ouder dan 12 zonder begeleiding, op straat en in leegstaande gebouwen. Aan een metalen afsluiting hangt kleding te drogen, terwijl enkele vrouwen met baby’s op hun schoot fruit en snacks verkopen aan reizigers.

Hussein: “Bijna dagelijks komt de politie onze slaapplaatsen ontruimen, maar we weten niet waar we anders naartoe kunnen. We mogen zelfs de toiletten van het busstation niet gebruiken.” Ondanks alles lichten zijn ogen op wanneer hij aan het einde van ons gesprek foto’s van zijn geliefde toont, die in Ndjamena, de hoofdstad van Tsjaad, achterbleef.

Invallen in tentenkampen op Gourougou zoals in juni vorig jaar gebeuren volgens de Moroccan Association of Human Rights (AMDH) ook al jaren. Maar ze waren nog nooit zo gewelddadig en dodelijk als op 24 juni 2022. De frequentie van de politieacties weerspiegelt bovendien vaak de Spaans-Marokkaanse relatie. Tijdens de eerste maanden van 2022 registreerde AMDH geen enkele inval op Gourougou. Tot Spanje in maart 2022 een belangrijke geopolitieke concessie deed aan Marokko met betrekking tot de Westelijke Sahara: Spanje steunt voortaan Marokko’s voorstel om de voormalige Spaanse kolonie onder Marokkaanse soevereiniteit te brengen. Als wederdienst steeg in de maanden daarna het aantal invallen door Marokko aanzienlijk: de AMDH registreerde er 31 in 84 dagen.

Slagen of sterven

Nu Marokko als EU-agent de tentenkampen van Gourougou bruut heeft ontruimd, besloot een groep Kameroeners zich tijdelijk in Taza te vestigen, zo’n 200 kilometer ten zuiden van Nador en Melilla. Voor migranten uit Sub-Sahara-Afrika is Noord-Marokko echter riskant. “Vaak worden we opgepakt en in busjes verder naar het zuiden gebracht, soms zelfs tot de grens met Mauritanië”, zegt een Kameroener die anoniem wil blijven. In Taza bedelt hij aan een stoplicht met een handvol landgenoten. De meeste autoruiten blijven dicht. Wanneer plots een patrouille verschijnt, rennen de migranten weg. Wanneer het politiebusje een minuut later uit het zicht verdwijnt, keert het viertal terug.
Tussen het Marokkaanse Nador en de Spaanse enclave Melilla staat een zwaarbewaakt 12 kilometer lang hek dat een grens tussen Afrika en de EU vormt.Beeld: Brecht de Vleeschauwer
“De doden in Melilla? Ja, maar meer dan honderd mensen slaagden er wel in om de EU te bereiken”, zegt de Kameroener, zittend op een boomstronk op een braakliggend terrein in de buurt van het treinstation. Enkele zelfgemaakte hutten van hout en plastic zorgen voor beschutting. “We beschouwen 24 juni liever als een succes. We hopen bij een volgende poging zelf een van de gelukkigen te zijn. Ik ben al tien jaar in Marokko en weet niet eens meer hoe vaak ik al terug naar het zuiden ben verdreven. Maar mijn hoop blijft leven. Het is slagen of sterven. Zolang ik hoop heb, kan ik de uitsluiting en het misbruik ondergaan. Verwijten door de lokale bevolking, mishandeling van de politie, niemand die ons waardig werk biedt. Ik doorsta het allemaal al jaren.” Maar lang niet iedereen slaagt daarin. “Kijk naar hem, hij praat nauwelijks meer.” Hij wijst naar een van zijn landgenoten die al ruim een halfuur voor zich uit zit te staren.

Essay: 'Europees grensbeleid of grensmoord?'

Fousseini droomde er lang van om profvoetballer te worden in Europa, maar zijn carrière bleef haperen in de hoogste voetbalteams van Burkina Faso en Mali. Afgelopen decennium probeerde hij op zowat alle manieren de EU binnen te komen. Hij probeerde een truc met vliegtickets via Kaapverdië, het grenshek van Melilla en een opblaasboot vanuit Tanger in Noord-Marokko, maar alles mislukte. Het afgelopen jaar probeerde hij al tweemaal de oversteek via de Canarische route, maar ook die tochten faalden. Na vele jaren rondzwerven in Marokko raakten zijn financiële reserves uitgeput en besloot hij een deal te sluiten met een Marokkaanse smokkelaar.

Fousseini: “Ik werk als tussenpersoon voor hem. Als ik elf personen vind voor de tocht, kan ik zelf gratis meereizen. Hoe zou ik ooit zelf 3000 euro voor de boottocht bij elkaar kunnen sparen met een dagloon van 7 euro in een tomatenkwekerij? De strijd tegen smokkelaars is enorm paradoxaal. Door alle extra patrouilles, beveiliging en controles is het bijna onmogelijk geworden hier te vertrekken zonder hun hulp of omkoping. Smokkelaars worden steeds machtiger.”

Dit is het eerste deel van een tweeluik over de grens tussen Marokko en de Spaanse enclave Melilla. De delen zijn als één geheel te lezen in de zomereditie van OneWorld Magazine 2023. Deze reportage kwam tot stand met steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.

‘Legaal’ vluchten naar Europa? Dat kán bijna niet

Haar zus verdween op zee door Europa's grensbeleid

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons